Hopp til innhold
Kronikk

Bruk penger i dag!

Skuddårsdagen er bra for norsk økonomi. Men da må du bruke penger og ikke høre på alle som råder deg til å spare.

Kvinne på handletur

«Det kommer mange velmenende råd om at nordmenn nå bør spare penger, bygge buffer og tenke seg om før de reiser på dyre ferier. Men om alle følger disse sparerådene til punkt og prikke, bidrar det til å øke vårt eget problem: Flere bedrifter vil slite, den lave lønnsveksten vil vedvare, og flere vil miste jobbene sine», skriver kronikkforfatteren.

Foto: Frank May, P3472 Frank May / NTB scanpix

Skuddårsdagen hjelper norsk økonomi, og du bør bruke litt ekstra med god samvittighet. Gå på restaurant, eller kjøp deg noe du lenge har hatt lyst på.

Akkurat i år faller skuddårsdagen på en mandag, altså en vanlig arbeidsdag. Den dagen kommer spesielt beleilig i et år hvor arbeidsledigheten stiger og nedgangstidene er et faktum. Det betyr en ekstra dag med omsetning for handelsnæringen, noe som vil øke inntjeningen. Selvsagt blir ikke nasjonen Norge rikere av denne ene dagen, men det er flere gode grunner til at du bør ta i litt ekstra i dag.

Penger skal brukes, ikke bare spares.

Sparing kan skade

«Nå kommer vinteren», sa sentralbanksjefen i forrige uke. Oppturen i norsk økonomi kunne ikke vare evig, og nå er vi inne i en ny fase. Norge som nasjon er blitt mindre velstående som følge av fallet i oljeprisene. I kjølvannet av disse nyhetene kommer det også mange velmenende råd om at nordmenn nå bør spare penger, bygge buffer og tenke seg om før de reiser på dyre ferier. Men om alle følger disse sparerådene til punkt og prikke, bidrar det til å øke vårt eget problem: Flere bedrifter vil slite, den lave lønnsveksten vil vedvare, og flere vil miste jobbene sine.

Er du en av dem som er direkte rammet av krisen, for eksempel gjennom å miste jobben, bør du selvsagt begrense forbruket der du kan. Det er ingen spøk å være arbeidsledig, og enkelte kan få mer enn halvert inntekten sin. Er du imidlertid i samme båt som de fleste, og ikke personlig rammet av nedgangstidene, er tiden inne for å kjøpe varer og tjenester med god samvittighet.

De fleste nordmenn kommer til å ha akkurat like god råd i år som de hadde i fjor.

Penger skal brukes

Når nordmenn sier de skal bruke mer penger på ferie i år enn i fjor, trenger ikke det bety at de stikker hodet i sanden og ikke forstår sitt eget beste. Tvert imot – det kan være et tegn på at nordmenn flest faktisk har ganske god råd og ser at livet skal leves, penger skal brukes, ikke bare spares. At nordmenn vil bruke penger på ferie, kan like gjerne være et positivt tegn. Mange har god økonomi, men nok ting. Så kan vi håpe at flest mulig vil bruke noen av feriekronene i Norge, for å stimulere vår egen økonomi.

Det er lenge siden det har vært noen «kjøpefest» i Norge. Nordmenn sparer mer enn før, uten at det er et entydig svar på hvorfor. En mulig grunn er at mange har forstått at fremtidens pensjonsutbetalinger vil bli lavere enn før. Flere sparer mer for å kompensere for lavere utbetalinger fra folketrygden som følge av den økte levealderen. Det norske folk er faktisk i sparemodus. Problemet er ikke at vi sparer litt, problemet oppstår hvis vi slutter å forbruke og øker sparingen enda mer. Akkurat nå er det viktig for norske arbeidsplasser og bedrifter at du ikke slutter å bruke penger.

Min oppfordring nå er å opprettholde et balansert forbruk, for å sikre landets og egen økonomi.

Bruk penger i dag

Den vinteren Øystein Olsen snakker om i sin årstale, er ikke en kortvarig periode som kan fikses bare med «budsjett og buffer». Det kommer en stor omstilling i norsk økonomi, og dette har mange forstått ved å øke sparingen. De fleste nordmenn kommer imidlertid til å ha akkurat like god råd i år som de hadde i fjor, privatøkonomien vil være solid for de fleste.

Min oppfordring nå er å opprettholde et balansert forbruk, for å sikre landets og egen økonomi. Hvis du i tillegg bruker penger på en måte som støtter oppunder det grønne skiftet, så kan vi etter hvert glede oss til våren. Akkurat i dag skal du derfor jobbe litt ekstra og bruke litt ekstra – norsk økonomi trenger det.

FØLG DEBATTEN: NRK Debatt på Facebook og @NRKYtring på Twitter