Hopp til innhold
Replikk

Å utsette legalisering gjør vondt verre

Vi bør debattere hvordan vi skal legalisere Cannabis, ikke om vi skal gjøre det.

Cannabisbutikk i Colorado, USA

Det illegale cannabismarkedet rekrutterer aggressivt til videresalg blant både mindreårige og eldre ungdom. Det er på tide å regulere omsetningen, skriver replikkforfatterne. Bildet er fra en cannabisbutikk i Colorado, USA, der cannabis ble legalisert i 2014.

Foto: Brennan Linsley / Ap

Oslo-politikeren Abdullah Alsabeehg (Ap) hevder i en kronikk på NRK Ytring at legalisering av cannabis vil gjøre vondt verre, og ikke kan beskytte mindreårige. Erfaring med regulering av både alkohol og cannabis tilsier at han tar feil.

Alsabeehg antar at mindreårige ved legalisering fortsatt vil måtte kjøpe cannabis av kriminelle gjenger, siden det lovlige salget vil ha aldersgrense. Dersom dette var sant, ville vi vel se det samme med alkohol? I virkeligheten er det svært få mindreårige som skaffer alkohol via kriminelle, og kun 4,2 prosent har i dag kjøpt alkohol fra såkalte sprittaxier før fylte 18 år.

Cannabis er kommet for å bli, og det er ingen grunn til å tro at vi vil kunne snu trenden.

Mindreårige får riktig nok tak i alkohol i dag om de prøver. Tilgangen er likevel ikke uhindret, da de er avhengige av eldre venner eller familie, eventuelt slappe legitimasjonsrutiner i butikken, slik at de færreste kan drikke så mye og ofte de vil. De få som henvender seg til sprittaxiene, får dessuten som regel lovlig produsert alkohol fremfor hjemmebrent, og den lavere profittmarginen gjør faren for rekruttering til videresalg minimal.

Det illegale cannabismarkedet, derimot, som hele 35 prosent av gutter i VG2 i Oslo har benyttet seg av det siste året, rekrutterer aggressivt til videresalg blant både mindreårige og eldre ungdom, og lokker med ubegrenset tilgang til stoff med helt ukjent styrke. Selv om cannabis fortsatt er langt mindre utbredt enn alkohol blant unge, gjør dagens politikk at langt flere mindreårige eksponeres til kriminalitet via cannabis enn via alkohol.

I Colorado i USA, et av få steder hvor reell legalisering faktisk har vært implementert i noen tid (Uruguay f.eks. er ennå ikke ordentlig i gang med salget), har bruk blant de under 18 gått ned med godt over 20 prosent siden salget åpnet i 2014. Til sammenlikning har bruk blant mindreårige i Oslo økt med 70–80 prosent på bare tre år.

Langt flere mindreårige eksponeres til kriminalitet via cannabis enn via alkohol.

Det er riktig nok en rekke problemer i Colorado, men disse skyldes i stor grad voksesmerter i overgangen fra et forbud til et lovlig marked, samt noen uheldige løsninger som neppe vil kopieres i Norge. Likevel må det kunne kalles en suksess når allerede over 70 prosent av omsetningen er lovlig og beskattet, og nå kommer fellesskapet til gode fremfor de kriminelle.

Cannabis er kommet for å bli, og det er ingen grunn til å tro at vi vil kunne snu trenden her hjemme etter hvert som stadig flere toneangivende land legaliserer. I stedet for å utsette det uunngåelige, og la problemene vokse seg enda større, bør vi diskutere ikke hvorvidt, men hvordan vi skal regulere omsetningen av cannabis.

Følg NRK Debatt på Facebook