Hopp til innhold

#brukstemmen!

Unge er engasjerte og har alltid vært det – men kanskje mer i de store spørsmålene enn i de temaene som preger den norske valgkampen.

I sin nye miniserie skal førstegangsvelgeren Leo Ajkic de kommende ukene utforske oljeboring, ostetoll og tigging. I første episode er temaet oljeboring. Bør vi drive oljeboring i Lofoten og Vesterålen?

Nettserien 'Leo tar valget' har hatt den sterkeste åpningen noen gang for en ren nettserie på nrk.no. Første episoden kan du se her.

Ytring valgkommentar

«Det er bare to ting 18-årige gutter er opptatt av; det er Tone Damli og Triana Iglesias.»

Uttalelsen kommer fra den unge rapartisten Kaveh under et P3arrangement på Samfundet i vår. Det var hans svar til politikerne Torbjørn Røe Isaksen og Snorre Valen sine forsøk på å overtale ham til å ta side. Han er en av mange unge som kan velge å bruke stemmeretten sin for første gang i år.

Vet de unge noe om politikk?

#Brukstemmen er NRK P3s oppfordring til unge ved årets valg. Nå har flere stilt spørsmål om det er egentlig er så viktig at unge folk bruker stemmeretten. Frank Rossavik omtaler NRK som «systemets lakei» i Bergens Tidende, fordi vi oppfordrer til deltakelse. På den konservative tankesmien Minerva skriver Lars Akerhaug at «det er ingen grunn til å oppfordre unge til å stemme, når de ikke vet forskjell på SV og Frp».

Er de unge engasjert? Vet de noe om politikk? Og om de ikke vet noe om det, bør de da poste den demokratiske selvangivelsen?

Til og med lederen i KrFU, Elisabeth Løland trekker på NRK Ytring tilbake ungdomspolitikkens fremste frase. «Det viktigste er ikke at du stemmer», sier hun. Nå er det «viktigst hvem du stemmer på».

Er de unge engasjert? Vet de noe om politikk? Og om de ikke vet noe om det, bør de da poste den demokratiske selvangivelsen? Er det for mye forlangt? Er det bare plikta som kaller?

Vi har heldigvis ikke stemmeplikt i Norge, som kommentator Anders Giæver i VG så riktig poengterer. Og godt er det. Likevel så oppfordrer vi i P3; #brukstemmen og «Ta valget» i øvrig valgdekning på NRK.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Er ikke spesielt interessert

NRK P3 skal, som en del av norsk allmennkringkasting, være med på å engasjere unge folk i norsk politikk, og hvis de finner ut at de har lyst til å være med på å bestemme, så oppfordrer vi dem til å bruke stemmen.

Dette gjør vi, vel vitende om at om alle undersøkelser forteller at vårt kjernepublikum ikke er spesielt interessert i politikk, at de ikke er interessert i norske politikere, eller stemmer ved valg. Og seertallene til «Paradise Hotel» tyder på at sex selger bedre enn hvordan Norge skal styres.

Men så enkelt er det ikke.

For å sitere en annen ung artist på den norske scenen, Edvard Valberg, frontfigur i Honningbarna: «Oss ungdommer vi tenker ikke på om E18 skal bygges ut, eller annen utrolig ekkel, snever politikk. Vi tenker de store tankene, vi tenker på fred, frihet og anarki. Vi har jævlig lyst til å redde verden, og er det noen som kan gjøre det, er det oss, det er ungdommen, for det er vi som skal ta over det her.» Dette uttalte han til Lydverket i 2011.

Tygg på den.

FØLG VALGET PÅ FACEBOOK: NRK Valg

Er engasjert, har alltid vært det

Vi vet at dette også er sant, at unge er engasjerte og har alltid vært det, men kanskje mer i de store spørsmålene enn i de temaene som preger den norske valgkampen.

I P3s ettermiddagsprogram «Verdens Rikeste Land» har vi i flere år hatt spalten «Gutta på tinget» som et fast innslag, med blant andre Høyres Torbjørn Røe Isaksen og SVs Snorre Valen som faste deltagere.

Til sammen høres det ut som om de ikke sier noen ting, tror på noe, eller står for noe. Det føles ikke ekte.

I vår dro vi konseptet ut på en scene på Samfundet i Trondheim. Der satt det cirka 300 konsentrerte unge folk i halvannen time og hørte på snakk om norsk politikk, og så vidt vi kunne se, var det ingen som sjekka Facebook eller oppdaterte Instagram da.

Men da Torbjørn og Snorre skulle selge inn hvert sitt budskap til den unge rapperen Kaveh, begynte folk å fikle med smarttelefonene sine. Og etter to minutter innsalg fra hver av kandidatene kommer det nevnte sitatet fra Kaveh.

Det føles ikke ekte

Hovedutfordringen til å få unge folk til å bruke stemmen ligger kanskje i temaene som diskuteres og hvordan de diskuteres. Politikere har gått mange kurs i retorikk, og kan formulere og manøvrere seg ut og inn av den politiske diskurs uten å få et skrubbsår på nesa, snuble i et ord, eller kaldsvette over at et spørsmål står ubesvart. Og pressen kan denne leken like godt, og snakker det samme språket. Og til sammen høres det ut som om de ikke sier noen ting, tror på noe, eller står for noe. Det føles ikke ekte.

Bla bla bla, som NRKs Sigrid Sollund, noe overraskende, sa til Audun Lysbakken i Partilederutspørringen på P2 denne uken.

P3 ville være med på årets valgkamp, presse oss inn i rundt bordet av erfarne politikere og nyhetsfolk. Verdens Rikeste Land holder vorspiel og nachspiel i forbindelse med folkemøtene til NRK på TV, vi lager dokumentarer, følger Leo som skal stemme for første gang, og holder fest med Radioresepsjonen på valgnatta. Vi inviterer alle partilederne til å møte våre lyttere i Hallo P3. Ring inn og spør!

Dette for å få fram andre sider ved valgkampen og politikken. Vi stiller kanskje andre spørsmål, og vi får kanskje andre svar. Aldri før har vi hatt en så omfattende dekning av et valg. Og derfor har vi også en oppfordring, kampanjen #brukstemmen.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Ikke bare Tone og Triana

Vi var spente på mottagelsen vi ville få, og om norsk politikk fenget våre lyttere og seere etter tv-debuten til Verdens Rikeste land på NRK1 mandag. Seertallene til «Verdens Rikeste Land» på TV etter debatten i Arendal kan være en indikator på det. Over 540 000 mennesker så det politiske nachspielet. Og selve debatten hadde en markedsandel på 35 prosent i aldersgruppen 20–29 år.

Vi har ikke noen tro på at alle unge vil løpe til valgurnene 9.september. Det vi vil er å engasjere, opplyse og underholde.

I tillegg har nettserien «Leo tar valget» hatt den sterkeste åpningen en ren nettserie på NRK.no har hatt noen gang.

Vi har ikke noen tro på at alle unge vil løpe til valgurnene 9. september. Det vi vil er å engasjere, opplyse og underholde. Vi ønsker å snakke om hva politikerne egentlig mener, og hva det kan bety å gi stemmen til de forskjellige partiene. Og hvis våre lyttere føler at det er viktig å være med å bestemme, så vil de også stemme. Eller stemme blankt.

Uansett vet vi, at på tross av den dystre statistikken, at unge er engasjerte. De sitter på kafe, på bar, eller er ute på byen hver eneste dag i uka. Da snakker de ikke bare om Triana og Tone, men også fred, frihet og anarki.

Kanskje de også bestemmer seg for å gå til valgurnene og bruker stemmen sin.