Hopp til innhold
Kommentar

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

Hvis Munch-debatten ender opp i en votering mellom Tøyen og Bjørvika, kommer Tøyen til å vinne, skriver Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK.

ART-MUNCH/THESCREAM A man photographs Edvard Munch's iconic "The Scream" a pastel-on-board (1895) during a press preview of an exhibition of Munch's work at New York City's Museum of Modern Art

Munch på Tøyen kan bli en dyrekjøpt seier, skriver Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK. En mann fotograferer Edvard Munchs ikoniske 'Skrik' på en utstilling på New York-museet MOMA.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Det er urovekkende å se at SV og Ap i Oslo nå gir Carl I. Hagen rollen som tungen på vektskåla i kampen om hvor et nytt Munchmuseum skal ligge. Antageligvis vil det sikre at Tøyen vinner og gjøre de tre partiene til seierherrer, men det kan vise seg å bli en skikkelig Pyrrhos-seier.

Etter planen er det mindre enn en måned til Bystyret i Oslo skal avgjøre spørsmålet om Munchmuseets beliggenhet. I dag inviterer Libe Rieber-Mohn (Ap) og Marianne Borgen (SV) til møte i Rådhuset for å reklamere for et syvende forslag til plassering av museet.

Frieri til Frp og Carl I. Hagen

Det er vanskelig å se på deres begeistring for dette siste forslaget som noe annet enn et herlig stykke frieri. Den som blir fridd til er Carl I. Hagen og Frps fire representanter i Oslo Bystyre.

Det er vanskelig å se på deres begeistring for dette siste forslaget som noe annet enn et herlig stykke frieri. Den som blir fridd til er Carl I. Hagen.

Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK

Målet med frieriet er å sikre et flertall for et nytt Munchmuseum på Tøyen. Medgiften fra de to røde damene er et billigere Munchmuseum. En milliard norske kroner i stedet for 1.7. Hagen får sikkert også lov til å ta imot hyllesten for å ha ledet kommunen frem til et vedtak i denne langvarige, politiserte og prestisjefylte saken.

Som saken står akkurat nå, tror jeg Tøyen er i ferd med å innta lederposisjonen i den pågående tomtekampen. Hvis avstemningen i Bystyret, den 12.desember, ender opp i en votering mellom Tøyen og Bjørvika, kommer Tøyen til å vinne.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Alle er trøtte og leie

Carl I. Hagen har nemlig sagt at han er villig til å bruke akkurat En milliard på et nytt Munchmuseum. Og en milliard er tallet de erfarne arkitektene Fredrik Torp, Didrik Hvoslef-Eide og Stein Halvorsen har regnet seg frem til at dette syvende forslaget til et nytt Munchmuseum skal koste.

Carl I. Hagen kan dessuten like at et kulturbygg kan brukes «fornuftig» – altså til å fornye bydelen Tøyen. Der Munchmuseet ligger i dag.

Hvis avstemningen i Bystyret, den 12.desember, ender opp i en votering mellom Tøyen og Bjørvika, kommer Tøyen til å vinne.

Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK

Alle er trøtte og lei av denne debatten. Men argumentene som fyker gjennom Oslos gater er langt hissigere enn røde og grønne blader i høststormen. Det nærmer seg en finale.

Spader i jorda

Seks plasseringer av et nytt Munchmuseum er det regnet nøye på til nå. Ett i Bjørvika (Lambda, dit H, V og KrF vil , to i forbindelse med Nasjonalgalleriet (Frp) og tre på Tøyen (Ap, SV & Rødt).

Alle disse utredningene, som tilhengerne av Tøyen og Nasjonalgalleriet ba om i desember i fjor og som til nå har kostet 10-15 millioner kroner ifølge Kulturbyråd Hallstein Bjercke i Aftenposten i dag, alle disse utredningene viser at det koster omtrent 1.7 milliarder å bygge et nytt Munchmuseum.

Alle er trøtte og lei av denne debatten. Men det nærmer seg en finale.

Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK

Men det er i ferdigstillelsen forslagene skiller seg fra hverandre. I hvor kjapt det kan stikkes spader i jorda, bygges og inviteres til åpningsseremoni.

Det er der slaget står. I forrige uke kom altså det syvende forslaget. Billigere, og nesten like raskt som Lambda.

LES OGSÅ: Er Lambda knekt for godt?
LES OGSÅ: Politikere og glasshus

Realistisk alternativ?

Et tall og et tempo som muligens står seg i forhold til realitetene, muligens ikke. Sterke kritikere kommer til å komme på banen. I forhold til beløpet; i og med at Stenersenmuseet ikke er regnet inn i den ene milliarden, og i forhold til arealutnyttelse, i forhold til grøntarealer som med dette forslaget bebygges, i forhold til naboen Naturhistorisk Museums planer og i forhold til grunnforholdene.

For det er én ting som er helt sikkert i denne prosessen; Det er ikke kostbare utredninger som styrer politikere. Politikere ber om utredninger, men i Oslo nå ser man absolutt ingen vilje til å revurdere egne standpunkter ut ifra utredningenes konklusjoner.

Når SV og Ap nå ber om et møte i Rådhuset for å overtale sine meningsmotstandere med nye momenter, fra Torp, Hvoslef-Eide og Halvorsen, møter de seg selv i døra. Bjørvika-tilhengerne i Byrådet nekter å snakke med dem.

Beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet

Det er i ferdigstillelsen forslagene skiller seg fra hverandre. Hvor kjapt det kan stikkes spader i jorda, bygges og inviteres til åpningsseremoni.

Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK

I denne saken handler det virkelig bare om en ting; beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet.

Et Munchmuseum på Tøyen kan bli helt utmerket, bare museet drives bra og blir tilstrekkelig frigjort fra Oslos politikere og byråkrater. Men det finnes ikke ett eneste argument for at Tøyen er spesielt velegnet for Munch. Ikke ett!

At Munch kan bli bra for Tøyen, ja det sikkert riktig. Men så langt har heller ikke det slått til. Siden 1963 har museet ligget der. Som en øy i et bylandskap, med stadig færre besøkende.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter.

Nærhet til knutepunktet Oslo S

Når det gjelder Bjørvika, finnes det i alle fall her ett argument; og det er nærheten til Norges travleste trafikknutepunkt, Oslo S. På den annen side, Bjørvika klarer seg uten Munch.

I denne saken handler det virkelig bare om en ting; beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet.

Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK

Det vi nå må forlange av byens politikere, er at de i samlet tropp går inn for ett av alternativene.

At ingen av partene går for den dyrekjøpte seieren det er å sikre et flertall ved hjelp av Frp. Det er en rolle Frp ikke bør få.

Ikke fordi det i og for seg er noe galt med Frp, men fordi det ikke er et parti som ved hver budsjettrunde i Bystyret i årene fremover vil kjempe for byggingen av Norges viktigste kulturhus.