Hopp til innhold

Broder eller president Morsi?

Krisen etter angrepet på USAs ambassade i Libya blir den første testen på hvordan det nye Egypt posisjonerer seg i verden, skriver Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

APTOPIX Mideast Egypt US Prophet Film

Egyptere protesterer utenfor den amerikanske ambassaden i Kairo. 'Der libyske myndigheter var raskt ute med å fordømme angrepet og love bistand til å finne de skyldige, har Egypts nyvalgte president Mohammed Morsi vært sent ute og langt mindre tydelig, ' skriver NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Foto: Hussein Tallal / Ap

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

Det kan være et strategisk skifte av dype dimensjoner som er underveis når USAs president Barack Obama i et intervju med TV-kanalen Telemundo sier Egypt ikke er en alliert, men heller ikke en fiende. Egypt mottar over en milliard dollar i støtte, hovedsakelig til militæret, og har siden Camp David-avtalen i 1979 vært en av USAs aller viktigste støttespillere i Midtøsten og garantist for ro på Israels sørlige grense.

Hva ligger bak?

Bakgrunnen for intervjuet er selvfølgelig protestene som nå griper om seg i Midtøsten etter den kontroversielle Mohammed-filmen. I skrivende stund er det fortsatt tåregass i nærheten av den amerikanske ambassaden her i Kairo og uroen som involverte et par hundre demonstranter har fortsatt inn i morgentimene.

Like viktig som selve protestene, er reaksjonene fra myndighetene.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Midtøsten-korrespondent

Men like viktig som selve protestene, er reaksjonene fra myndighetene. Der libyske myndigheter var raskt ute med å fordømme angrepet og love bistand til å finne de skyldige, har Egypts nyvalgte president Mohammed Morsi vært sent ute og langt mindre tydelig. Det kan ha sammenheng med at Morsi er på reise og statsapparatet er stort og ikke særlig effektiv, men det blir uansett lagt merke til.

Broder Morsi

Obama hadde en telefonsamtale med Morsi i natt. Tonen rapporteres å være kjøligere enn samtalen han hadde med Libyas midlertidige leder. Det tok også et døgn fra protestene startet til hans talsmann var ute med en kommentar og Morsi selv talte ikke før i dag, da fra Brussel. Han er på sin første Europa-reise. Han vektla der mer de ansvarlig bak filmen, men beklaget også tapet av liv og sa at Egypt ville beskytte utenlandske ambassader.

Samtidig har Det muslimske brorskapet her i Egypt tatt til orde for en stor demonstrasjon i Kairo i morgen og deres medieorganer er fulle av prat om filmen. Det er konkurranse om de islamistiske stemmene fra mer ytterliggående

Tonen rapporteres å være kjøligere mellom Obama og Morsi, enn samtalen han hadde med Libyas midlertidige leder.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

organisasjoner.

Vippepunkt

USAs president støttet, etter noe nøling, demonstrasjonene som førte til tidligere president Hosni Mubaraks fall. Han gjorde det på tvers av militærets ønsker og på tvers av mange allierte i regionen.

Morsi har etter han ble valgt fått besøk av utenriksminister Hillary Clinton og i forrige uke av Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre. Støre hadde mye godt å si om møtet, men tok det forbehold at det det måtte settes handling bak ordene.

Norge har som USA satset på at Brorskapet vil kunne lede Egypt i demokratisk retning.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Midtøsten-korrespondent

Norge har som USA satset på at Brorskapet vil kunne lede Egypt i demokratisk retning. Krisen som nå er underveis blir den første testen på hvordan det nye Egypt posisjonerer seg overfor egen befolkning og resten av verden. I den grad historien betyr noe: Akkurat nå synes jeg å se mer antydninger av Gamal Abdel Nassers politikk enn den hans etterfølgere Anwar Sadat og Hosni Mubarak har ført.