Bevegelse i våpendebatten?

Massemordet på barna i Newtown, Connecticut kan ha skapt ny bevegelse i USAs mest fastlåste debatt. Det er en debatt som kan være mer relevant for Norge enn vi liker å tro.

Godt ment vignett RIKTIG

I kjølvannet av massemordet i Newtown denne uken har den amerikanske våpendebatten nådd et høyere temperaturnivå enn på veldig lenge.

Det er blitt en ny bevegelse i en av det amerikanske samfunns mest fastlåste debatter. President Barack Obama har lenket seg til masten og sagt at hans administrasjon vil ta grep for å sikre nasjonens barn. Dette har ført til et vell av spekulasjoner, og en fornyet debatt om våpenlovgivning i landet med flest våpen per borger i verden.

Og at denne store og innfløkte debatten dessverre er relevant også for norske forhold, viser George Gooding som på NRK Ytring i går påpekte at Anders Behring Breivik brukte tilsvarende våpen som ble brukt i Newtown – og dette var helt lovlig, også i Norge.

Vi på Ytring har prøvd å følge debatten på avstand, og her er noen av de viktigste innleggene slik vi ser det.

Redaktøren av nettavisen Huffington Post, Arianna Huffington, oppsummerer stemningen i USA godt når hun sier «What We Don't Need Is a 'National Conversation' – We Need Action». I en lang og grundig tekst oppsummerer hun våpendebatten slik hun ser den.

En sidedebatt har vært spørsmålet om mental helse og vold. I et sterkt blogginnlegg skriver en kvinne ved navn Liza Long at «I Am [gjerningsmannen, journ.anm] Adam Lanza’s Mother», der hun deler sine erfaringer med en mentalt syk sønn. Dette har ført til en rekke motinnlegg, og en forbilledlig rask forsoning med en av sine argeste meningsmotstandere.

Selv om den største lobbyorganisasjonen for våpenentusiaster, NRA, har meldt seg helt ut av diskusjonen har motstanderne mot våpenlovreform selvsagt vært på banen.

Et særlig deprimerende budskap kom fra The Daily Beasts Megan McArdle, som skriver, i en lang og grundig artikkel, at det kan være at periodiske massakrer er noe man må tåle: «det vi kan gjøre vil ikke virke, og det som kan virke, er umulig å gjennomføre og imot grunnloven», skriver hun.

Den anerkjente juss-kommentatoren og advokaten Eugene Volokh har skrevet ut et tankeeksperiment der han spør om ikke man burde sørge for at skoleadministrasjonen burde ha personal som hadde tilgang på våpen.

Fra motstanderne av våpenlovgivning har særlig Washingtons Posts underbruk Wonkblog, ledet av journalisten og kommentatoren Ezra Klein, vært uunværlige for å holde oversikt over fakta og våpendebatten. Her er en rekke innlegg fra bloggen som setter forskjellige aspekter ved debatten under lupen.

Et veldig overraskende innspill fra The Atlantics Philip Bump: Ikke fokuser på å regulere pistolene, reguler kulene. «No, Really, Regulate the Bullets». Dette viser bare at komikerne nesten alltid har rett. Chris Rock hadde jo tidlig på 00-tallet et show der han argumenterte for å gjøre kuler utrolig dyre så folk måtte ta seg jobb for å skyte noe: «no more innocent bystanders».

Se også Minervas Jan Arild Snoen som har samlet en rekke lenker om denne debatten.

Ellers har noen av de skarpeste og vondeste debattinnleggene denne uken vært artikler fra satiretidsskriftet The Onion: «Fuck Everything, Nation Reports» og «Right To Own Handheld Device That Shoots Deadly Metal Pellets At High Speed Worth All Of This».