Kronikk

Alternativmessas eneste tabu

I dag starter Alternativmessa på Lillestrøm. Det eneste tabuet der, er at du ikke skal tråkke på andres sannhet, skriver Even Gran.

Stand på alternativmessa i Trondheim.

På Alternativmessa kan du kjøpe en ekte drømmefanger fra inka, skaffe en foliehatt mot el-stråling, ta en prat med Elvis fra det hinsidige eller ta bilde av auraen din. Her et bilde fra en tidligere messe i Trondheim.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

I dag er det klart for Skandinavias største alternativmesse på Lillestrøm.

Her finner du chakrahealere som kanaliserer guddommelig kraft. Her kan du kjøpe en ekte drømmefanger fra inka, skaffe en foliehatt mot el-stråling, ta en prat med Elvis fra det hinsidige eller ta bilde av auraen din. Alt fra noen hundrelapper og oppover. Over 300 utstillere falbyr sine produkter og tjenester denne gangen.

Det er ventet mer enn 15.000 besøkende.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Nett over senga

Alternativmarkedet er god butikk. En av utstillerne, nettbutikken Baldron, selger nett til å ha over senga med et tynt sølvlag på utsiden til opp mot 13.000 kroner pr. stk. Grunnen til at noen har kommet på ideen om å produsere og selge noe slikt, er hypotesen om at stråling fra mobil- og wifi-nettverk er skadelig.

Hva enn plagene til de «el-følsomme» skyldes, så er det ikke el-stråling, er forskernes klare konklusjon.

Even Gran, Ingen liker å bli lurt

Til tross for at dette er i strid med fysiske lover (strålingen er såkalt ikke-ioniserende), har ideen blitt tatt på alvor av vitenskapen og testet grundig. Men etter en lang rekke eksperimenter har den blitt forkastet. For hvis det er slik at el-stråling faktisk gir mennesker negative, fysiske reaksjoner, så burde det jo være mulig å påvise dette i blindtester. Men det er det ikke. Hva enn plagene til de «el-følsomme» skyldes, så er det ikke el-stråling, er forskernes klare konklusjon.

LES OGSÅ: Jørgen Skavlan om alternativ behandling

Religiøs happening på Lillestrøm

Likevel selger Baldron strålingsnett. De høster av et marked som skapes av at mange ikke synes å bry seg om det beste vi mennesker har av kunnskap og innsikt. De vil tro. De vil tro at det er noe mer. Noe mer enn det som passer inn i «vitenskapens firkantede boks». Derfor er det som skjer på Lillestrøm i helga også en religiøs happening.

Alternativbevegelsen er de snille og undertrykte, de som står for noe annet, noe bedre. Noe mer åndelig, menneskelig og naturlig.

Even Gran, Ingen liker å bli lurt

Det som binder bevegelsen sammen er en motstand mot det moderne, det kunstige, maktelitene, storkapitalen og vitenskapen. Alternativbevegelsen er de snille og undertrykte, de som står for noe annet, noe bedre. Noe mer åndelig, menneskelig og naturlig.

Åpner for det alternative, mister forsvaret

Det høres fint ut, men det er store problemer med et slikt virkelighetsbilde. Når man kobler ut rasjonaliteten og låser seg fast i en dogmatisk mistro til storsamfunn og kapitalmakt, åpnes dessverre også porten for mørkere virkelighetserkjennelser, som at vi forgiftes med vaksiner, at myndigheter og maktmennesker holder sannheten skjult i hemmelige nettverk og at det egentlig var Bush og jødene som sørget for 11. september.

En standardforklaring på hvorfor alternativ behandling ikke er anerkjent, er at medisinindustrien, eller «Big Pharma», holder sannheten skjult for å tjene penger på piller som holder oss syke. Forklaringen på at el-følsomhet ikke anerkjennes, er at mobilbransjen vil tape penger. Velmenende chakra- og engletroende som kjøper slikt kan fort vinnes over til den mørke siden hvis noen bare vet å trykke på de rette knappene.

De alternatives trosbekjennelse er: Du har din sannhet og jeg har min. Alt er lov med ett eneste unntak: Å kritisere andres sannhet.

Even Gran, Ingen liker å bli lurt

Jeg sier selvsagt ikke at alle alternative tror på slike ting. Poenget er at når man kobler ut kritisk tankegang fordi man gjerne «vil tro på noe», så mister man samtidig forsvaret mot mer ytterliggående tankegods. Uten kritisk tenkning åpnes hele feltet. Du finner aldri homøopater som kritiserer akupunktører eller healere som kritiserer klarsynte.

De alternatives trosbekjennelse er: Du har din sannhet og jeg har min. Alt er lov med ett eneste unntak: Å kritisere andres sannhet.

LES OGSÅ: - «Folkeopplysingen» latterliggjør en hel bransje

Alternativfolkets eneste tabu

Alternative virkelighetsbeskrivelser appellerer til de religiøse følelsene i oss, snarere enn til intellektet. Det er tydelig ut fra reaksjonene vi har fått på aksjonen Ingen liker å bli lurt. Saklig, vitenskapelig begrunnet kritikk blir systematisk beskrevet som mobbing og trakassering. Hovedforklaringen på de såre reaksjonene er at vi har tråkket på alternativfolkets eneste tabu; Du skal ikke kritisere andres sannhet.

Men det var nettopp for å utfordre dette tabuet at Human-Etisk forbund startet opp Ingen liker å bli lurt i mars 2011. Alternativideologien fører oss ut i en relativistisk gjørme. Markedet er i ferd med å komme ut av kontroll. Hvem som helst kan påstå hva som helst og begynne å melke. Vi har et lovverk som forbyr næringsdrivende å lure folk, men det blir dårlig fulgt opp når det gjelder denne gjengen. Det ligger også et åpenbart sivilisasjonssammenbrudd i at vitenskapelig forskning behandles som en godtepose der man bare trenger å forsyne seg med de bitene som passer dogmene.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Husk å ta med gratis filter

Heldigvis har messesjef Eirik Solum prøvd å rydde opp litt.

Vi har et lovverk som forbyr næringsdrivende å lure folk, men det blir dårlig fulgt opp når det gjelder denne gjengen.

Even Gran, Ingen liker å bli lurt

Konspirasjonsteoretikeren Per-Aslak Ertresvåg slipper ikke til lenger, og det later til at blodanalysene til den skandaliserte amerikaneren Robert O. Young er fraværende i år. Men det er lang vei å gå. Fortsatt finner du kvakksalveri som ASEA-mirakelvann, kvantemedisin og detox-produkter. Og sannelig har ikke Fritt helsevalg, farlige motstandere av dokumentert kreftbehandling, klemt seg inn også.

Dra gjerne til Lillestrøm i helga, men ta med deg et tykt kritisk tenkning-filter. Det er forresten helt gratis.