Hopp til innhold
Replikk

Arrogant å overse pasienten

Vi må snart akseptere at kvinner bestemmer over sin egen kropp.

Innafor

Programleder Emma Clare Gabrielsen i NRK-serien Innafor lar seg undersøke av intimkirurg Halvdan Vier Simensen i forbindelse med dokumentaren.

Foto: NRK

Vi har alle, uansett profesjon, fått med oss debattene den senere tid rundt kvinners underliv og hvordan disse skal se ut. Mange har meninger om dette, nå senest journalist Emma Clare Gabrielsen, som i NRK-serien «Innafor» tar for seg forskjellige aktuelle problemstillinger. Den 29. januar var det intimkirurgi som var temaet.

Noen av oss har snakket med pasienter som føler seg plaget av de indre kjønnslepper, noen av oss har kanskje samme problem selv, mens de fleste ikke har et snev av forståelse for at dette kan representere et problem.

Dog er det arrogant å overse dem som faktisk «eier» problemene, bl.a. den anonyme kvinnen som lot seg intervjue i programmet.

Etter å ha sett «Innafor» den 29. januar, fikk jeg inntrykk av at journalisten tilhører den siste gruppen. Det oppleves derfor noe spesielt at man vinkler programmet på en måte der hovedpersonen selv ikke har et problem, men så tenker seg inn i og googler seg frem til å få kroppslige komplekser.

Det er fint at man tar opp problemstillingen, og også vinkler det på forskjellige måter. Dog er det arrogant å overse dem som faktisk «eier» problemene, bl.a. den anonyme kvinnen som lot seg intervjue i programmet. Etter å ha hørt det vitnesbyrdet, opplever jeg det som problematisk å avfeie hennes utsagn. Til tross for at hun opplevde en komplikasjon ved inngrepet, så angret hun ikke og hun ville gjort det igjen. Dette er, etter min mening, hovedbudskapet! Her snakker man direkte med kilden.

De opplever selv at de har et reelt problem, dette problemet kan enkelt korrigeres og belaster ikke samfunnet én krone.

Det beste hadde selvsagt vært om alle var fornøyde med kroppene sine så lenge de virker og kan brukes til daglige aktiviteter. Slik er det ikke, og skjønnhetsidealene endrer seg stadig. De færreste følger disse slavisk, og et av de viktigste aspekter som kirurg er å velge hvem man ikke skal operere.

De kvinnene som velger å få gjennomført dette inngrepet skal ikke stigmatiseres og problemet deres ikke tøyses bort. De opplever selv at de har et reelt problem, dette problemet kan enkelt korrigeres og belaster ikke samfunnet én krone. Vi har kommet så langt i forhold til likestilling og likeverd at vi snart må akseptere at kvinner bestemmer over sin egen kropp.

Så kan vi gjerne kikke i bøker og se på bilder av kjønnslepper og bli enige om at alle ser forskjellige ut, men de som da likevel ønsker å gjøre noe med et selvopplevd problem må respekteres for deres valg.

FØLG DEBATTEN: Facebook OG Twitter