biologi og teknologi - Aldring

KAN VI VÆRE UNGE FOR ALLTID: Det er ikke lenger umulig å tenke seg at mennesker i fremtiden kan bli svært gamle. Se video av forsker Sigrid Bratlie som forklarer hvordan ved å scrolle ned.

Foto: Invil Øvretveit / NRK

Vil du bli 1000 år gammel?

Det brukes milliarder av dollar på forskning for å stanse aldring.

Artikkelen inneholder lyd

Hvor gamle vil vi egentlig bli?

– Hele medisinfaget er et radikalt prosjekt som prøver å forbedre mennesket. Men hva med aldring som forårsaker så mange sykdommer, sorger og plager? Skal vi ikke prøve å stanse det også? Det synes jeg er underlig, sier filosof og etikkforsker Ole Martin Moen (33).

Stanse aldring

Moen mener at selv om teknologi kan være skummelt, må vi passe på at vi ikke bare teller ondene som teknologien kan føre til.

Vi må også telle ondene som kommer i fraværet av teknologien.

– Dersom vi forsinker løsningen på kreftgåten med 10 år, har vi millioner av liv på samvittigheten. Dersom vi kunne ha unngått en sykdom hos et barn som blir født, er det fryktelig trist hvis vi ikke gjør det.

Etikkforsker Ole Martin Moen ved Universitetet i Oslo

ETIKKFORSKER OG FILOSOF: Ole Martin Moen. Også kjent fra Verdibørsen på P2.

Foto: Johannes R. Volden

– Livskvalitet viktigst

Vi sitter på Moens kontor på Blindern. Han forteller ivrig om sitt syn på forskning som har som mål å stanse aldring:

– Hvis noen spør hvor lenge jeg vil leve, er det helt feil spørsmål. Det tar for gitt at svaret er et tall som kan gis. Så lenge livskvaliteten er god, vil jeg fortsette livet. Og det kan i teorien gå i tusenvis av år. Jeg skulle gjerne ha levd så lenge livet mitt var verdt å leve. Det burde jo ikke være et radikalt standpunkt, men det er visst det.

Sammenligner alder med en drage

Nicklas Boström (45) er en annen filosof som skriver om forskning rundt aldring. I 2005 publiserte han The Fable Of The Dragon-Tyrant i tidsskriftet Journal of Medical Ethics.

Her sammenligner han aldring med en drage som spiser hundre tusen mennesker hver eneste dag. Noen vil prøve å drepe dragen, andre mener det er umulig. De har utviklet et velfungerende system rundt monsteret som de heller vil bruke ressursene på. Hva ville skje hvis de klarte å drepe dragen? Ville det bli kaos og overbefolkning? Eller hadde det vært bra å ikke bli spist?

Urettferdig verden

Ole Martin Moen er ikke i tvil:

– Det er åpenbart problemer vi må løse. Hvis folk skal bli hundrevis av år må vi selvsagt legge om pensjonssystemet. Det vil oppstå problemer. Men alternativet er over hundre tusen mennesker som dør hver dag. Du har problemer på den ene siden og så har du et gigantisk problem på den andre siden, sier han.

En vanlig innsigelse mot forskning på aldring, er at dette bare ville kommet de rikeste av oss til gode. Ville det ikke blitt en fryktelig urettferdig fordeling?

– Det er jo et argument for å gjøre dette så tilgjengelig som mulig. Det ville være et fantastisk gode å kunne unngå å bli gamle selv og unngå at folk bare blir borte. Som de nå gjør. De blir spist at dette monsteret og vi tenker bare at sånn er det jo. Det er veldig trist og rart å se på fra utsiden.

Resten av serien