Hopp til innhold

Vis fingeren til minibanken

Blodårene i fingeren din forteller banken hvem du er.

Biometrisk minibank i Polen

Et lite trykk er nok - verifisering ved hjelp av blodårer i fingrene skal være like sikkert som iris-skanning.

Foto: WOJTEK RADWANSKI / AFP

Du har sett det på film, nå kan du også se det i virkeligheten - i Polen. Der har banken BPS etter eget utsagn blitt Europas første til å ta i bruk biometriske minibanker.

Dette fungerer som følger: Du legger fingeren din på en plate på minibanken, og fingertuppen blir så gjennomlyst av infrarøde stråler. Det unike mønsteret av bittesmå blodårer i fingeren blir sjekka opp mot de lagra profilene, og du får pengene dine.

Denne «fingerblodåre-teknologien» er et verifiseringsverktøy utvikla av det japanske teknologifirmaet Hitachi .

Ikke avkutta fingre

– Før du spør: Nei, det er ikke mulig å bruke avkutta fingre, forteller sikkerhetssjef i Hitachi Peter Jones til CNN .

Han forteller at metoden er markant sikrere enn å bruke fingeravtrykk som potensielt kan kopieres.

– Testene våre viser at sjansen for at systemet tar feil er én til én million. Det er like bra som iris-skanning, som til nå har vært sett på som det tryggeste.

Å bruke fingertuppen i stedet for bankkort er nytt i Europa, men ikke i resten av verden. Japan har over 80 000 tilsvarende minibanker som brukes av mer enn 15 millioner kunder.

– Skeptiske til biometri

Disse minibankene finnes også ellers i Asia, Midt-Østen, Latin-Amerika og deler av Afrika. I vesten har ikke idéen blitt overstrømmende mottatt foreløpig. Kim Ellertsen i Datatilsynet tror forståelsen av teknologien er umoden.

– Man møter nok en skepsis i det brede lag av folket når det kommer til biometri generelt. Det så vi blant annet da de begynte å knytte fingeravtrykk mot bagasje på flyreiser, forteller Ellertsen til nrk.no.

Han presiserer at akkurat denne verifiseringsmetoden ikke har vært opp til diskusjon i Datatilsynet, men synes likevel at tanken virker besnærende.

– Kanskje kan dette bedre personvernet? Vi er ikke avvisende til å bruke biometri som autentisering, det er sidebruken og misbrukspotensialet vi må se nøye på. Det bør være en bred diskusjon bak et slikt prosjekt, vi er skeptiske til ikke-reflektert innføring.

Ellertsen påpeker også at vi allerede har biometrisk informasjon (fingeravtrykk) lagra i passene våre.

– Ikke vurdert i Norge

Er du skeptisk til bruk av biometrisk informasjon så kan du trøste deg med at denne formen for pengeuttak ikke står på trappene her til lands. Thomas Sevang i Nordea forteller at det hele tiden foregår små og store oppgraderinger av minibankene.

– I dette arbeidet vurderes fortløpende behovet for omlegging, og det har foreløpig ikke vært aktuelt å vurdere et slikt tiltak i Norge, forteller han.

Kan du derimot ikke vente til du slipper å forholde deg til mistbare små enheter som bankkort? Ta turen til Polen!