Forskere vil løse svømmegåten

Nå studerer forskere fra Norges Idrettshøgskole vannmotstanden nærmere i håp om å finne den perfekte svømmekroppen og svømmeteknikken.

Daniel Haugen Ngwenya
Foto: NRK

11 år gamle Daniel Haugen Ngwenya vil bli Norgesmester i svømming. Nå får han hjelp av forskere fra Norges Idrettshøgskole og Marinteknisk Forskningsinstitutt.

- Jeg er blant de 18 beste i landet, men jeg vil bli bedre, sier Daniel.

Til nå vet forskerne mye om vannmotstanden Daniel må kjempe mot når han svømmer med konstant fart. Da er det den strømlinjeformede fiskekroppen som er det ultimate målet.

- Men i konkurranser er ikke hastigheten konstant. Derfor er det viktig finne ut hva Daniel har å kjempe mot når han både øker og minker farten, sier Førsteamanuensis ved Norges Idrettshøgskole Per-Ludvik Kjendlie.

 

Added mass

Formel for svømmefriksjon
Foto: NRK

For å finne denne vannmotstanden må forskerne vite mer om noe som kalles added mass.

- Når Daniel øker farten må noe av vannet rundt kroppen bli med framover. Mengden av dette vannet er added mass. Og denne vannmengden må Daniel bruke ekstra krefter på å flytte, sier Per-Ludvik Kjendlie.

Ved hjelp av en slepevog og 30 testdeltakere skal forskerne ved Norges Idrettshøgskole og Marinteknisk Forskningsinstitutt finne ut hvordan vannmotstanden arter seg under en svømmekonkurranse.

SE: Norske forskere skal knekke svømmekoden  

 

Bra for bryst

Per- Ludvik Kjendlie

Per- Ludvik Kjendlie forsker på vannfriksjon

Foto: NRK

Foreløpige resultater viser at Daniel Haugen Ngwenya (11) har en tilleggsmasse på 12 kg og det er nesten en tredjedel av hans kroppsvekt.

- En skulle tro at en stor ”added mass” var negativt for svømmere, men det kan se ut som om nettopp en stor tilleggsmasse kommer godt med i brystsvømming, sier Per-Ludvik Kjendlie.

Og siden nettopp brystsvømming e Daniels favorittgren, kan det hende han i framtida blir like god og kanskje bedre enn forbildet hans.

- Mitt forbilde er nemlig Alexander Dale Oen, sier Daniel og smiler.

 

Daniel Haugen Ngwenya

Daniel Haugen Ngwenya har store håp for svømmekarrieren.

Foto: NRK