Hopp til innhold

Vil gi delfiner menneskerettigheter

Eksperter i filosofi, psykologi og dyrs atferd ønsker støtte til en erklæring for delfiner og hvalers rettigheter. – Bare tull, mener hvalfanger Olav Olavsen.

Delfinen Flip i Kolmården

Delfiner og hvalers komplekse hjerner bør gi dem de samme rettighetene som mennesker.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Ekspertene sier at hvaler kan blir sett på som ikke-menneskelige «personer», og har et så høyt intelligensnivå at de bør få samme rettigheter som mennesker.

Erklæringen er basert på årevis med forskning på hjernene til hvaler, som viser at de er komplekse og har et menneskelig nivå av selvbevissthet.

Ønsket om støtte til erklæringen kom opp under årsmøtet til American Association for Advancement of Science (AAS) i Vancouver, Canada, som er verdens største vitenskapskonferanse.

Hvis forslaget går igjennom vil det derfor bli slutt på all hvalfangst, og hvaler holdt i fangenskap og brukt til underholdning blir historie.

Denne forskningen har fått forskerne til å konkludere med at delfiner og andre hvaler er «mennesker» i filosofisk forstand.

Selvbevisste

Professor Tom White ved Loyola Marymount-universitetet i Los Angeles er ekspert på etikk, og har skrevet boken «Defence of Dolphins: The New Moral Frontier». Han mener delfiner er «ikke-menneskelige personer».

– En person er alltid et enkeltindivid, det samme er delfiner. Bevisste drap på enkeltindivider av delfiner blir etisk det samme som å bevisst drepe mennesker, sier han.

Han forteller videre at vitenskapen har bevist at egenskaper som bevissthet og selvbevissthet ikke lenger er unike hos mennesker, og at dette er en utfordring vi nå står overfor.

Erklæringen ble opprinnelig opprettet i mai 2010, og sier blant annet at «hvert individ av delfiner og hvaler har livets rett», «ingen hvaler skal bli holdt i fangenskap, bli dårlig behandlet eller fjernes fra sitt naturlige miljø», og «ingen hvaler kan bli eid av land, firmaer, organisasjoner eller andre».

Ser seg i speilet

Psykolog dr. Lori Marino på universitetet Emory i Atlanta forteller om hvordan vitenskapelig fremgang har endret synet på hvalers hjerner.

– Før så vi på hjernene til delfinene og hvalene som en stor klump uten særlig kompleksitet. Nå er den ikke bare en enorm hjerne, men en enorm hjerne med stor kompleksitet, en kompleksitet som faktisk kan måle seg med vår egen, sier hun.

Ifølge Marino kunne delfinenes selvbevissthet testes blant annet ved at de kjente igjen seg selv i speil.

– Hvis du klarer å se deg selv i speil og kjenne igjen deg selv, har du en selvbevissthet at det er «deg». Delfiner har en lignende sans. De kan se seg selv, og tenke; hei, det er jo meg, sier Marino.

– Absurd tankegang

Dyrevernorganisasjonen NOAH – for dyrs rettigheter, roser initiativet til forskerne.

– Vi jobber for alle dyrs rettigheter, ikke bare hvaler. Men et forslag som dette er med å skape debatt rundt dyrs rettigheter og det setter vi pris på, sier Siri Martinsen, leder i NOAH til NRK.no.

Hun forteller at det finnes lignende prosjekter rundt om i verden, blant annet The great ape project, som forsker på og kjemper for primaters rettigheter.

Siri Martinsen i Noah

Siri Martinsen i NOAH ønsker å skape debatt rundt alle dyrs rettigheter.

Foto: Berit Roald / Scanpix

– Det er jo en helt absurd tankegang å sette opp en skillevegg mellom oss selv og alle dyr, selv om andre dyr har evne til å oppleve både positive og negative inntrykk på grunnleggende samme vis som oss selv. Vi mennesker har dessverre vært gjerrige på rettigheter overfor andre arter, sier hun.

At det er nettopp hvaler som fremmes av denne forskningsgruppen tror Martinsen kommer av kunnskapen de har om disse dyrene.

– Denne gruppen synes å ha forsket spesielt mye på hvaler, og har sannsynligvis mye dokumentasjon i forhold til disse artene. Andre forskere har lignende kunnskap om andre dyregrupper, sier Martinsen.

Hun forteller at etologisk forskning viser at dyr har mange av de samme primæregenskapene som mennesker, blant annet smertefølelse, glede og frykt, og at NOAH fokuserer på å få frem økt respekt for alle dyr.

– Disse forskerne starter med hvaler, og så kommer andre grupper med sine kunnskaper. Det skaper den debatten vi ønsker, sier Martinsen. '

– Har rettighetene den trenger

Hvalfanger Olav Olavsen er sterkt uenig i at hvalen bør få de samme rettighetene som mennesker.

– Hvalen har de rettighetene den trenger. Den svømmer fritt i havet, og spiser og klarer seg. Mer trenger den ikke, sier Olavsen til NRK.no.

Skipper Olav Olavsen og "Nybræna"

Hvalfanger Olav Olavsen er redd for utviklingen i havet hvis hvalen får like rettigheter som mennesker.

Foto: Erik Veigård / SCANPIX

Han mener man ikke kan likestille dyr og mennesker, og ifølge ham finnes det forskning som motbeviser de nye teoriene om hvalers hjernestørrelse.

– Dyrevernorganisasjoner og deres forskere vet lite om hvalbestanden, og hva som skjer om den fredes, sier Olavsen, som selv har fanget hval langs norskekysten siden 1964.

Han sier at hvis hvalbestanden får vokse fritt vil det skape ubalanse i havet, og det blir for lite mat til sjøpattedyrene.

– Da kommer de til å dø av sykdom i stedet, så det er bedre at vi holder bestanden nede med fangst.

– Så du mener at hvalhjernen ikke kan sammenlignes med menneskets?

– Ja, det er bare tull, sier Olavsen.

(Synes du hvaler fortjener de samme rettighetene som mennesker? Si din menig i kommentarfeltet)