Bodyhacking. Forsker Sigrid Bratlie.

TENK HVIS: Du kunne styre ting ved hjelp av knapper og implantater. Her forsøkt vist av forsker Sigrid Bratlie. Se video av hvordan denne teknologien kan fungere ved å skrolle ned.

Foto: Ingvil Øvretveit / NRK

Hvor mye kan du endre kroppen din?

Finnes det øyekameraer som i TV-serien Black Mirror? Eller er det mulig å lage en Iron Man-drakt?

Bio-hacking gir oss nye evner. Se hvordan her:

Iron Man

– Vi har jo et eget fakultet for bio-hacking. Altså medisinsk fakultet. Det er egentlig ikke noen forskjell på de to, sier Ole Martin Moen (33). Han er filosof og forsker på etikk.

Bio-hacking søker ofte å forbedre og forsterke menneskekroppen. Iron Man-drakten, som det amerikanske forsvaret utvikler, har Moen imidlertid lite tro på.

– Det er som å bygge en robot rundt mennesket. Når du først skal krige ved hjelp av maskiner, hvorfor skal du ha et menneske løpende rundt inni alt dette her? Kan du ikke like gjerne fjernstyre den? Så slipper dine egne soldater å bli drept?

Overvåkning

Etikkforsker Ole Martin Moen ved Universitetet i Oslo

ETIKKFORSKER OG FILOSOF: Ole Martin Moen ved Universitetet i Oslo.

Foto: Johannes R. Volden

Implantater synes Moen er veldig spennende, for eksempel for overvåkning.

– Staten kan for eksempel implantere en fotlenke på fanger som soner fengselsstraff hjemme. Da kan man lage systemer som gjør at det er farlig å fjerne den. Det er faretruende hvis staten begynner å komme inn i kroppene våre.

Overvåkning og dokumentasjon i form av øyekameraer er skildret i nyere science fiction, for eksempel i TV-serien Black Mirror på Netflix.

– Det er veldig fint å ha en sånn en hvis minnene har blitt fjernet, ler Moen, men blir snart alvorlig igjen.

Han sier at selv om han tidligere har vært imot overvåkning, begynner han nå å tenke at det kanskje er det miste ondet. Droner blir for eksempel mindre og mindre, og snart har vi kanskje insektsdroner med ebolavirus, sier han.

– Jeg frykter at vi trenger en stat med mye mer overvåkning for å kunne overleve de teknologiske fremskrittene som kommer. Derfor lurer jeg på om den type bio-hacking faktisk er gode nyheter. Men dette implantatet som kan åpne en dør og skru av lyset? Det er jo det vi bruker hånden til å dag. Det er ikke særlig radikalt.

Resten av serien