NRK Meny
Normal

Vil rydde miner med vindball

Massoud Hassani flykta fra Afghanistan da han var 14 - nå vil han rydde hjemlandet for miner.

Mine Kafon

Mine Kafon er lagd av jern, plast og bambus, og kan rydde opptil fire landminer før den blir ødelagt.

Foto: Massoud Hassani

Fra 1999 til 2008 ble det registrert 12.069 landmine-dødsfall i Afghanistan ifølge Landmine & Cluster Munition Monitor..

Dette er suverent mest i verden i det tidsrommet - 5.000 flere enn i land nummer to på lista, som er Kambodsja.

Nå vil Massoud Hassani bidra til å få bukt med dette problemet, ved hjelp av en svær ball som skal transporteres rundt av vinden.

Fire miner per ball

Mine Kafon er navnet på nyvinninga som ser ut som en moden løvetann. Med vindens hjelp kan den bevege seg over store områder, og detonere landminer den kommer over på ferden.

Den svære ballen er lagd av jern, plast og bambus, og skal være i stand til å ødelegge fire miner før den selv blir ødelagt.

Hver ball vil være utstyrt med en GPS-sender som kommuniserer med et nettsted som registrerer hvilke områder som er blitt rydda.

Inspirert av leketøy

Massoud Hassani flykta fra Afghanistan som fjortenåring, og endte opp i Nederland der han etter hvert begynte på Design Academy Eindhoven.

Der begynte han å arbeide med innretninga som små vinddrevne leketøy han hadde lekt med i hjemlandet som liten hadde inspirert ham til å lage.

– Jeg og broren min lekte daglig på jordene som var omgitt av høye fjell. Lekene våre ble ofte tatt av den sterke vinden inn mot fjellene, og endte opp på områder vi ikke fikk lov til å ferdes, skriver han på bloggen sin.

Grunnen til at disse områdene var forbudte, var faren for landminer.

Mine Kafon

Mine Kafon er inspirert av leker Hassani lagde som barn.

Foto: © Massoud Hassani

– Hvert eneste liv teller

I fjor ble 382 afghanere drept eller skadd av landminer, og 74% av dem var barn, ifølge Mine Action Coordination Centre of Afghanistan.

– Jeg husker fortsatt vennene jeg hadde som ble drept eller skadd av landminer, skriver Hassani.

Han laga en prototyp på minerydderen som sitt eksamensprosjekt, en tjue ganger større versjon av leketøyet han holdt på med som liten.

Nå har han fått hjelp av Dutch Explosive Disposal Ordinance Unit til å teste ut innretninga i den marokkanske ørkenen, men fått beskjed om at den i sin nåværende form ikke kan brukes av det militære.

Konservative overslag sier at det ligger omtrent 10 millioner landminer rundt omkring i Afghanistan. De fleste eksperter tror det faktiske tallet er langt høyere, flere estimater lander på det tredobbelte.

– Hver ødelagte landmine representerer et redda liv, og hvert eneste liv teller, skriver Hassani.