Kommentar

Da rett ble galt

Boka til Fredrik Virtanen er et knallhardt oppgjør med det svenske meningsklimaet. Derfor er det en viktig bok.

Fredrik Virtanen

Fredrik Virtanen ble sannsynligvis Sveriges mest hatede mann i 2017. Nå har han skrevet en sterkt kritisk bok om hvordan han ble behandlet i svensk presse.

Foto: TIRIL METTESDATTER SOLVANG / NRK

I dag kom boken «Uten nåde». Av den svenske journalisten og, i egne øyne, #-metoo-offeret Fredrik Virtanen. Den er et nådeløst angrep på Sverige.

Den handler om sex og dop. Om medier uten troverdighet. Den handler om kjendiser som hetser og mobber fra førstesiden av avisene og som villig vekk deler udokumenterte påstander på sosiale medier.

Den handler om en av Sveriges mest kjente journalister, de største avisene, en populære krimforfatter og dessuten om en ung kvinne som hevder seg voldtatt.

Den handler om de valgene hver og en av oss står i, hver eneste dag.

Men først og fremst handler denne boken om hvordan Det Politisk Korrekte Sverige ble helt ukorrekt.

Kort oppsummert: Sommeren 2006 levde den kjente underholdningsjournalisten Fredrik Virtanen et liv preget av utagerende festing. Alkohol, dop og utallige damer. En av dem er den unge skuespilleren Cissi Wallin. Hun blir med ham hjem.

I 2011 anmelder hun Virtanen til politiet. Politiet avhører henne, og ham. Og henlegger saken.

I oktober 2017, ikke mange timene etter at et årelangt journalistisk gravearbeid felte Harvey Weinstein og hashtagen #metoo oppsto, la Cissy Wallin ut en #metoo-tekst på sin Instagramkonto. Der skriver hun at det var Fredrik Virtanen som hadde dopet henne ned og voldtatt henne.

Virtanen kritiserer nådeløst redaktørene, journalistene og kommentatorene.

Teksten ble øyeblikkelig delt på flere hundre tusen sosiale nettsider. Blant dem som delte og aktivt støttet påstandene fra Wallin, var krimdronningen Camilla Läckberg. Hun er en av mange Fredrik Virtanen nå tar et oppgjør med.

Men først og fremst skyter Virtanen mot sine egne kolleger. Han kritiserer nådeløst redaktørene, journalistene og kommentatorene. De som forsvarer det frie ord. De som har som jobb å stille spørsmål, sjekke fakta, avsløre ryktespredning og uthenging på nett.

De som går etter rasister, uhederlige politikere og andre som mener de kan heve seg over loven.

Med navn og bilde på avisenes førstesider levnes Virtanen liten ære, og ingen stiller spørsmålet om han er skyldig eller ikke. Han blir brennpunktet som angripes med tungt skyts fra ytterste høyre til ytterste venstre.

I en kommentar i liberale Dagens Nyheter forsvares oppslag om ryktene med overskriften; «Ryktespredning mellom kvinner er en overlevelsesmekanisme.» Neppe et godt journalistisk prinsipp.

Fredrik Virtanen ble sannsynligvis Sveriges mest hatede mann.

Boka har en undertittel: En ransakelse. Fredrik Virtanen går til verks som en privatdetektiv. Hva skjedde? Hvorfor skjedde det? Hvem har ansvaret? Hva er hans egen rolle? Og hva kommer ungene hans til å tenke den dagen de er så store at de kan forstå?

Slik ble en viktig bok til. For Fredrik Virtanen ble sannsynligvis Sveriges mest hatede mann. Det kom drapstrusler mot ham og familiens bosted. Han mister jobben som kommentator i Aftonbladet. Han ble spyttet på, på gaten. Han vurderte å ta sitt liv.

I stedet fant han etter hvert den formen denne boken har fått. Den er et anklageskrift, men først og fremst en bok om hvor ekstremt viktig det er at mediene faktisk holder hodet kaldt og stoler på de nedfelte reglene om å være korrekte, være faktasjekkere og gi plass til samtidig imøtegåelse.

I Norge har vi Pressens Faglige Utvalg, PFU, som et klageorgan med oppgave å overvåke den etiske og faglige standarden i pressen. Sverige har et statlig organ med samme oppgave, Pressens Opinionsnämnd. Svenske medier ble i etterkant felt over tjue ganger for sine #metoo-metoder av det svenske klageorganet.

Boka er Fredrik Virtanens kafka’ske beretning. Hans beskrivelse av opplevelsen av å være i helvetes forgård. Han forteller ingenting om hvem han har snakket med. Hvem hans kilder er. Men det virker som han har full kontroll over hvem som har sagt hva på sosiale medier, hvem som har vist en tommel opp og hvem som har delt innlegg.

Den handler om sex og dop. Om medier uten troverdighet.

Han har antageligvis ikke spurt Camilla Läckberg om hvorfor hun, som så mange andre, delte og sympatiserte med Wallins tekst. Men vi vet at han ikke har snakket med Cissi Wallin. Derimot trykkes – i sin helhet – politiavhøret med både henne og Virtanen selv, slik det ble nedskrevet i 2011.

Blir Fredrik Virtanen trodd på sin forklaring om at han ikke hadde sex med Wallin en sommerdag i 2006, betyr det at Cissi Wallin ikke blir trodd. Det er det smertefulle nullpunktet i denne historien.

Men det er ikke det som er denne bokas fremste anliggende: Virtanen forsvarer den samme grunnloven som vi forsvarer i Norge, at ingen skal straffes uten lov og dom. Det er det juridisk og politisk korrekte.

Så skal journalister spørre om dommen er riktig, og om overgripere har sluppet for lett unna.

Det er en del av #metoo, og ingen er tjent med at #metoo veksles inn i en Folkets Domsstol.

NRK rekrutterer for tida deltakere til prosjektet Hele Norge snakker, der folk kan bli koblet sammen med noen de er uenige med. 25. maiskal par snakke sammen på arrangementer rundt om i landet. Hvis du vil delta, kan du svare på spørsmålet under for å begynne påmeldinga.