Kronikk

18.000 barn funnet døde i går

Ingen er pågrepet. Dødstallene vil fortsette å være like høye hver eneste dag fremover.

India

Tusenvis av barn dør hver dag på grunn av mangel på mat og drikke. Her får barn i den indiske delstaten Bihar gratis drikke. Området er rammet av flom og mange er på flukt.

Foto: RUPAK DE CHOWDHURI / REUTERS

Politiet ble ikke tilkalt og ingen er pågrepet i forbindelse med saken. FN bekrefter at flere er mistenkt. Alle de omkomne var under fem år. De 18.000 barna ble erklært døde av helsepersonell eller familie på stedet.

5724 av barna døde på grunn av mangel på ernæring eller sykdom i løpet av de første ukene etter fødselen. 3240 døde av lungebetennelse. 2862 døde av diaré. 2034 døde av røykforgiftning fra matlagning. 1620 døde av vannmangel og mangel på sanitære forhold. 1224 døde av malaria. 810 døde av meslinger. 396 døde av AIDS.

Halvparten funnet i fem land

FN melder at over halvparten av de døde barna ble funnet i Nigeria, Kongo, India, Kina og Pakistan. De fleste av barna som døde grunnet sykdom ble syke av underernæring og mangel på sanitære forhold. Svært mange døde på grunn av mangel på vaksinering. FN melder videre at 80 prosent av barna døde i Afrika, sør for Sahara.

Politiet melder ikke om opptøyer eller fakkeltog i forbindelse med denne saken.

Kay Asbjørn Schjørlien, fredskorpser

FN ser på flere mistenkelige årsaker til de høye dødstallene. En av de hovedmistenkte er fattigdom. FN melder at over en milliard barn lever i ekstrem fattigdom og at 640 millioner av dem lever uten tilstrekkelig ly. FN mistenker at siden 400 millioner barn lever uten tilgang til rent vann og 270 millioner barn lever uten tilgang til helsetjenester vil dødstallene fortsette å være like høye hver eneste dag fremover.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Leter ikke etter mistenkte

Politiet sier de ikke leter etter ytterlige mistenkte i denne saken. Men FN bekrefter at rundt 90 prosent av disse barna ville levd videre hvis kun en prosent av det verden bruker på militære formål hvert år hadde blitt brukt på å bekjempe barnedødelighet. Kun en prosent ville gi verdens fattigste barn tilgang til bedre sanitære forhold, rent vann, vaksinering, rentbrennende ovner til matlagning og til malariamedisin.

LES OGSÅ: FN starter sluttspurt for tusenårsmålene

Politiet melder ikke om opptøyer eller fakkeltog i forbindelse med denne saken. Men politiet bekrefter at det er svært uvanlig at det ikke kommer noen reaksjoner fra befolkningen etter at man får opplysninger om så mange drepte barn.

Det at alle disse barna var ydmyke og svake i livet gjorde dem enda mer usynlige i døden.

Kay Asbjørn Schjørlien, fredskorpser

Fjernt fra samvittighet

Nesten alle barna døde stille inn i noen av de fattigste landsbyene på jorda. Fjernt fra gransking. Fjernt fra medias søkelys. Fjernt fra samvittighet fra verden. Det at alle disse barna var ydmyke og svake i livet gjorde dem enda mer usynlige i døden. Familiene som mistet barna sine er i dyp sorg verden over. Barna vil bli begravet i løpet av de nærmeste dagene.

Statsminister Erna Solberg (H) fikk med seg bønn om hjelp fra alle verdens fattige barn da hun takket ja til å bli en av to ledere for en pådrivergruppe for å nå FNs tusenårsmål for å redusere fattigdom. FN ønsker et mer kraftfullt engasjement for å hindre barnedødelighet, konstaterte Solberg, men hun kunne foreløpig ikke si hvordan Norge skal svare på bønnene.

I løpet av de siste ti årene har over 100 millioner barn under fem år dødd. I morgen dør nye 18.000.

Tallene i denne kronikken er hentet fra UNICEF. Beregningen av hvor mange som dør av hvilke dødsårsaker er gjort med bakgrunn i tall fra 2010, og er cirkatall.