Hopp til innhold

Slik vil Visa at du skal betale i fremtiden

Lommeboken i baklomma skal erstattes av mobiltelefonen dersom Visa får det som de vil.

Kortselskapet Visa tror at mer enn halvparten av transaksjonene deres i 2020 vil foregå via mobil.

Mandag presenterte selskapet flere nye betalingsløsninger hvor mobiltelefonen har erstattet det gamle plastkortet.

Betal med berøring

Nordmenn vil etter hvert få mulighet til såkalt kontaktløs betaling. Det vil si at man legger mobiltelefonen tett inn til kortterminalen, og belaster dermed kontoen.

– Vi vil tilby en betalingsløsning som er enklere og kjappere, samtidig som sikkerheten ligger til grunn for det hele, sier direktør for Nord-Europa Fredrik Westerman.

Teknologien bak betalingsløsningen kalles Near Field Communication (NFC) og kan også brukes i adgangskort, elektroniske reisekort og lignende.

På Geilo har kundene i Hol sparebank allerede kunnet forsøke løsningen en stund. På rundt 700 steder i Buskerud-bygda er det i dag mulig å betale med Iphone med et spesielt mobildeksel.

Fortsatt fare for misbruk

Visa-direktør Westerman sier at løsningen er sikker, og at man må legge mobilen nesten helt inn til terminalen før den trekker penger.

– Men selvfølgelig, hvis mobilen blir stjålet kan uvedkommende gjennomføre transaksjoner, sier han.

Den trådløse betalingsmåten er ment for småhandel, og det er opp til bankene å avgjøre hvor stor maksbeløp som kan trekkes av gangen.

Du trenger heller ikke å bekymre deg for dyr datatrafikk når du bruker Visa-appen på mobiltelefonen. Tjenesten er offline, og når du kobler deg på nettet vil saldoen bli oppdatert. Verdt å merke seg hvis man vil unngå å overtrekke kontoen.

Foreløpig er det få mobiltelefoner som har støtte for NFC. Iphone-brukere må som nevnt montere et deksel utenpå, mens blant andre Samsung allerede har NFC-telefoner på markedet.

Del regningen

En annen av tjenestene Visa nå tilbyr norske banker er såkalt Peer to peer-betaling (P2P).

Det betyr at man kan overføre penger til venner i kontaktlisten eller andre via mobiltelefonen.

– Dette vil erstatte sjekkheftet, sier Westerman.

Når man er på restaurant med venner kan en betale regningen, mens de andre ved hjelp av applikasjonen overfører pengene til vedkommende.

Norge-direktør Wilhelm Wisbech viser hvordan han søker opp en person i kontaktlista på telefonen sin og setter over 10 pund.

I dette tilfellet trenger man kun en vanlig smarttelefon.

Visa jobber også med å lansere en «digital lommebok» hvor du samler alle bankkortene dine til bruk ved for eksempel netthandel. Denne løsningen er tilsvarende den man finner i Paypal og Google Wallet.

Testet i Oslo

Polen er så langt det europeiske landet som har kommet lengst når det gjelder å ta i bruk NFC-betaling. Under sommer-OL i London skal Visa også lansere teknologien for alvor der.

Her hjemme er det opp til bankene om de ønsker å kaste seg på teknologien.

Thomas Midteide i DnB sier til NRK at de allerede har testet ut NFC-betalingen i Oslo.

– Vi gjorde et pilotforsøk sammen med Telenor i fjor sommer hvor et hundretall kunder ble utstyrt med telefoner som har teknologien. De kunne bruke den hos blant annet Kaffebrenneriet og flere andre butikker, forteller Midteide som så langt sier de har hatt gode erfaringer.

– Vi ser nå på hvordan vi kan få til en bredere utrulling. Utfordringen ligger i antallet mobiltelefoner som har NFC, men dette er noe vi tror det vil komme mer av, sier Midteide til NRK.no.