NRK Meny
Kronikk

Barnerovmyter fra middelalderen

Medias behandling av «Maria-saken» har en ubehagelig kjerne: Vi antar at romfolk stjeler og utnytter blonde barn, og finner ut av detaljene etter hvert.

BULGARIA-GREECE-CRIME-CHILDREN-ROMA

Når det gjelder farlige romfolk og «blonde engler» mister media sin varsomhet, mener kronikkforfatter Eivind Trædal. Her to barn i en romaleir i Hellas der de biologiske foreldrene til «Maria» bodde.

Foto: NIKOLAY DOYCHINOV / Afp

La oss si at gresk politi anholder en jødisk mann fordi han har blod på armene. Mannen bedyrer at han er slakter, men politiet mistenker at blodet stammer fra et bestialsk religiøst ritual, der den jødiske mannen har drukket blodet til spedbarn. En gammel hjemmevideo viser mannen i det som ser ut til å være et slags ritual i en kjeller. VG og Dagbladet publiserer videoen med en ekspertuttalelse – «Her forbereder han offerritualet».

Dette er så klart nesten umulig å forestille seg. Den seiglivede og ekstreme myten om «blodritualer», den såkalte «blodanklagen», fortalte at jødiske menigheter ofret kristne barn og drakk eller bakte massót-kaker av blodet deres. Den framstår som noen av de verste eksemplene på hatefulle antisemittiske myter. De var basert på fri fantasi, som ble spredt for å sverte jøder. Derfor er det sjokkerende å se at en annen kjent hatefull myte – denne gangen mot romfolk – har ligget til grunn for et voldsomt mediesirkus de siste ukene.

Nå ser det ut til at problemet disse sakene representerte ikke var romfolks handlinger, men våre holdninger.

Eivind Trædal, skribent


«Jeg skal ha vært så nydelig som barn, men så kom det noen fanter og forbyttet meg» skrev Fredrik Stabel. Vitsen henspiller på den gamle frykten for at farende folk var troende til å kidnappe barn fra «skikkelige folk». Dette til tross for at ingen kjente eksempler på slike saker finnes, i følge Thomas Acton, en av de ledende ekspertene på romfolk i Europa. I likhet med blodanklagen mot jøder, har denne ondsinnede ideen versert i forskjellige former i hele Europa.

For lyshudet

To barn har denne uka blitt tatt fra sine foresatte sine av politiet fordi de var for lyse i huden og håret i myndighetenes øyne. Det ene i Hellas og det andre i Irland. To par forsørgere har også blitt forhåndsdømt som barnekidnappere i verdenspressen. De to romfolkene i Hellas, som hevder at de adopterte lille «Maria» fra en romkvinne fra Bulgaria, har blitt hengt ut med navn og bilde.

Det har så å si vært opplest og vedtatt at disse sakene hang sammen, og at de representerte et større problem. Nå ser det ut til at problemet de representerte ikke var romfolks handlinger, men våre holdninger.

Hvem av oss ville akseptere at barna våre ble tatt fra oss på grunnlag av rykter, og at myndighetene ikke gav dem tilbake før en DNA-test forelå, for så å bli hengt ut som barnekidnapper inntil det motsatte var bevist?

Eivind Trædal, skribent

Romfolkene i Irland måtte vente i tre dager på å få sin biologiske datter tilbake, da DNA-testen var gjennomført. Hendelsen må ha vært dypt traumatisk for den lille jenta. Etter en ukes haraball, tyder stadig det meste på at også de to greske romfolkene har snakket sant: den biologiske moren er funnet, DNA-testen er positiv, og moras versjon av historien samsvarer med deres fortelling.

Foreldrene sitter allikevel ennå i varetekt, og ønsker å få tilbake jenta. Politiet har kanskje grunner til å være mistenksomme: Fostermoren skal ha forsøkt seg på storstilt trygdesvindel ved å registrere falske barn. Men stadig er det altså et stort og tendensiøst sprang til barnekidnapping og trafficking. Hvem av oss ville akseptere at barna våre ble tatt fra oss på grunnlag av rykter, og at myndighetene ikke gav dem tilbake før en DNA-test forelå, for så å bli hengt ut som barnekidnapper inntil det motsatte var bevist?

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

En ny Maria

Dessverre er det ikke bare greske og irske påtalemyndigheter som har vært ivrige på å forhåndsdømme. Ettersom saken rullet fram, ble de fleste forbehold kastet for vinden. På tirsdag forrige uke fortalte Anne Grosvold på Dagsnytt 18 siste nytt: En ny «Maria» er funnet. «Det er klart at fokuset har vært ganske stort på barnebortføringer og romfamilier med lyse barn, og det har også kommet meldinger fra myndigheter i Hellas om at de har fått vite at det har vært ganske vanlig med barnetrafikk mellom forskjellige land, blant annet Storbritannia og Øst-Europa», forklarte en reporter på direkten.

I realiteten var altså fellesnevneren mellom sakene ikke romfolk som bortfører barn, men myndigheter som tar barn fra romfolk basert på løse spekulasjoner.

Eivind Trædal, skribent

I realiteten var altså fellesnevneren mellom sakene ikke romfolk som bortfører barn, men myndigheter som tar barn fra romfolk basert på løse spekulasjoner. Fordommer preget også vinklinga på andre måter: NRK rapporterte likeså greit at foreldrene til den irske jenta bodde i en «leir», på tross av at de bodde i en leilighet. I VG og Dagbladet ble en video av «Maria» som dansa med de to adoptivforeldrene og var distrahert presentert som et bevis på at hun hadde blitt behandlet dårlig. VG mente at Maria ble «behandlet som en dansende bjørn».

Denne tendensen har vart ved: NRK videreformidlet lørdag spekulasjoner fra gresk politi om at «Maria» kunne ha vært solgt, og refererer en uoppklart sak der en mann mistenkes for å ha forsøkt å ulovlig adoptere et barn fra romfolk mot betaling, med en referanse til at mange foreldre sliter med barnløshet. Her er det bare å legge sammen to og to, og komme fram til konklusjonen som allerede gitt: Romfolk stjeler og utnytter blonde barn, vi finner ut av detaljene etter hvert.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter.

Forhåndsdom fra middelalderen

Politiet, som har en klar egeninteresse av å fremme teorier som rettferdiggjør sin egen oppførsel, blir brukt som sannhetsvitne for å opprettholde kidnappings-vinklinga. Naturligvis kan det hende at politiets mistanker overfor det greske paret stemmer, men kan to fosterforeldre og et helt folkeslag forhåndsdømmes for noe så grusomt?

Norsk presse har etter alle solemerker bygd opp under en moralsk panikk som bygger på en falsk, middelaldersk, rasistisk myte, i en tid der romfolk blir hetset og angrepet i hele Europa, inkludert i Norge. Hele farsen kan gå rett inn på pensum i journalistikkutdanninger som eksempel på farlig uaktsomhet i journalistikken.

Norsk presse har etter alle solemerker bygd opp under en moralsk panikk som bygger på en falsk, middelaldersk, rasistisk myte, i en tid der romfolk blir hetset og angrepet i hele Europa, inkludert i Norge.

Eivind Trædal, skribent

Har media generelt glemt å være varsomme? Neida, av og til setter de bremsene på: for to uker siden klippet NRK bort komikeren Özz Nûjens harde kritikk av Frp og Høyre fra «Skavlan». Nûjen angrep Frp og Høyre fordi de hadde tatt til orde for å deportere romfolk, noe som for så vidt er helt korrekt. NRK forsvarte seg med at de ønsket å følge Vær varsom-plakaten og tilby samtidig tilsvar.

Mens media har vist nesten null varsomhet overfor de involverte partene i Maria-saken, og overfor en av gruppene i Europa som er mest utsatt for rasisme, viser de altså varsomhet overfor maktpersoner som anklages for rasisme mot den samme gruppa. Når det er «blonde engler» og farlige romfolk det er snakk om, degenererer norske medier tilsynelatende til en logikk og retorikk som hører middelalderen eller mellomkrigstida til.