Hopp til innhold
Kronikk

Er et nei til OL et nei til idretten?

Nei til OL i Oslo gir oss en mulighet til å få til nye idrettsanlegg i hele Norge. I dag bør Høyre og Frp lansere Idrettsløftet for norsk idrett – og øverst på listen bør de ha Folkehallen Valle Hovin.

HISTORISKEBILDER

Her sees en av kronikkforfatterne, Johann Olav Koss, i aksjon under skøye-VM på Valle Hovin i 1989.

Foto: Larsen, Annemor / NTB scanpix

Nei til Oslo OL gir mulighet til nye idrettsanlegg i hele Norge og det er ikke noe vi trenger mer enn dette og ett eksempel er Folkeanlegget Valle Hovin.

Norges Idrettsforbund har idrettsanlegg tilsvarende 6–7 milliarder kroner på venteliste for å bli gjennomført over de neste årene. Dette er anlegg rundt i hele Norge som er ferdig prosjektert og hvor tusenvis av frivillige jobber til nytte for samfunnet. Dette er anlegg som ikke er på listen til å få støtte fra tippemidlene. Men i 2013 godkjente Kulturdepartementet anleggsmidler for bare 740 millioner kroner til kommunene. Det er ikke i nærheten av å dekke behovet.

Gjennom OL-debatten har vi lært at Oslo idrettskrets fortviler over at 30 godkjente prosjekter som burde være ferdig fortsatt ikke engang er realisert. Underkapasiteten på idrettsanlegg i Oslo og resten av Norge er stor. Idretten har behov for bygging og vedlikehold av flere hundre små og store idrettsanlegg.

I dag bør Høyre og Frp lansere Idrettsløftet for norsk idrett. Regjeringen kan gi 7–10 milliarder i en tilleggsbevilgning over de neste fem årene som vil både tilrettelegge for nye utøvere, inspirere de unge og frivillige, og bygge opp både bredde- og toppidretten. Gamle anlegg kan bli oppdatert og nye kan bli gjennomført.

Det er helt umulig å drive trygg og god idrett uten anlegg. Investeringen som hele Idretts-Norge trenger er mindre enn en tredjedel av det OL ville koste.

LES OGSÅ: Johann Koss: «Vil gå mange år før Norge kan søke om OL igjen»

Et av Norges mest attraktive prosjekter

Debatten de siste ukene og månedene har vist at regjeringen vil få støtte fra alle partiene til å si ja til idrettsløftet i hele Norge. Å si ja til å bygge ishall i Tromsø, innendørs fotballbaner på Vestlandet og ny skøytehall i Oslo.

I dag bør Høyre og Frp lansere Idrettsløftet for Norsk Idrett.

Kroneksempel på dette er Folkeanlegget Valle Hovin som har vært sentralt plassert i OL-søknaden og som fortsatt er ett av Norges mest attraktive idrettsprosjekter.
Ettersom ordinære brukere vil få like god tilgang til is som organiserte brukere – og med optimal lokalisering i Norges mest folketette område – står Valle Hovin i en særklasse når det gjelder samfunnsøkonomisk lønnsomhet og etterbrukspotensial blant de nå skrinlagte OL-anleggene.

I Folkeanlegget Valle Hovin vil det foregå flere aktiviteter på en gang. I forskjellige kombinasjoner vil trening for hurtigløp, kunstløp, short track, ishockey, bandy, curling, samt uorganisert publikumsaktivitet kunne foregå samtidig.

Ordinære flerbrukshaller brukes vanligvis til kun en aktivitet om gangen – med organisert idrett for barn og unge som hovedsiktemål. I Folkeanlegget Valle Hovin vil imidlertid voksne og uorganiserte brukere ha tilgang på like mye istid som yngre og organiserte brukere. Behovet for et slikt anlegg underbygges ved at Sørmarka i Stavanger – som er et tilsvarende anlegg – har nærmere 200.000 brukere årlig. Befolkningsgrunnlaget er enda større i Oslo og bruken vil derved bli enda større.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Møt etterspørselen i befolkningen

I tillegg til trivsel og velvære for byens innbyggere er det store helsemessige gevinster knyttet til fysisk aktivitet. Helsedirektoratet tallfestet den helsemessige verdien av aktivitet til rundt kr 275 per time i en rapport i mars 2012. Beregningene gjelder selvsagt ikke bare for barn og unge – som ofte driver med organisert idrett – men er minst like relevante for uorganiserte og voksne brukere.

Investeringen som hele Idretts-Norge trenger er mindre enn en tredjedel av det OL ville koste.

I en storby som Oslo er det stor etterspørsel etter innendørs aktivitetstilbud fra både organiserte- og uorganiserte brukere. Intet anlegg møter denne etterspørselen på en bedre måte enn Folkeanlegget Valle Hovin Ishall. Nettopp fordi uorganiserte brukere vil få rikelig tilgang til anlegget, står Valle Hovin i en særklasse når det gjelder samfunnsøkonomisk lønnsomhet.

Lavterskel aktivitetstilbud

Oslo kommer til å vokse med 200.000 innbyggere frem til 2030 og at veksten blir kraftigst i regionene indre øst og ytre øst. Folkeanlegget Valle Hovin ligger der hvor befolkningsveksten blir størst – midt mellom Groruddalen og de sør-østlige bydeler og nærmeste nabo til raskt voksende Ensjøbyen og Økernbyen. Valle Hovin har allerede god offentlig kommunikasjon i alle retninger – og er det naturlige midtpunkt ved enhver satsning på infrastruktur og idrettsanlegg på Oslo Øst. I tillegg er det i dag nærmere 30 prosent fremmedkulturelt innslag på skøyteskolene på Valle Hovin. Skøyter er et økonomisk lavterskel aktivitetstilbud.

Hele landet trenger dette løftet.

Sammen med den planlagte Vålerenga Kultur- og Idrettspark, med forventet byggestart neste vår, blir Valle Hovin et kraftsentrum for aktivitet på Oslo Øst. Folkeanlegget Valle Hovin ligger side ved side med Vålerengas fotballstadion i områdets reguleringsplan. I tillegg til fotballstadion vil det bli etablert videregående skole med idrettslinje og andre kulturtilbud.

En kraftig melding

Undertegnede har et sterkt ønske om at dette anlegget blir gjennomført, men dette er bare ett eksempel blant hundrevis av anlegg rundt i Norges land som gir god helsegevinst, utrolige aktiviteter og fantastiske idrettsgleder og -øyeblikk. Hele landet trenger dette løftet.

Norge har nå sendt en kraftig melding til IOC om at de kravene de stiller til en OL-arrangør ikke er akseptert.

Norge har nå sendt en kraftig melding til IOC om at de kravene de stiller til en OL arrangør ikke er akseptert og at de må reformeres før vi vil søke om OL igjen. Men diskusjonen i Norge har også handlet om anleggsmangelen og viktigheten av vår egen folkehelse. Isidrettene har lang historikk og stort potensial i hovedstadsregionen til å påvirke dette. Med et tidsriktig anlegg vil antall utøvere øke kraftig, tilgangen til mosjon og lek på isen vil øke, og Norge vil igjen markere seg sterkere i den internasjonale konkurransen.

Intet anlegg er mer etterlengtet eller vel begrunnet i forbindelse med OL 2022 enn Folkeanlegget Valle Hovin – ett av Norges mest attraktive idrettsprosjekter – la oss gjennomføre denne visjonen nå når vi ikke skal arrangere en «IOC pampefest». Statsministeren har sagt nei sammen med resten av Høyre, men vil de også si NEI til det norske folks ønske om nye haller og nye anlegg for å holde seg i form og skape idrettsglede på grasrota?