NRK Meny
Kronikk

«Det er en trist sak, men …»

Erna Solberg viser større forståelse for Petter Northugs livsfarlige fyllekjøring enn egne partifellers ufarlige hasjrøyking.

Northug bilvrak

Petter Northugs bil kort tid etter ulykken i forgårs.

Foto: NTB scanpix

Knapt et døgn etter at skikongen Petter Northug med høy promille totalvraket sin million-Audi i et autovern i Trøndelag og forlot en skadet kompis på åstedet, var landets statsminister klar for å tilgi ham.

– Det er en trist sak. Han må ta straffen han får, men jeg håper å se ham tilbake i skisporet igjen, sa Erna Solberg til NTB mandag.

Det er fint at vi har en raus statsminister. Det er menneskelig å feile, det er til og med menneskelig å bryte loven. Selv en skikonge som utsetter både seg selv, kompisen og tilfeldige forbipasserende for livsfare i fylla, fortjener en ny sjanse.

Men Erna Solbergs raushet har sin grense. Den går når hun selv har noe å tape.

Ut i kulden

For tre måneder siden ble Solbergs stortingsvara Erik Skutle, en guttunge på 24 år som er helt fersk i rikspolitikken, tatt for å ha brukt hasj. Det var en politisk tabbe og et brudd på norsk lov. Men i motsetning til Petter Northug satt Skutle verken seg selv eller andre i livsfare. Han totalvraket ingenting, verken autovern eller dyre biler. Og han sto rak i ryggen og tok sin straff, framfor å forlate åstedet og kameraten i stikken.

Erna Solbergs raushet har sin grense. Den går når hun selv har noe å tape.

Mímir Kristjansson, redaktør for Manifest Tidsskrift

Erna Solberg kunne ha sagt det var en trist sak. Hun kunne sagt at Skutle må ta den straffen han får, men at hun håper å se ham tilbake i politikken igjen. Hun kunne ha vist ham samme forståelse som Petter Northug.

Det gjorde hun ikke. I stedet fikk Erik Skutle erfare at Jern-Erna fortsatt lever i beste velgående. Beskjeden fra Høyre var at bruk av hasj er et «alvorlig tillitsbrudd» som partiet har «nulltoleranse» mot. Partiet har tydeligvis større toleranse for livsfarlig fyllekjøring enn ufarlig hasjrøyking. Og Erna Solberg skyver mer enn gjerne enn fersk 24-åring ut i den politiske kulden hvis hun tror det kan gagne partiet.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Erna Solberg portrett

Erna Solberg: Burde hun ha vært mer tilgivende overfor Erik Skutle?

Foto: Thomas Haugersveen/ Statsministerens kontor

Unaturlig skille

Petter Northug er ikke politiker, og han er undertegnede bekjent ikke medlem av Høyre. Stortingsrepresentanter som Skutle har et større ansvar enn andre for å følge norsk lov, ganske enkelt fordi de er med på å utforme dem. Og på sett og vis er det sympatisk at Solberg er hardere mot sine egne enn mot vanlige folk. Det er høyst tvilsomt om Petter Northug ville fått beholde sine verv dersom han var Høyre-politiker.

Den norske aksepten for å drite seg ut i fylla er nærmest grenseløs.

Mímir Kristjansson, redaktør for Manifest Tidsskrift

Men denne saken har også en annen side. Den handler om et foreldet skille mellom ulike typer rus som ikke lenger passer med virkeligheten. Den norske aksepten for å drite seg ut i fylla er nærmest grenseløs. Fulle folk slåss, urinerer på gata og drikker offentlig. Og blir tilgitt for det hver eneste helg. Det er velkjent at en rekke norske politikere har og har hatt alkoholproblemer, uten at det når avisenes forsider. Folk kan gå fulle på Stortingets talerstol uten at deres politiske karriere er over av den grunn. Hadde en stortingsrepresentant gjort det samme i hasjrus, ville hans politiske liv vært over på dagen.

Dette handler selvfølgelig også om lovens bokstav. Alkohol er lovlig, bruk av hasj er det ikke. Men fyllekjøring er ikke lovlig. Da gir det liten mening at landets statsminister skal ha nulltoleranse mot det ene og omtale det andre som en «trist sak». Og mens Erik Skutle vil forandre norsk lov og legalisere hasj, tviler jeg sterkt på at Petter Northug vil legalisere fyllekjøring.

Erik Skutle stortingsrepresentant

Erik Skutle: ute i kulden?

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Suksess for spindoktorne

Om vi skal være strengere med dem som drikker eller rausere med dem som bruker narkotika er en annen debatt. Men holdningen Erna Solberg og resten av Norge nå sender ut er at det er mer stuereint med livsfarlig fyllekjøring enn ufarlig hasjrøyking. Det er mildt sagt et merkelig signal å sende til unge mennesker.

Erna Solbergs forskjellsbehandling viser en opportunisme som er uverdig for en statsminister.

Mímir Kristjansson, redaktør for Manifest Tidsskrift

Erna Solbergs forskjellsbehandling av skikongen Petter Northug og den unge høyrepolitikeren Erik Skutle viser en opportunisme som er uverdig for en statsminister. Petter Northug er en populær idrettsstjerne av den sorten som norske politikere gjerne vil la seg avbilde sammen med.

Da passer det Erna Solberg godt å sende ham noen støttende ord i en vanskelig tid. En meningsmåling gjort av VG viser at det norske folk er klar for å tilgi skikongen for hans promille-ferd gjennom trønderske autovern allerede. Det er bare å gratulere Erna Solbergs spindoktorer med å forstå hvilken vei vinden fra folkedypet blåser.

Si det samme til Skutle

Med Erik Skutle stiller det seg fullstendig motsatt. Norske partier har, med Høyre i spissen, gjort det til en regel å kvitte seg med alle de frykter kan skade partiets omdømme. I møte med politikkens harde realiteter hjelper det ingenting at Skutle ikke har skadet verken seg selv eller andre, eller at han er 24 år gammel og helt ny på politikkens nasjonale scene. Det eneste som betyr noe for Erna Solberg er hva som gagner henne selv og Høyre.

Landets statsminister skal ikke ha større toleranse for livsfarlig fyllekjøring enn ufarlig hasjrøyking.

Mímir Kristjansson, redaktør for Manifest Tidsskrift

Petter Northug bør tilgis. Han bør sone sin straff og så vende tilbake til skisporet vi alle ønsker å se ham i. Men landets statsminister skal ikke ha større toleranse for livsfarlig fyllekjøring enn ufarlig hasjrøyking. Derfor bør hun hente fram sine egne ord, og sende dem til Erik Skutle:

– Det er en trist sak. Han må ta straffen han får, men jeg håper å se ham tilbake i politikken igjen.