Hopp til innhold

Vitner til ran

Hvordan huske det du aller helst vil glemme?

Ran
Foto: NRK

I Schrödinger katt sin Memoskole blir Fremo gård åsted for et væpnet ran. En maskert overfallsmann bryter inn i undervisningen, truer deltakerne med hagle og tvinger dem ned på gulvet.

Etterpå skal Memodeltakerne forsøke å huske så mye som mulig av hendelsen.

SE VIDEO: Se ranet her

Avhørsmetoder

Ivar Fahsing med memoelever

Memoskolen og Ivar Fahsing.

Foto: Hilde Håbjørg / NRK

En slik situasjon vil av de aller fleste oppleves som svært dramatisk. Og i ettertid vil nok mange forsøke å glemme hele ranet.

Men for politiet som skal etterforske slike saker er det helt avgjørende at vitnene husker så mye som mulig.

- Det er viktig at det ikke går for lang tid mellom hendelse og avhør. Så mye som 60 prosent av all informasjon går trolig tapt i løpet av den første timen, sier Ivar Fahsing, politietterforsker og lektor ved Politihøgskolen i Oslo.

I flere år har Fahsing jobbet med avhørsteknikk som spesialområde. Nå er det deltakerne i Memoskolen som skal testes i hvor observante de er.

SE VIDEO: Vitnene avhøres

Fahsing ser på hjernen og hukommelsen til vitnene som et åsted som ikke må tilføres ny informasjon. Derfor må ingen få anledning til å snakke med hverandre før de skal avgi sin forklaring til politiet.

- Det er ikke nok å huske noe som viser seg å være riktig. Det som er farlig er når vitner husker ting som faktisk er feil.

Riktig avhørsteknikk er derfor helt avgjørende.

Vitnet er stjerna

- Først og fremst må etterforskeren forstå hvilken enorm påvirkningskraft han eller hun har i en avhørssituasjon. Det er vitnene som sitter med den viktige informasjonen og som er stjernene i showet. Ikke politiet, sier Fahsing.

En etterforsker skal derfor stille med åpent sinn, vise forståelse for vitnenes situasjon, være en aktiv lytter og følge opp med åpne spørsmål. Det verste man kan gjøre i en slik situasjon er å legge klare føringer i spørsmålsformuleringen.

Deltakeren i Memoskolen ble utsatt for begge avhørsmetodene. Se hvordan det gikk:

SE VIDEO: Oppklaring og avhørsmetoder

Hvor observant er DU?

For å teste hukommelsen din har vi laget en test som utfordrer ditt visuelle arbeidsminne, det vil si korttidshukommelsen. Oppgaven er som følger:

Du får se en tv-reportasje én gang. Innslaget handler om Sverre Pedersen, trofast støttespiller og mangeårig loddselger for Det Norske Redningsselskap. Under fiskerimessa i 1996 skulle han overrekke en gave til Kong Harald, men det gikk ikke som planlagt.

Se innslaget en gang og svar deretter på Memos vitnetest. Husk det er din visuelle korttidshukommelse som testes. Med andre ord; legg merke til det du ser, ikke det du hører.

SE VIDEO: Er du et godt vitne?

Fikk du med deg detaljene? Sjekk hvor mye du husker fra innslaget!

Ta Memos vitnequiz her