Hopp til innhold
Kronikk

De fleste somaliere er ikke slik Amal Aden beskriver

Vi må snart innse hvor problemet ligger. Integreringsprosessen er utrolig viktig. Alle har meninger om hvordan den bør foregå. Men ingen skriver om hva løsningen kan være.

17 mai tale

Mohammed Abdullahi kom til Norge for 10 år siden. I år var han russepresident og holdt 17. mai-talen i Tvedestrand. Nå har han flyttet til Trondheim hvor han studerer ved NTNU.

Foto: PRIVAT

31. august 2006, en varm sommerdag, ankommer far og to sønner til Tvedestrand, etter å ha landet på Kjevik, Kristiansand. Håpefulle mennesker som ser frem til et godt og harmonisk liv sammen med mor, som allerede bor her.

Her starter det livet jeg unner enhver person, uansett bakgrunn og legning.

Utdanning, utdanning, utdanning

Min bror og jeg ble sendt til barneskolen som lå i sentrum, og jeg glemmer aldri min første skoledag. Jeg husker jeg ble tatt med av rektor for å møte klassen min. Ikke forstod jeg hva hun sa, eller hva medelevene sa. Men jeg kunne i hvert fall si mitt fulle navn.

På den tiden jobbet mor som renholder, men mistet jobben av en eller annen merkelig grunn. Håpefullt gikk hun videre, og satset på det hun virkelig var glad i: Barnehage- assistent. Tidligere hadde hun jobbet veldig mye i barnehager.

Mor var utdannet sykepleier i Somalia, og jobbet som det der. Hun snakker bra norsk, og skriver rimelig greit. Hun har jobbet i Tvedestrand kommune siden hun flyttet dit. Far gikk på norskkurs. Begge to har bestått og gjort det bra på de prøvene. Far nøyde seg ikke med norskkurs, men gikk videre på grunnskoleutdanning. Travle tider for en far med to sønner. Men hva skjedde med de to unge guttene? Ble det slik media definerer somalisk ungdom, at de kanskje ble radikalisert?

Broren min er i dag 17 år og går studiespesialisering på videregående. Han kommer seg gjennom skolen på en fantastisk måte, har mange gode venner og jobber ved siden av skolen som telefonselger.

Problemgutten

Hva med meg? Mohammed Isak Abdullahi – en spesiell kar, som sloss mye som liten og var veldig sta med sinneproblemer!

Jeg tror folk rundt meg ville beskrevet meg som en litt spesiell gutt, med mye energi, som tålte veldig lite (spesielt ord som neger og svarting) og ikke kunne sykle eller svømme.

Jeg hadde klare mål, og visste alltid hva jeg ville

Det første ordet jeg sa til kontaktlæreren min i 4. klasse var FAEN! Ikke visste jeg hva det betydde, men hørtes litt kult ut der og da. Jeg fikk ofte meldinger med hjem for ting jeg gjorde. Jeg stod alltid for det jeg hadde gjort og leverte meldingene hjemme, uansett hva det var, noe mange av mine venner ikke gjorde.

Jeg hadde klare mål, og visste alltid hva jeg ville. Det har også hjulpet meg. Jeg var elevrådsleder for tre avdelinger, og russepresident det siste året. Jeg fikk litt spesiell behandling fra noen av lærerne og fikk ta prøvene dagen før eller etter, dersom det var mye å gjøre, eller i tunge perioder. Denne behandlingen kunne hvem som helst ha fått, men det er noe med å kjenne elevene sine og legge til rette for dem.

Systemet svikter

Som ganske ung fikk jeg også min første sommerjobb. Apotek 1 i Tvedestrand ville gi jobb til en uerfaren 16- åring. Her jobbet jeg helt frem til jeg måtte flytte på grunn av studier. På denne tiden ble jeg også betatt av politikken til Arbeiderpartiet og ble med «gamlingene», siden det ikke fantes AUF i byen.

Det finnes somaliske foreldre som ikke vil nave, men systemet svikter dessverre. Det var utrolig tungt å se min far og mor få avslag på avslag på jobber de faktisk var kvalifiserte til. Av og til fikk de ikke svar heller. De har søkt jobber i Arendal, Risør, Sandefjord og Oslo blant annet. Når heller ikke kommunen du bor i vil ansette damer som min mor, blir jeg bare oppgitt og forbauset!

Det var utrolig tungt å se min far og mor få avslag på avslag på jobber de faktisk var kvalifiserte til

De blir hindret i å frigjøre seg og de blir hindret i å få jobber, og det i den kommunen hun snart har bodd 15 år i, hvor de kjenner henne godt! Ja, hun har hijab, men det hindrer ikke henne fra å utføre jobben sin, det hun elsker å drive med.

Tross all motgang har de ikke gitt opp. Nå som jeg har flyttet ut, har de tatt kurs for å bli fosterforeldre og de søker fortsatt på jobber og er optimistiske. Men i hverdagen får de høre masse negative ting: Somaliere jobber ikke, somaliere svindler staten vår og få dem ut av landet!

Hvorfor gå til angrep?

Hvorfor er det ingen som står opp for slike mennesker som vil bidra til samfunnet? De som vil betale sin skatt og absolutt ikke være til byrde for samfunnet.

Kjære Amal Aden, den perfekte somaliske jenta. Hvorfor skriver du ikke om slike som min mor og far? Fordi mor bærer hijab og far har veldig stort skjegg? Fordi mor vil bruke friheten sin i likhet med deg, og velger ikke å kle av seg?

Hat avler hat, vold avler vold og godhet avler godhet

Vi må snart innse hvor problemet ligger. Integreringsprosessen er utrolig viktig. Alle har meninger om hvordan den bør foregå. Men ingen skriver om hva løsningen kan være. Løsningen er ikke å hate, og løsningen er ikke å skrive kun negativt om innvandrere, i dette tilfellet somaliere. For meg kan du gjerne være kritisk til innvandringspolitikken, men jeg synes det er unødvendig og idiotisk å komme med hatrelaterte artikler eller holdninger. Hat avler hat, vold avler vold og godhet avler godhet.

Det har absolutt noe å si hvordan innvandrerne blir møtt fra første stund. Ofte hører jeg folk si «ja, hvorfor skal de komme her og kreve så mye?». Ett eksempel kan være mine to foreldre, for har de virkelig ikke lov til å kreve en jobb de er kvalifiserte for? Det er vi som skaper hatet, vi skaper naverne og dermed skaper vi et dårlig samfunn.

Respekt

Mamma og pappa har fått to sønner som utdanner seg. Det har alltid vært klokkeklart for dem at vi skal ha utdanning, så vi ikke ender opp som dem. I dag studerer jeg ved NTNU. Broren min er snart ferdig med videregående skole og skal også studere.

Dermed har mine to foreldre bidratt til samfunnet ved å forme oss til dem vi har blitt. De har oppdratt oss med gode verdier og lært oss en tankegang basert på respekt for andre mennesker, det å ta utdanning og bidra til det samfunnet du lever i.

Følg debatten på Facebook og Twitter