Hopp til innhold
Kronikk

Annenrangs statsborger

Jeg føler meg norsk og jeg er norsk statsborger. Det betyr ingenting for israelske myndigheter. For dem er jeg bare en palestiner.

MIDEAST Palestinian woman holds her passport as she waits to cross Rafah border crossing in Gaza Strip

«Jeg har norsk pass, og som norsk statsborger kan jeg reise til hele verden, bortsett fra Gaza. For Israel respekterer ikke mitt norske pass, men betrakter meg og mine barn som palestinere», skriver kronikkforfatteren. Bildet viser det palestinske passet som Israel forlanger at etniske palestinere skal bruke.

Foto: SUHAIB SALEM / REUTERS

Jeg har bodd i Norge siden 1993 og i år kan jeg feire 20 år som norsk statsborger. Jeg er født i Gaza, men har bodd mer enn halve livet i Norge.

Jeg tenker norsk, jeg drømmer norsk og jeg tilhører Norge mer enn noe annet sted i verden. Jeg har norske verdier og norsk kultur. Jeg er gift og har tre barn på fem, åtte og ni år. Alle er selvfølgelig norske borgere og går på norsk skole.

Som norsk statsborger kan jeg reise til hele verden. Med ett unntak: Landet jeg er født i og som min mor og far er både født og gravlagt i: Gaza. For å komme dit må jeg bli akseptert som norsk av Israel – men det gjør ikke Israel.

Respekterer ikke norsk pass

Israelske myndigheter krever at de som opprinnelig er fra, det vil si født i Gaza eller på Vestbredden, må reise med palestinsk pass fra de palestinske selvstyremyndighetene, og aldri kan reise til eller gjennom Israel. Vi beskyttes ikke av våre norske pass. Derfor får ikke jeg og mine barn reise til Gaza.

Norske myndigheter lar Israel sortere og diskriminere norske borgere, mens alle israelere får reise fritt inn og ut av Norge.

Hassan Abu Bakra

Israel er det eneste landet i verden som ikke aksepterer mitt norske pass og som ikke respekterer norske myndigheters beslutning om at jeg er norsk.

Jeg har stilltiende akseptert dette lenge – altfor lenge. Men nå må jeg si fra.

Min mor og mine barns bestemor har bodd nesten hele livet i Gaza og opplevd flere kriger, men vi har ikke kunnet treffe henne på ti år. Den andre dagen i 2016 døde hun.

Nektes innreise

Mine barn fikk aldri møte sin bestemor. Jeg og min familie fikk ikke være med i begravelsen. Hvorfor? Fordi Israel hever seg over norske myndigheter og internasjonal rett og sørger for at jeg og min familie aldri får besøke Gaza.

Det gjør vondt å møte mine barns blikk og høre spørsmålene om bestemor, om hvorfor de aldri fikk treffe henne. Det gjør vondt å ikke kunne ta farvel med moren min, vondt å ikke kunne være til stede i begravelsen.

Det som smerter like mye er at Norge godtar at Israel får ture frem på denne måten. Norske myndigheter lar Israel sortere og diskriminere norske borgere, mens alle israelere får reise fritt ut og inn av Norge.

Degradert statsborgerskap

Hvorfor kjemper ikke norske myndigheter for mine rettigheter? Hvorfor tillater Norge at andre land behandler meg som en norsk statsborger klasse 2?

Israel er det eneste landet i verden som ikke aksepterer mitt norske pass.

Hassan Abu Bakra

I stedet for at Norge reagerer på Israels diskriminering av norske borgere, fikk palestinere tvert imot rett til å beholde sine palestinske pass ved innvilgelse av norsk statsborgerskap. Dette er bare å hjelpe israelerne å undertrykke norske borgere mer.

Jeg ber regjeringen om å stoppe denne urettferdige behandlingen og ikke la noe land degradere den æren det er å være norsk statsborger.