NRK Meny
Kronikk

Bare Clinton kan forene USA

Hillary Clinton er en av de best kvalifiserte presidentkandidaten i USA noensinne.

Campaign 2016 Black Activists Clinton Hillary Clinton

Med alle utfordringene USA står overfor, trenger vi en president som er klar til å ta kommandoen fra første stund. Det er Hillary Clinton, skriver Democrats Abroad in Norway.

Foto: Andrew Harnik / Ap

Gjennom landets historie har bare seks presidenter også vært utenriksminister. Bare tre har vært både utenriksminister og kongressrepresentant. Fra et objektivt ståsted er ikke Hillary Clinton bare den best kvalifiserte kandidaten i dette valget, hun er en av de best kvalifiserte kandidatene noen gang.

New York Times gir sin tilslutning ved å si: «velgerne har muligheten til å velge en av historiens best kvalifiserte presidentkandidater.»

To visjoner

Dette valget består av to valg. Valget mellom to visjoner for USA. Den ene er en visjon om et USA fullt av frykt, mindre trygt og under angrep fra terrorister og innvandrere på egen jord, et land som blir blottlagt for ytre fiender av den korrupte eliten.

Den andre visjonen – som er mer presis etter mitt skjønn – er om et sterkt, selvsikkert USA som leder verden for å holde landet trygt og sørge for økt økonomisk vekst. Dette er en visjon om mangfold og toleranse der diplomati er det mektigste våpenet.

Vi trenger en leder som forener landet.

Som NY Times skrev i sin støtte til Hillary Clinton: «Den neste presidenten tiltrer mens fanatiske, stammelignende bevegelser rasler med sablene. I Midtøsten og Asia, i Russland og Øst-Europa, selv i Storbritannia og USA, gjør krig, terror og presset fra globaliseringen at demokratiske verdier viskes ut, allianser slår sprekker, og idealer om toleranse og veldedighet settes på prøve.»

Clinton er klar

Med alle utfordringene USA står overfor, trenger vi en president som er klar til å ta kommandoen fra første stund. Det er Hillary Clinton.

Hun vet hva som står på spill og har erfaringen, temperamentet og respekten til å bryne seg på fiendene våre og samarbeide med vennene våre mens hun beskytter USAs sikkerhet og vekst.

Den demokratiske visjonen om endring for USA er ikke et snevert syn på et USA hvor alle må kjempe for seg selv.

Hun vet hva som står på spill og har erfaringen

Det er en visjon om et stort og nestekjærlig USA hvor alle som jobber hardt, har sjansen til å lykkes. Ikke bare de helt i toppen, ikke bare de som er født inn i rikdom eller privilegier – en visjon som sier at jo flere amerikanere som lykkes, jo mer lykkes USA.

Satsingsområder

Hillary Clintons plattform er omfattende og kan deles i seks hovedtemaer:

Økonomi og sysselsetting – Hovedpoenget er å bygge en økonomi som fungerer for alle, ikke bare de rikeste. Det omfatter et rettferdig skattesystem, økt minstelønn og at de rike, Wall Street, og næringslivet betaler sin del.

Utdanning­- Gjøre studier tilgjengelig for alle og ta tak i studielånsgjeld. Gjøre førskolen lik for alle fireåringer i USA.

Miljø – Hillary vil ta styringen på globalt nivå når det gjelder klimaendringer og har planer for å dekke 50 prosent av energibehovet vårt fra grønne energikilder innen ti år. Det krever store investeringer innen infrastruktur og investeringer i grønn energi og produksjon som vil få amerikanere i arbeid.

Helsevesen – Affordable Care Act har vært et uhyre viktig steg på veien mot målet, som er en universell helseordning som gir ytterligere 20 millioner amerikanere dekning. (I dag har over 90 prosent av amerikanere helseforsikring). President Clinton vil utvide og forbedre Obamacare.

Rettferdighet og likhet – Å implementere et rettsvesen, bygge tillit mellom befolkningen og politiet. Homofile, biseksuelle og transkjønnede amerikanere, i likhet med afroamerikanere og amerikanere av latinamerikansk herkomst, fortjener et liv uten å bli diskriminert. Vedrørende innvandring har Clinton gjort det klart at vi ikke kan vente med en omfattende innvandringsreform.

Rikets sikkerhet – Vi skal beseire dem som truer oss. Vi skal holde landet vårt trygt og sterkt, fritt og tolerant. Vi skal ha det best skolerte, best utstyrte og sterkeste militæret verden har sett. Vi kan, og vi må, få slutt på våpenvolden.

Trump et katastrofalt valg

Aldri før har valget vært enklere eller mer åpenbart. Trump er ikke bare et dårlig valg, han er (som mange ledende republikanere har innrømmet) et katastrofalt valg, og passer på ingen måte inn som president.

Men … Dette valget har åpnet sår og arr og eksponert rasisme, kvinnehat, antisemittisme, islamhat, kjønnsdiskriminering og ren uvitenhet.

Vi trenger en leder som forener landet, en som med omsorg og fast hand skaper en visjon og realitet av demokratiet som omfatter og beskytter alle i det mangfoldige USA både i dag og i morgen.

Hillary vil holde viktige globale forhold ved like, og hun vil reagere på farlige situasjoner slik en erfaren politiker skal.

Hillary Clinton er den beste kandidaten som president i USA!

FØLG DEBATTEN: Facebook og Twitter