Hopp til innhold

Vil lage strøm fra regndråper

Franske forskere vil høste strøm rett fra regndråper. Energien de vil utnytte er den som utløses når fallende regn treffer en overflate.

Regndråper treffer bakken om sommeren
Foto: KVALE, JENS O / SCANPIX

At regn kan gi oss energi er ikke særlig oppsiktsvekkende. I 1882 to fikk Norge et av verdens to første strømproduserende vannkraftverk i Hamn i Troms. Lenge før utnyttet vi energien i rennende vann direkte til kverner, sagbruk og annen industri.

Nå har forsker ved  CEA / Leti-Minatec i Grenoble kommet opp med en måte å utnytte energien direkte fra en fallende regndråpe. Teknologien kan bli nyttig som erstatning til solceller på regntunge dager, men foreløpig er det snakk om svært små mengder strøm som kan bli produsert.

En fallende regndråpe har mekanisk energi. Når den treffer en overflate vil all energien gå over til andre former. En av dem er vibrasjonene som oppstår i materialet det treffer og det er denne vibrasjone forskerne kan gjøre om til strøm ved hjelp av såkalt piezoelektriske materialer.

Det er mest energi i store dråper med stor fart. Men ekspermientene til de franske forskerne viser at det er mest strøm å hente i dråper med lav fart. Det er fordi mye av energien blir sløst bort når en dråpe med høy fart spruter.

Det kreves én kvadratmeter med det spesielle strømproduserende materialet for å lage én Wh, som er langt fra nok til å få en vanlig lyspære til å lyse. Derfor er den nye strømkilden tenkt først og fremst til elektronisk utstyr og sensorer som ikke krever mye strøm.