Fly on sweet fruit remains
Foto: Anterovium / Anterovium

Ingen jul uten insekter

Kan du tenke deg en jul uten sjokolade eller marsipan? De står begge på listen over matvarer som er truet på grunn av sårbare insekter.

– Det er ingen tvil om at insektene er viktige for julematen, sier Anne Sverdrup-Thygeson, professor i biologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Ifølge Sverdrup-Thygeson har antallet insekter på jorda blitt halvert de siste 40 årene, mens antallet mennesker er doblet. En stor undersøkelse fra vest i Tyskland viste at 3/4 av insektene målt i kg var forsvunnet på bare 27 år.

Sjokolade avhengig av knott

Uten trykket fra insektene er en hel rekke julematplanter truet. Enten fordi de kan bli dyrere eller fordi det ikke lenger blir mulig å få tak i.

Tre sorter marsipan

Julemarsipanen er helt avhengig av en potensielt farlig samling av insekter

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

– Det blir ikke kakao uten insekter, ei heller mandler, sier Anne Sverdrup-Thygeson.

Se hele lista over julematen og hvor truet den er lenger ned i artikkelen.

Sjokolade er lagd av kakao som vokser på trær i varme, fuktige og skyggefulle omgivelser langs ekvator. Trærne blir 4–8 meter høye og blomstrer fortløpende gjennom hele året.

Den kompliserte formen på kakaoblomsten gjør at bare ett insekt, en knott, er i stand til å pollinere planten.

– La oss kalle dem for sjokoladeknott i mangel av et norsk navn. Sjokoladeknotten er en av få som gidder, og er liten nok, til å krabbe inn i kakaoblomsten og fikse pollineringen, forklarer Sverdrup-Thygeson.

Sjokoladenisser

Det blir ingen julesjokolade uten et lite insekt i knottefamilien.

Foto: Hans Kristen Hyrve / NRK

Sjokoladeknotten er bare et par millimeter lang. Den er så liten og lett at det minste vindpust gjør det vanskelig å fly. Siden den er så knøttliten er det også veldig begrenset hvor mye pollen den kan bære med seg når den skal fly fra en blomst til den neste. Det blir ikke kakaobønner av å bestøve en blomst på samme tre.

Sjokoladeknotten er truet av klimaendringer, avskoging og økning i sykdommer.

Kakaoen skiller seg fra en del andre matplanter som bruker andre måter å bli befruktet på. Potet er selvpollinerende dvs. at planten kan overføre pollen til den hunnlige delen i samme blomst eller på tvers av blomster i samme plante. De fleste kornsortene er vindpolinert og blir dermed ikke påvirket når insektsbestanden går ned.

Sårbar marsipan

Mandel brukes ikke bare i grøten, gløggen og på sirupsnippene, men er også en av hovedingrediensen i marsipan, mandelkake, sandkaker, kransekake og selvsagt brente mandler.

I motsetning til kakaoplantene, som pollineres av ville insekter, er ikke mandeltrærne lenger i stand til å pollineres av naturlig av insekter. Årsaken er at mandelplantasjene består av hardpakket jord som ikke gjør det mulig for ville insekter å bo der fast.

For å få bestøvet mandelblomstene busses hver vår halvparten av USA tambiebestand fra de andre delstatene til plantasjeområdene for noen uker med intens blomstring.

De kommer i store trailerlass og sørger for at mandelblomsten pollineres og omdannes til det vi kanskje oppfatter som en nøtt, men som egentlig er steinen i en frukt.

Ifølge Sverdrup-Thygeson er det svært sårbart at biene, som også mye annen matvareproduksjon er avhengig av, plutselig er samlet på et område på størrelse med Østfold fylke.

478968475

USAs tam-bier blir flyttet til California i mars for å redde mandelhøsten.

Foto: PhilAugustavo / Getty Images/iStockphoto

– Så mange bikuber på ett sted er perfekt arena for smittsomme sykdommer, advarer hun.

California står for over 80 prosent av verdens mandelproduksjon.

Truet julemat

Etter noen hektiske uker er jobben gjort. Da fraktes biene for å pollinere frukt og bær som blomstrer til andre tider på andre steder i landet.

Mange matplanter får større avling hvis bier, humler, fluer og andre insekt er involvert. De fleste matplantene som står for store kalorimengder som mais, soya og ris trenger ikke insekter for å produsere mat.

Døende bie

Hva er egentlig problemet med at det blir færre insekter? Se «Viten og vilje: Insektene dør».

En plante som sennep ikke er avhengig av insekter, men øker avlingen betraktelig med dem. Det betyr at sennep blir billigere hvis insektene gjør jobben sin. Noen steder må mennesker håndpolinere frukttrærne fordi det ikke er nok bier. Det er dyrt.

Fiken er avhengig av en svært spesialisert veps for å formere seg. Men forskere har også utviklet en art som ikke er avhengig av vepsen. Muskat er avhengig av en bille.

Kristtorn

Prisen på kristtorn og misteltein er rekordhøye. Forskerne mistenker det skyldes klimaendringer, ikke direkte insektsmangel.

Juleølen og vin (druer) er sikret gjennom vind- eller selvpollinering, er de erkejulete plantene misteltein og kristtorn begge helt avhengig av insekter.

Insektforskerne Frode Ødegaard ved NTNU og Anders Nielsen med kollega Klaus Høiland ved UiO har vurdert hvor truet de ulike julematplantene er. Planter merket med rødt vurderer forskerne til å være helt avhengig av insekter.

Liste over truet julemat

Så truet er julematen

Foto: Tuva Tagseth / NRK

Kilder: DW, London naturhistoriske museum, Jeff Ollerton, Sverdrup-Thygeson, A. Insektenes planet (2018)