Hopp til innhold
Kronikk

Brexit – hva nå?

Theresa May har blitt svekket som statsminister i Storbritannia. Det skaper usikkerhet og ustabilitet når det gjelder Brexit-forhandlingene.

Britain's Prime Minister Theresa May

SVEKKET: Storbritannias statsminister Theresa May skrev ut nyvalg for å styrke sitt mandat foran Brexit-forhandlingene. Valget ga det motsatte resultatet. Nå får hun en enda vanskeligere oppgave, både på hjemmebane og i Brussel, mener kronikkforfatteren.

Foto: Alastair Grant / AP

Theresa May satt i gang valgkarusellen for å sikre et sterkt og sikkert mandat for sin harde tilnærming til Brexit. Da resultatene kom strømmende inn i løpet av natten, ble det klart at avgjørelsen hennes var en total feilvurdering og at hun hadde mistet flertallet i Underhuset.

I skrivende stund ser det ut som May og de Konservative må danne en regjering med støtte fra det nordirske Democratic Unionist Party (DUP). DUP støttet Brexit og er kjent for å være sosialkonservativt og – som navnet tilsier – meget opptatt av å beholde Nord Irlands posisjon i unionen med resten av Storbritannia.

Valgresultatet har utløst ustabilitet og usikkerhet på mange fronter, men kanskje spesielt når det gjelder Brexit.

May svekket som statsminister

Etter at Theresa May satt i gang Brexit-prosessen i mars, begynte en to års nedtelling mot Storbritannias endelige utgang av EU. Reaksjonen fra europeiske politikere i dag viser lite tegn på fleksibilitet angående denne fristen. Det finnes en mulighet for noe fleksibilitet rundt oppstart av forhandlingene, som etter planen skulle settes i gang om 10 dager.

Men hva blir konsekvensene for innholdet i disse forhandlingene?

Det er ingen tvil om at Theresa May har blitt svært svekket som partileder og statsminister. Hun har blitt kjent for en noe autoritær ledelsesstil, og dette må hun forandre for å kunne fortsette som leder.

Det er ingen tvil om at Theresa May har blitt svært svekket som partileder og statsminister.

Dette kan bety en mer inkluderende – og mindre hard – tilnærming til Brexit. Men dette kan i sin tur skape problemer for May fra den betydelige euroskeptiske fløyen i hennes parti. Når vi så blander in DUP og deres spesielle krav til Brexit, blir bildet enda mer komplisert.

DUP ønsker å unngå en hard grense mellom Nord Irland og Irland, noe som innebærer å opprettholde fri flyt av mennesker og varer over grensen. Men samtidig vil de beskytte Nord Irlands plass i unionen, og unngå noe som helst form for symbolsk eller reell svekking av båndet med Storbritannia.

Krevende forhandlinger i sikte

Hvis vi antar at Theresa May får fortsette lenge nok til å gjennomføre noen av forhandlingene med EU, er det et stort spørsmål om hun klarer å holde sammen et Konservativ parti som er splittet over EU-spørsmålet.

Mange i partiet vil ha en hard Brexit med kontroll over innvandring som hovedprioritet. Andre vil prioritere en handelsavtale og dermed en noe «mykere» Brexit. Denne siste grupperingen er sinte og frustrerte over Mays katastrofale og altfor negative valgkampanje, og mener at befolkningen stemte imot et hard Brexit.

Mange i partiet vil ha en hard Brexit med kontroll over innvandring som hovedprioritet.

Dette betyr at det blir krevende forhandlinger innad i det konservative partiet og med DUP for å forsøke å skape et partiprogram og enighet rundt en forhandlingsposisjon ovenfor Brexit. Dette med en partileder som de fleste mener lever på lånt tid, og som har lite politisk kapital igjen.

Kan få problemer i Underhuset

Hva med perspektivet fra hovedstedene i EU-landene? Mange europeiske ledere hadde håpet på å få satt i gang forhandlingsprosessen på en ryddig og effektiv måte. En britisk regjering uten et sterkt og sikkert mandat klarer nok ikke å innfri forventningen.

Det blir et stort spørsmål om hvorvidt Theresa May og hennes ministere faktisk kan gjennomføre det de blir enige om over forhandlingsbordet med EU på hjemmebane.

Det trengs bare noen få euroskeptiske representanter som mener at regjeringen gir for mye på innvandringsfronten, eller noen få pro-europeere som mener at regjeringen får for lite tilgang til det indre markedet for at May får et problem i Underhuset.

Regjeringskrise i Nord Irland

I tillegg til de meget krevende forberedelsene til Brexit-forhandlingene, må de Konservative bli enige om et partiprogram i form av Dronningens tale, som DUP vil støtte.

DUP har et sterkt sosialkonservativt verdigrunnlag, som inkluderer motstand mot homofile ekteskap og opprettholdelse av en svært begrenset tilgang til abort i Nord Irland. Både medias og de andre partienes granskende blikk på dette og andre aspekter av DUPs politikk kan gjøre ting ekstra vanskelig.

Det er også viktig å nevne at det også pågår en regjeringskrise i Nord Irland. For å løse krisen og gjenoppreise det nordirske parlamentet kreves det egne forhandlinger. Det blir en utfordring for den britiske regjeringen å være – og å bli ansett som – upartisk i disse forhandlingene når de sitter i regjering på grunn av støtte fra DUP.

Det som virker ganske sikkert dagen derpå er at de Konservative allerede har begynt å vurdere hvem er best egnet til å ta over ledelsen av partiet.

Flere overraskelser i vente

Veien videre blir preget av usikkerhet og ustabilitet innad i det Konservative Partiet, for Theresa May og hennes regjering, og for hvordan Storbritannia takler Brexit-prosessen.

Det som virker ganske sikkert dagen derpå er at de Konservative allerede har begynt å vurdere hvem er best egnet til å ta over ledelsen av partiet. At Jeremy Corbyn har blitt styrket og Theresa May svekket som en konsekvens av dette valget, er noe som for noen uker siden hadde overrasket nesten alle.

At vi i ukene som kommer vil bli vitner til flere overraskelse er også nokså sikkert.

Følg debatten: @NRKYtring på Twitter og NRK Debatt på Facebook