Hopp til innhold
Kronikk

Alt lykkes for Merkel

«Alt lykkes for denne regjering», spøkte Trygve Lie da kong Harald ble født i 1937. Men frasen kan brukes i fullt alvor – om Tysklands Angela Merkel og året der alt har gått hennes vei.

GERMANY/ A Bavarian brass band plays before the arrival of German Chancellor Merkel at a CDU election campaign meeting in Miesbach

Et messingblåserorkester spiller mens Angela Merkel ankommer et valgkampmøte i Miesbach i september i fjor. Merkel har opplevd voldsom

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Hun er sporty kledd, i oransje jakke og hvite bukser, og hun hopper av fryd og begeistring på tribunen. Forbundskansler Angela Merkel ser Tyskland score det avgjørende målet i finalen i fotball-VM på Maracanã stadion i Rio de Janeiro.

Dermed kan hun innkassere nok en triumf, etter at alle piler har pekt oppover for den populære tyske lederen det siste året.

Et vidunderlig år

Etter finalekampen så vi en sprudlende Angela Merkel som omfavnet de tyske VM-heltene. «Hun skal til og med ha utbrakt en skål for seieren med en ølboks», kan det alltid pålitelige og nøkterne Handelsblatt fortelle sine lesere.

80 prosent av tyskerne er tilfreds med situasjonen i landet.

Arnt Stefansen, frilansjournalist

Men skulle noen tro at den sindige fru Merkel deretter kastet seg ut i det søte liv i Rio de Janeiro, så må de tro om igjen. Ikke så mye som en natt på et av VM-byens rådyre hoteller belastet hun tyske skattebetalere med. Etter VM-finalen bar det rett til flyplassen og hjem til Tyskland.

«Annus mirabilis» heter det på latin – et vidunderlig år. Og for Angela Merkel har det siste året gitt mye å glede seg over. Hun vant en klar seier ved forbundsdagsvalget i fjor høst. Hun dannet, sammen med sosialdemokratene, en samlingsregjering som har vært preget av ro og godt samarbeid, og som fortsatt er meget populær.

De siste månedene har det vært klare tegn til at Euro-krisa er over, og de fleste eksperter mener at Merkels omstridte «sparepolitikk» har vært riktig medisin. I tillegg har Tyskland brakt sine statsfinanser i balanse, og slutter nå å ta opp ny gjeld – for første gang på fire tiår.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Tysk lykke

På forsommeren i år offentliggjorde ukemagasinet Der Spiegel en undersøkelse som forbløffet ekspertene: 80 prosent av tyskerne er tilfreds eller svært tilfreds med situasjonen i landet. Og undersøkelsen viste en fundamental endring i tyske velgeres syn på sine politikere: Helt siden 1980-tallet har det vært en økende «Politikerverdrossenheit» – mistillit til politikere og partier.

Kritikken gjør lite inntrykk på tyske velgere.

Arnt Stefansen, frilansjournalist

Men den siste tiden har denne trenden snudd, og tyskerne mener nå at deres ledere i all hovedsak gjør en god jobb for landet. I undersøkelsen nevnes spesielt forbundskansler Angela Merkel, som får ros for «å ha brakt Tyskland trygt gjennom den økonomiske krisa i Europa».

Svak opposisjon

Tyskland styres altså av en koalisjon av landets to største partier, Kristendemokratisk union (CDU, med det bayerske søsterpartiet CSU) og Tysklands Sosialdemokratiske parti (SPD). Til sammen har de to partiene 80 prosent av de folkevalgte i Forbundsdagen bak seg. Det betyr at opposisjonen i det tyske parlamentet er svakere enn på flere tiår.

Hun har for lengst fått tilnavnet «Mutti», hele nasjonens mamma.

Arnt Stefansen, frilansjournalist

Og det mangler ikke på advarsler: Dette kan føre til et svekket demokrati, maktmisbruk fra regjeringen og få muligheter for de svakeste i samfunnet til å få frem sin sak, mener kritikerne.

Men kritikken gjør lite inntrykk på tyske velgere. I en ny undersøkelse der folk blir spurt om hva de synes om regjeringens arbeid, svarer bare 10 prosent av dem «slett ikke tilfreds», mens 52 prosent sier de er svært fornøyd eller fornøyd.

Brazil Soccer WCup Germany Argentina Angela Merkel, Joachim Gauck, Sepp Blatter, Dilma Rousseff

Et år der alt har lykkes, og en VM-seier attpåtil: Det har vært et annus mirabilis for Angela Merkel, skriver kronikkforfatteren. Her gratulerer forbundskansleren Tysklands målvakt Manuel Neuer med VM-gullet etter finalen i Brasil 13. juli i år.

Foto: Victor R. Caivano / Ap

En farlig ro?

Etter snart ni år ved makten er Angela Merkel fortsatt Tysklands mest populære politiker – et enestående fenomen i tysk etterkrigspolitikk. Hun har for lengst fått tilnavnet «Mutti», hele nasjonens mamma, og hun har i dag ingen seriøse rivaler i eget parti. I dagens politiske situasjon, med en sterk og stabil samlingsregjering, styrer hun landet med ro og autoritet.

Hun styrer landet med ro og autoritet, men kritikere mener det er en farlig ro.

Arnt Stefansen, frilansjournalist

Men hennes kritikere mener det er en farlig ro, og at Angela Merkel er mer opptatt av ro og stabilitet enn av å gjennomføre nødvendige reformer i Tyskland. Hun beskyldes for å være konfliktsky og de minner om at strid er en viktig del av demokratiet. Men Merkel tar kritikken med – ja nettopp: knusende ro. For hun vet at det den vanlige tyske velger har en sterk motvilje mot strid, konflikt og store endringer.

Russland og tyskerne

Roen og stabiliteten i det tyske samfunnet betyr selvsagt ikke at det mangler utfordringer for kansleren og hennes regjering. Det historiske miljøprosjektet «Die Energiewende» har skapt større problemer enn noen hadde ventet, og temaer som sosial ulikhet og økende innvandring preger debatten.

Den største og vanskeligste saken for den nye regjeringen er likevel Ukraina-konflikten og forholdet til Russland. Dette har vært en svært krevende balansegang for Angela Merkel. For mens det internasjonale samfunnet har krevd harde tiltak mot Putin-regimet, er tyskernes holdning preget av det omfattende økonomiske samarbeidet mellom Tyskland og Russland. Og også her har Merkels evner som politisk balansekunstner gitt resultater som de aller fleste kan leve med – i hvert fall til nå.

«Alt lykkes»

«Alt lykkes for denne regjering», skal daværende justisminister Trygve Lie ha uttalt da prins Harald ble født i 1937 – den første arveprinsen født i Norge siden middelalderen. Uttalelsen var selvsagt spøkefullt ment, selv om både ministeren og mange andre syntes at regjeringen Nygaardsvold hadde mye å være stolt av.

Uttalelsen er uansett blitt en klassiker i norsk politisk historie, og den rant meg i hu da jeg så TV-bildene av den jublende Angela Merkel på ærestribunen under fotball-VM. Det var bare det som manglet, tenkte seg – for en politisk leder som synes å ri på en uendelig bølge av medgang.