Hopp til innhold
Kronikk

Av spillere, for spillere

Bak enhver form for avhengighet finnes det sterke personlige historier. Vi må ta hensyn til dem som sliter med spillavhengighet, ikke åpne for et løsere regelverk.

Spillkonferansen 2012 "Grenseløst nettspill"

Reklame for nettgambling fra utlandet bør forbys, skriver Simon Molvær Grimstad. Illustrasjonsfoto fra Spillkonferansen 2012 'Grenseløst nettspill'.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det var nære på at Norge mistet sitt forbud mot alkoholreklame innenlands i 2012. Da var problemet at EUs nye mediedirektiv åpnet for slik reklame. Siden 1992 har det ikke vært tillat å sende reklame for alkohol fra utenlandske tv-kanaler som er rettet mot nordmenn. Det ble fremforhandlet og sikret gjennom EØS-avtalen.

Vi vet at alkohol skaper avhengighet. Veien fra å være en alkohol-liker til alkoholiker kan være veldig kort. Derfor ønsker vi å skjerme både barn, unge og dem som har rusproblem mot fristelser gjennom reklame.

1. januar 2006 ble alle de aggressive spilleautomatene fjernet. Da ville norske rikspolitikere skjerme dem som sliter med spilleavhengighet. Norsk Tipping fikk derfor monopol, og lanserte noen «snillere» automater.

LES OGSÅ: Ny behandling for nettspillavhengige

Nettbaserte gamblingtjenester

Reklame for nettbaserte lykkespill er forbudt å sende på TV fra Norge, men er tillat fra utlandet. I 1992 da vi sikret Norge mot alkoholreklame i EØS-avtalen, eksisterte ikke nettbaserte gamblingtjenester. Derfor er vi ikke reservert mot reklame for nettjenester som tilbyr poker, kasino, spilleautomater og odds.

I 1992 da vi sikret Norge mot alkoholreklame i EØS-avtalen, eksisterte ikke nettbaserte gamblingtjenester.

Simon Molvær Grimstad

Ifølge Synovate Norge var det 48.000 brukere med alvorlige spilleproblemer i 2007. I 2010 økte tallet til 91.000. Spillingen nå er i større grad på internett, og dermed skjult. Det er derfor vanskelig å vite hvor mange dette gjelder i dag.

Bak enhver form for avhengighet finnes det sterke personlige historier. Rundt hver person som er sliter, er det familie, venner og kollegaer som blir påvirket av en persons utfordringer. Personen føler seg mislykket; har negative tanker; nye utfordringer med dårligere psykisk helse; og flere problemer kommer løpende. Når mange titalls tusen har ett eller flere problem, skal vi velge å bry oss eller ikke? Blir vi stemplet som moralister fordi vi tenker på andre?

På valgdagen, 9. september 2013, ble en mann dømt til fengsel i 2 år og 6 måneder for å ha tatt rundt 10 millioner kroner fra en bedriftskonto han disponerte, og brukt pengene på internettgambling.

Et annet eksempel er tidligere lotto-vert Remo Sjonfjell. Han uttalte til TV2 i februar 2013 at han spilte bort 280.000 kroner på fire timer i ett tilfelle! Totalt brukte nordmenn 5 milliarder kroner på utenlandske lykkespill i 2012.

LES OGSÅ: Depressiv av dataspill

Bør forbys

H og Frp har vedtatt i sin politiske plattform for regjeringssamarbeid at de vil tillate mesterskapsturneringer i poker nasjonalt. Dette mener jeg vil rekruttere flere nordmenn til pokerspill. Konsekvensen kan bli flere som vil delta og øver seg på nett. Det er kun Unibet, Betsson og personer som har opplevd store seiere som ønsker dette til Norge. Hvorfor må flere lide av enkeltpersoners tidligere tilfredsstillelser?

Hvorfor må flere lide av enkeltpersoners tidligere tilfredsstillelser?

Simon Molvær Grimstad

Reklame for nettgambling fra utlandet bør forbys. Det burde være mulig å hindre tilgang til slike sider for norske nettbrukere. Man burde få advarsler om sin pengeforbruk før alt man eier, både materialistisk og sosialt, har forsvunnet. Og selvfølgelig burde det være forbudt med pokerturneringer i Norge.

Dagens samfunn er skapt, og skal inkludere alle. Noen får utfordringer, andre slipper. Vi må hjelpe dem med utfordringer og tilpasse oss deres behov. Om du og jeg går glipp av noe som oppleves som problematiske fristelser for andre. Ja, da går vi ikke glipp av noe.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook og Twitter