Kronikk

Annerledeslandet Rwanda

Rwanda har et ukorrupt trafikkpoliti, en voksende turistnæring og en president som plukker søppel i gatene. Men medaljen har en bakside.

TV-aksjonen frå Rwanda

'Ti prosent av Rwandas befolkningen ble drept i det verste folkemordet siden Andre verdenskrig. President Paul Kagame får mye av æren for at elleve millioner hutuer, tutsier og twa-pygmeer lever i fred med hverandre i det lille fjellandet, ikke stort større enn Troms fylke,' skriver Afrika-korrespondent Sverre Tom Radøy.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

–Så presidenten feier gater og plukker søppel?
–Ja.

–Når?
–Etter lunsj.

–?
–Ikke hver dag. Han gjør det den siste lørdagen i hver måned, slik vi andre gjør.

–Hvorfor det?
–Ser du ikke det?

–Hva mener du?
–At det er rent langs veien.

–Jo, men presidenten…
–Vi liker det slik.

Pierre pekte på striglede busker og grønne rabatter, frie for plastposer, tomgods og askebegersøppel. Det var rent, nesten påtrengende rent og ordentlig for en som blitt vant til rot og røre.

FØLG DEBATTEN: NRK Debatt på Facebook

Jeg syntes Pierre tok det vel rolig på firefeltsveien fra flyplassen til hotellet.

–Her er i byområdene er fartsgrensen lav, selv om trafikken er liten og veien er bra, sa Pierre.

Han pekte på speedometeret. Nåla stod fast på 40 km/t. At trafikkregler ble respektert føltes like uvant som at trafikklysene virket, at folk ventet på bussen ved holdeplassene, at bussene kom til faste tider og at motorsyklistene brukte hjelm.

Din tilfredsstillelse, vår plikt

Jeg var i Rwandas hovedstad en snartur i mai for å søke visum til nabolandet Burundi. I Burundi har folk protestert siden april mot at presidenten vil sitte en tredje periode. Demonstrantene mener presidentens ønske bryter med konstitusjonen og inngåtte avtaler. Flere titalls personer er drept og over 120 000 har flyktet fra det lille landet.

-Nei, her det ikke aktuelt å bestikke noen, sa Pierre. Det er det beste ved landet vårt. Det gjør oss stolte.

Sverre Tom Radøy, Afrika-korrespondent

Tomm Kristiansen hadde bestilt en sak om flyktningene til Urix på lørdag, og NRK.no ville ha en artikkel om hva flyktningene fryktet i hjemlandet. Det skulle holde hardt. Jeg måtte være tilbake i Nairobi dagen etter og trengte både presseakkreditering for ett døgn og tillatelse til å besøke en flyktningleir nær grensen til Burundi.

Korte visumkøer

Til andre afrikanske land kan det ta flere uker å få pressevisum, med gjentatte, tidkrevende, humørløse, personlig oppmøter til de ulike ambassadene, og med krav om at søkeren er invitert til landet. I Rwandas hovedstad var visum, arbeidstillatelse og tilgang til flyktningleiren ordnet på en formiddag, uten at en krone ble brukt for å smøre prosessen.

I Rwanda risikerte han å miste førerkortet om han kjørte for fort. Et ukorrupt trafikkpoliti! Det var ikke til å holde ut.

Sverre Tom Radøy, Afrika-korrespondent

Forretningsvisum til Rwanda fikk jeg via nettet på et par dager. Søknadsskjemaet avsluttes med følgende motto: «Your satisfaction is our duty ».

–Nei, her det ikke aktuelt å bestikke noen, sa Pierre. Det er det beste ved landet vårt. Det gjør oss stolte.

Trygt, rent og ordentlig

Historier fra annerledeslandet begeistrer og sjokkerer. En kollega i Nairobi fortalte at han tok svippturer til Rwanda når han fikk pustebesvær av de mange og lange Kafka-prosessene som må til for det minste. The African Confidential beskrev reaksjonene til en rystet forretningsmann fra Nigeria som aldri mer ville sette sine bein på rwandisk jord. Der kunne han ikke gjøre livet lettere ved å smøre offentlige tjenestemenn med en neve dollar, klaget han. I Rwanda risikerte han å miste førerkortet om han kjørte for fort. Et ukorrupt trafikkpoliti! Det var ikke til å holde ut.

Ti prosent av befolkningen ble drept i det verste folkemordet siden Andre verdenskrig.

Sverre Tom Radøy, Afrika-korrespondent

Vel framme ved Hotel Beausejour ba jeg Pierre vente til jeg hadde skrevet meg inn. Jeg trengte skyss til en fotobutikk, men Pierre ba meg spare taxipengene. Butikken lå bare ti minutter til fots fra hotellet.

–Det er trygt og du har godt av litt mosjon. Her kan du spasere midt på natta uten å bli ranet, sa Pierre.

Han er drosjesjåfør i landet der 800 000 mennesker ble skutt eller hogget i hjel med macheter i løpet av 100 dager, for bare 21 år siden. Ti prosent av befolkningen ble drept i det verste folkemordet siden Andre verdenskrig.

Turismen blomstrer

Et trygt, afrikansk land med minimal korrupsjon er som en honningkrukke for utenlandske investorer. Landet tiltrekker seg 15 ganger mer utenlandsk investorkapital enn nabolandet Burundi. Befolkningsveksten er lavere og levestandarden langt høyere.

Turismen blomstrer. Det store trekkplasteret veier 180 kilo, går på to bein og har sølvgrå pels på ryggen. Fjellgorillaene er big business. De siste årene har landet satset mer på fjellvandrere, sportsfiskere og turister som vil dyppe tærne i Nilens kilde.

De siste årene har landet satset mer på fjellvandrere, sportsfiskere og turister som vil dyppe tærne i Nilens kilde.

Sverre Tom Radøy, Afrika-korrespondent

-Det er presidenten som har gjort Rwanda til et godt land å bo i, sa Muteteli. Hun driver sin lille butikk under trappa til fotobutikken. Der kopierer og skanner hun dokumenter for en billig penge.

–Vår president lever nøkternt og snakker lavt. Presidenten har skapt fred mellom hutuer og tutsier, sa Muteteli.

Vestens favoritt

President Kagame har lenge vært vestens favoritt blant afrikanske ledere, fri for anklager om korrupsjon og nepotisme. Tony Blair og Bill Clinton står på listen over beundrere. Under Kagames harde styre har landet fått et fungerende helsevesen og en skole som gir 95 prosent av alle barn et tilbud. Han har forandret det offisielle språket fra fransk til engelsk og forbudt plastposer. Han deler ut gratis myggnett og landet har opplevd en drastisk reduksjon i antall malariatilfeller, ifølge UNICEF.

Nå er jobb nummer én å skaffe flest mulig et best mulig bredbånd.

Skrytelista er lang for denne litt ulenkelige presidenten med de store brillene som sover lite og leser desto mer.

Sverre Tom Radøy, Afrika-korrespondent

Presidenten er en moderne leder som bruker penger på kommunikasjonsbyråer og tid på Facebook og Twitter for å nå ut til folk.

Skrytelista er lang for denne litt ulenkelige presidenten med de store brillene som sover lite og leser desto mer.

Ifølge rapporten for 2014 fra Human Rights Watch, så fortsatte landet «sin imponerende framgang med å levere innbyggerne gode, offentlige tjenester».

Men medaljen har en bakside

Baksiden av medaljen er sterke begrensninger i ytringsfriheten og forfølgelse av politiske motstandere. Både journalister og opposisjonspolitikere har rømt landet. Flere er fengslet. Regjeringspartiet har ingen reell konkurrent. I fjor ble den eneste gjenværende menneskerettighetsorganisasjonen av betydning overtatt av regimevennlige ledere. Det skjedde med politiets hjelp, ifølge Human Rights Watch.

Presidentens favorittlektyre er økonomisk litteratur. Han er en uttalt beundrer av Singapore, den økonomiske tigerstaten med eventyrlig økonomiske vekst og demokratisk underskudd.

Baksiden av medaljen er sterke begrensinger i ytringsfriheten og forfølgelse av politiske motstandere.

Sverre Tom Radøy, Afrika-korrespondent

Samtidig falmer presidentens skinnende omdømme i vestlige land. BBC laget en regimekritisk dokumentar om folkemordet. Mediegiganten ble bannlyst i landet. Storbritannia stanset sin generelle budsjettstøtte til Rwanda. USA har avviklet den militære hjelpen på grunn av Rwandas støtte til den beryktede opprørsgruppe M23 i nabolandet Kongo.

Tidligere i år ble Rwandas etterretningssjef arrestert på Heathrow for flere drap under folkemordet for 21 år siden. Han var på vei til møter med britiske kollegaer. President Kagame var sylskarp i sin kritikk av fengslingen som han mente var utslag av vestlig arroganse overfor afrikanere. Han kalte pågripelsen en fortsettelse av slavetiden. Tony Blairs kone er en del av etterretningssjefens forsvarerteam.

Sju år til

President Paul Kagame får mye av æren for at elleve millioner hutuer, tutsier og twa-pygmeer lever i fred med hverandre i det lille fjellandet, ikke stort større enn Troms fylke. Han får også mye av æren for at folkemordet ble stanset etter hundre dagers blodbad i 1994. Siden da har Kagame vært landets faktiske leder, først som general og forsvarsminister, siden som landets president.

President Paul Kagame får mye av æren for at elleve millioner hutuer, tutsier og twa-pygmeer lever i fred med hverandre i det lille fjellandet, ikke stort større enn Troms fylke.

Sverre Tom Radøy, Afrika-korrespondent

Tidligere har han sagt at han selvsagt vil respektere landets konstitusjon og gå av etter sine to sjuårsperioder som president. Nå er han ikke så sikker lenger. I juli ga parlamentet sitt samtykke til at presidenten måtte få sitte lenger. Da hadde kravet om at han måtte fortsette, samlet 3,7 millioner underskrifter.

Positive til presidenten

Kontinentet er godt kjent med upopulære ledere som ikke vil gi fra seg makten, men har mindre erfaring med at velgerne ber ledere om å bli sittende utover vedtatte perioder, slik underskriftene fra over 70 prosent av velgermassen i Rwanda tyder på. Om dette reflekterer et genuint ønske om at han mange kaller landets frelser skal fortsette, eller er resultatet av et press fra myndighetene om å signere, er noe aviskommentatorer er opptatt av

Samtidig falmer presidentens skinnende omdømme i vestlige land.

Sverre Tom Radøy, Afrika-korrespondent

De jeg snakket med på denne svippturen var entydig positiv til presidenten, og ba om forståelse for at et land der så mange mennesker ble slaktet ned for kun et par tiår siden, måtte ofre noen friheter på fredens alter. Menneskerettigheter var uansett noe ganske nytt etter å ha vært tysk og belgisk koloni. Sistnevnte innførte egne identitetskort for å skille hutuene fra belgiernes favoritt, tutsiene. Resten er en blodig historie.