NRK Meny
Normal

Facebook vil gi internett til hele verdens befolkning

Mark Zuckerberg jobber for å gi nettilgang til de fire milliardene mennesker som i dag ikke kommer seg på nett.

Mark Zuckerberg

MArk zuckerberg har fått med seg noen av verdens største teknologifirmaer for å spre internett til alle verdens hjørner.

Foto: Jeff Chiu / NTB/Scanpix

Sammen med seks andre bedrifter vil Facebook-gründeren jobbe for å gi internett-tilgang til absolutt

alle. Fire millarder av verdens totale befolkning på syv milliarder har i dag ikke internett, og dette vil Zuckerberg og organisasjonen Internet.org gjøre noe med.

Gruppen sier de vil gjøre et forsøk på å bidra til utviklingen i en rekke land ved å gjøre nettilgang enklere og billigere.

– Det er store barrierer som står i veien for å øke kunnskap i utviklingsland. Internet.org er et globalt samarbeid som vil jobbe for å klare disse utfordringene, sier Zuckerberg ifølge Wall Street Journal.

Organisasjonen har allerede brukt én milliard dollar på infrastruktur for å skape en bredere tilgang til internett, og de kommer til å bruke mye mer.

Norsk selskap involvert

Facebook er ikke den eneste teknologi-giganten som er med i prosjektet. Samsung, Qualcomm, Ericsson, Nokia, MediaTek og norske Opera med Jon von Tetzchner er også tungt involvert i satsingen.

Facebook brukes i dag av 1,15 milliarder, men har sluttet å øke brukermassen. Ytterligere ekspansjon er vanskelig da nett ikke er bygget ut i store deler av verden. Dermed er det av stor økonomisk interesse for Facebooks videreutvikling at nye markeder åpner seg så raskt som mulig.

Økte ambisjoner

Fem milliarder av verdens befolkning har i dag mobiltelefon, men kun et fåtall har smarttelefoner. I tillegg er nettbruk kostbart mange steder, og internet.org vil bruke sin teknologiske spisskompetanse for å finne nye måter å levere et nett som er billigere og mer tilgjengelig enn i dag.

Facebook nådde én milliard brukere i 2012, og Wall Street Journal mener satsingen på Internet.org viser hvordan Zuckerbergs ambisjoner vokser seg stadig større.