Hopp til innhold
Kronikk

Å stemme for første gang

Å være førstegangsvelger kan virke vanskelig og skummelt. Finn ut hva som er viktig for deg og drit i hva alle andre mener.

Valget 2009

Mange har allerede stemt ved skolevalget i år. Noen har også stemmerett ved kommunevalget den 14. september, og muligheten til å påvirke hvem som skal styre kommunen de fire neste årene. Kronikkforfatteren gir deg noen tips til hvordan du kan bruke stemmeretten din på best mulig måte.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / Scanpix

Det å skulle være med å bestemme hvem som skal styre kommunen de neste fire årene er et stort ansvar. Det er også din plikt som borger i en kommune. Det er allikevel ingen grunn til å fortvile, mange er i akkurat samme situasjon.

Ikke fortvil om du ikke er enig med et parti i alle sakene, det er uansett ingen som er 100 % enig med ett parti.

Benjamin Skiaker Myrstad

Selv syntes jeg det var vanskelig å bestemme meg for hva jeg skulle stemme første gang, og sånn er det også i år. Derfor har jeg noen tips til dere førstegangsvelgere og andre som ikke vet hvilket parti som får deres stemme den 14. september.

Velg deg noen saker

Det er lokalvalg i år, og det betyr at det er mulighet for store endringer i nærmiljøet. Bruk litt tid på å finne ut hvilke saker som er viktige for deg og hva de ulike partiene mener om disse. Hva brenner du mest for? Billigere kollektivtransport? Asylpolitikk? Ny idrettshall? Øvingslokaler? Kulturhus?

Du finner garantert ett eller flere partier som deler dine tanker og prioriteringer. Dette kan være en god måte å sortere ut noen av partiene, slik at valget blir enklere. Partiene har nasjonale og lokale politiske programmer der du kan fordype deg i deres meninger. Ikke fortvil om du ikke er enig med et parti i alle sakene, det er uansett ingen som er 100 % enig med ett parti.

Usikker på hva du skal stemme? – Prøv NRKs Valgomat

Partier elsker å selge seg selv

Under valgkampen er partienes viktigste oppgave å sikre seg din stemme. Millioner av kroner brukes på profileringsmateriale hvert eneste valg, noe som gjør det å skaffe informasjon veldig mye enklere. Partiene er spesielt interesserte i å appellere til førstegangsvelgere, så det burde ikke være altfor vanskelig å få deres oppmerksomhet. Direkte kontakt med politikere kan du f.eks. få gjennom debatt om skolen din arrangerer det eller valgtorg.

Finn ut litt om personene

Siden det er lokalvalg er sannsynligheten for at du kjenner til personene som står på lister for forskjellige partier. Det kan være en god idé å finne ut hvordan personene er og hva de har gjort tidligere. Et raskt googlesøk kan gjøre jobben mye morsommere.

Det å stemme er ikke farlig, bare gjør det!

Benjamin Skiaker Myrstad

Vær kritisk

Det kan være forvirrende å høre politiske debatter. Ofte har alle partiene gode argumenter for ulike saker og alle høres troverdige ut. Din viktigste jobb som velger er å se gjennom det som bare er tomt prat og det som er faktiske løsninger. Se etter konkrete tiltak og planer for gjennomføring. Ikke la deg lure av overbevisende retorikk og tomme løfter. Du kan stille krav til dine lokalpolitikere!

Dette er ikke en prøve

For mange er det kanskje press fra venner som gjør det å stemme vanskeligere enn det burde være. Husk at vi har hemmelig valg i Norge, og det betyr at ingen kommer til å finne ut hva du har stemt hvis ikke du sier det selv. Det er helt greit å ikke ville dele.

Uansett hva du stemmer kommer noen til å være uenige med deg og andre vil være enige.

Benjamin Skiaker Myrstad

Uansett hva du ender opp med å stemme, er det en ting du må huske på. Det er ingen som vil gi deg karakter på dette, og det er ikke et rett eller galt valg. Uansett hva du stemmer kommer noen til å være uenige med deg og andre vil være enige. Da er det like greit å drite i hva andre mener først som sist.

Det er lov å endre mening

Det du stemmer den 14. september binder deg ikke til noe som helst. Ved neste valg kan du gå gjennom hele denne prosessen en gang til og få helt nye svar, uten problemer. Det å stemme er ikke farlig, bare gjør det!

kommunepolitiker

"Alt du trenger å vite om kommunevalget"(Forteller: Mathias Nylenna)