Normal

Virkelighetens «Iron Man» satte verdensrekord

Brite oppnådde en hastighet på over 50 kilometer i timen sin hjemmelagde flyvedrakt.

LAVTFLYVENDE: Den britiske oppfinneren Richard Browning flyr over innsjøen Lagoona Park i Reading.

Nei, det var ikke Tony Stark, men den britiske oppfinneren Richard Browning som fløy over innsjøen Lagoona Park i Reading torsdag.

Brownings robotuniform minner unektelig om Starks robotdrakt, slik den er gjort kjent i Marvel-tegneserien og filmserien om «Iron Man».

Ved hjelp av gassdrevne jetmotorer klarte Browning å fly i 51 kilometer i timen, ifølge den britiske tabloidavisa Mirror. Det er ny verdensrekord i den noe smale Guinness-kategorien «høyeste hastighet i kroppskontrollert jetmotordrakt», laget kun med tanke på Browning.

Havnet i vannet

Iron Man i tegneserieversjon

Tegneserieversjonen av «Iron Man», hentet fra «Invincible Iron Man», gitt ut august 2010.

Foto: Marvel / Marvel Comics

Avisa skriver at Browning gjennomførte rekordturen etter to mislykkede forsøk. Heller ikke denne turen gikk helt knirkefritt. En video viser at den britiske oppfinneren bommer på en sving og havner i innsjøen, tilsynelatende uten dramatikk.

Brownings drakt, som han kaller «Daedalus», består av fire gassmotorer montert på armene og to større gassmotorer festet på en ryggsekk.

Drakten har også innebygd WiFi, som gjør at man kan overvåke data fra drakten på bakkenivå.

Luftige drømmer

Briten sier han på sikt håper drakta skal være i stand til å fly flere hundre kilometer i timen, flere hundre meter oppe i luften.

– En dag kan man kanskje stige opp fra en strand og fly opp fra kystlinjen, med noe av sikkerhetsutstyret vi jobber med for å gjøre det mulig.

– Så skal det komme et Hercules-fly over horisonten, med lasterampen nede. I det det flyr forbi, så kan man se om man klarer å ta seg inn i flyet – bakfra, ikke fra fronten, det ville vært en tabbe – og så forsøke å lande bakpå.

– Men, som sagt, det er et stykke frem dit, sier Browning til Mirror.

Den britiske tabloidavisa skriver at Brownings selskap allerede har hentet inn flere hundre tusen pund i egenkapital som skal brukes til å utvikle Daedalus videre.

Richard Browning poserer med Guiness-diplom

Richard Browning poserer med diplomet som viser at han er verdensrekordholder i kategorien «høyeste hastighet i kroppskontrollert jetmotordrakt».

Foto: Matt Alexander / AP