Kronikk

«Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør!»

Voksne kvinner strømmer til klinikker for å fikse på kroppen etter de har født barn. Da blir det dobbeltmoralsk når de formaner unge jenter om å stå imot utseendepresset.

Carita Rørtveit er til konsultasjon fordi ho ønsker å fjerne overflødig hud etter graviditet.

Når såpass mange mødre i Norge enten ønsker å legge seg under kniven, eller allerede har fått utført et slikt inngrep, betyr det kanskje at presset om å se bra ut er like vanskelig å stå imot om du er 20 eller 40? spør kronikkforfatter Edel Farstad. Videoklippet viser tobarnsmor Carita Rørtveit som har bestilt time hos plastikk kirurg i Tromsø for operere magen.

De siste årene har det – heldigivs – vært mye fokus på det økende kroppspresset unge jenter opplever. Med det fokuset har det fulgt kronikker, kommentarer og beskjeder fra godt voksne kvinner om å ikke bry seg om utseendet og stå imot presset. Disse kvinnene er gjerne mødre som er bekymret for datterens fokus på utseendet, som føler et behov for å fortelle at «nei, dette er ikke noe å bry seg om».

Men mye tyder på at det ikke bare er unge, dumme og lettpåvirkelige jenter som kjenner på utseendepresset. Når hver tredje kvinne som tar plastisk kirurgi i Norge er småbarnsmødre, gir det et inntrykk av at voksne kvinner ber ungdommen om å «gjøre som jeg sier, ikke som jeg gjør»

De samme mødrene som ber døtrene sine om å ikke bry seg om kropp og utseende kan ofte klage på sitt eget speilbilde foran døtrene.

Edel Farstad, skribent i Under Arbeid (17 år)

Klager på utseende foran døtre

Det er utvilsomt et problem at så mange unge jenter sliter med dårlig selvbilde og ønsker å endre sitt eget utseende. Det er vel heller ikke til å stikke under stol at media må ta sin del av skylden. Ungdom ser til daglig bilder av perfekte retusjerte kropper på forsiden av magasiner, på nettet eller i TV-reklamer. Det er ikke vanskelig å skjønne at dette kan påvirke selvbildet og få unge til å sette urealistiske standarder for seg selv.

Kan de ikke bare «overse presset» og «være fornøyd med seg selv» da?

Edel Farstad, skribent i Under Arbeid (17 år)


Jeg tror en annen faktor kan være hvordan unge jenter hører mødrene deres snakke om seg selv. De samme mødrene som ber døtrene sine om å ikke bry seg om kropp og utseende kan ofte klage på sitt eget speilbilde foran døtrene. Som i løpet av det siste året har kastet seg på 20 ulike slankekurer.

De fnyser av at datteren bruker en time foran speilet om morgenen, og bruker opp månedslønnen på å kjøpe produkter som lover færre rynker eller glattere hud.

FØLG DEBATTEN: Twitter

«Mommy makeover»

I Lørdagsrevyen i helgen kunne man høre at fenomenet «Mommy makeover» er i ferd med å ta av i Norge, slik det har gjort i blant annet USA. Hver tredje kvinne som kommer til plastisk kirurgi-klinikker i Norge er mødre som vil fikse på ulike deler av kroppen.

Det er altså ikke bare unge jenter som løper til nærmeste klinikk for å fikse på utseende så snart de fyller 18 år. Det er også mange småbarnsmødre som føler et behov for å fikse på områder av kroppen. Men kan de ikke bare «overse presset» og «være fornøyd med seg selv» da?

Voksne kvinner ber ungdommen om å «gjøre som jeg sier, ikke som jeg gjør»

Edel Farstad, skribent i Under Arbeid (17 år)

Det er ikke bare ungdom som påvirkes av usunne kropps- og utseendeidealer. Det påvirker også kvinner som gjerne påstår at de ikke bryr seg. Det blir dobbeltmoralsk å riste på hodet over disse unge, dumme jentene som drømmer om å ta silikon eller fettsuging, mens man selv får pakkeløsning på en «Mommy makeover» ved den lokale klinikken.

FØLG DEBATTEN: Facebook

Bidrar til å øke presset.

Plastisk kirurgi er den enkeltes valg, og det rette valget for noen. Det er i seg selv ikke noe galt i å få utført operasjoner for å føle seg vel med seg selv. Men dersom det blir normen å få utført flerfoldige operasjoner for å «fikse» på mammakroppen bidrar det til å øke presset på at kvinner må se bra ut også etter fødselen.

Selv om mange ikke vil innrømme det, er det ikke bare vi unge som kjenner på utseendepresset.

Edel Farstad, skribent i Under Arbeid (17 år)

Selv om mange ikke vil innrømme det, er det ikke bare vi unge som kjenner på utseendepresset. Dette er noe som påvirker mange i alle aldre, og som kan ha innvirkning på avgjørelsene de tar.

Når såpass mange mødre i Norge enten ønsker å legge seg under kniven, eller allerede har fått utført et slikt inngrep, betyr det kanskje at presset om å se bra ut er like vanskelig å stå imot om du er 20 eller 40?