NRK Meny
Normal

Vintersport får skylda for fugledød

Mellom-europeisk storfugl får ikke tid til å fordøye maten.

Overlegne tiurer på tur

Storfugl må ta seg god tid med maten for ta opp energi - noe ivrige skikjørere ødelegger for.

Foto: Harald Røthe

Fugledød har sjelden fått så mye oppmerksomhet som i den siste tida, og teoriene bak massedødsfallene har vært mange.

Storfugl i Mellom-Europa har riktignok ikke falt ned fra himmelen i stor skala, men bestanden har likefullt minka i alarmerende hastighet. Nå gir forskere vintersport skylda i følge Wired.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Får ikke matro

Det er forskere fra Swiss Ornithological Institute som har analysert ekskrementer fra storfugl og kommet frem til at vintersportsbråk stresser dem fra å fordøye maten ordentlig.Problemet er altså ikke at mennesker ødelegger habitatet, men at vanlige folk i aktivitet fremstår som potensielle trusler.

Les rapporten her

Storfugl spiser barnål på vinterstid, og bruker lang tid på å fordøye maten. I disse periodene trenger de å holde seg på samme plass for å omgjøre maten til energi.

Denne prosessen blir forstyrra så snart mennesker dukker opp i nærheten. Fuglene får dermed ikke i seg den energien de trenger for å leve, og konsekvensene blir deretter.

Reinsdyr kan ha det på samme måte

Petter Bøckmann

Petter Bøckmann lir ikke overraska over forskningsresultatene fra Swiss Ornithological Institute.

Foto: Ekroll, Anne Liv

Petter Bøckman er zoolog ved Naturhistorisk Museum, og kjenner til lignende problemstillinger knytta til storfugl.

– Blir du oppdaga når du kommer over tiurleik stikker fuglene og kommer aldri tilbake - plassen blir da forlatt for godt.

Han forteller i tilleg om tilsvarende problematikk når det gjelder reinsdyr.

– Det hender at vi finner ihjelfrosne reinsdyr med vomma full av mat. Når de blir jaga unna får de ikke mulighet til å fordøye maten, og når de lever på et såpass trangt energibudsjett går regnestykket da rett og slett ikke opp.

Bøckmann er enig i at de nye skitrenden kan være ødeleggende for dyr.

– Folk vil ha puddersnøvasing i jomfruelige områder, det nye er jo at man skal ta seg til de mest bortgjemte og utilgjengelige områdene. Dette er skummelt med tanke på alle de dyrene som krever effektiv ødemark - det vil si områder der det ikke finnes mennesker.