NRK Meny
Normal

Vil føde etter avtaleboka

Trenger kvinner medisinsk hjelp hvis fødselen ikke skjer etter terminen? Et trøndersk forskningsprosjekt har nå gitt svaret.

Gravide mager på rekke og rad
Foto: NRK

Kvinner ber stadig oftere om medisinsk hjelp hvis babyen ikke kommer på terminen. De ønsker at legene skal gi medikamenter som kan sette igang fødselen, men er dette gunstig? Det spørsmålet fikk overlege Runa Heimstad ved St. Olavs Hospital til å starte et eget forskningsprosjekt om overtidighet. 

Vil føde til avtalt tid

Runa Heimstad

Overlege Runa Heimstad ved St. Olavs Hospital

Foto: NRK

- Blant annet i Australia ser man tydelig at det er de rike og velsituerte som ber om å få fødselen igangsatt. Dette er nok en del av det moderne kvinnens liv der vi gjerne skal ha alt inn i avtaleboka, mener Heimstad.

Hun ønsket å undersøke om en slik trend kan være til skade for mor og barn. Derforlot hun  508 fødene kvinner trekke lodd. Halvparten av dem måtte vente på fødselen, mens den andre halvparten fikk fødselen satt igang en uke på overtid. Ved å sammenligne kvinnenes fødsler og den medisinske tilstanden til barna deres, kunne hun så finne ut hvilken metode som er den beste rent medisinsk sett. 

Lege Erik Skogvoll forteller om risikoen ved å gå over tida

Kan gi komplikasjoner

- Vi vet at det å sette igang fødselen kan gi reaksjoner som gjør det nødvendig med keisersnitt, og keisersnitt fører oftere til komplikasjoner hos mor enn normal fødsel, forklarer Heimstad.

Resultatene viser imidlertid at det ikke er flere blødninger, infeksjoner eller keisersnitt hos de som venter enn hos de som blir igangsatt. Det er heller ikke slik at det er større sykelighet hos barna i den ene eller den andre gruppa. Med andre ord er det hipp som happ hva man velger.

Dette resultatet gir nå grunnlag for ny diskusjon i Norsk gynekologisk forening. De vil nå vurdere om Norge skal følge praksisen i mange andre vestlige land der fødselen settes igang en uke etter termin. 

 

Baby Kasper

Lille Kasper fikk en svært tøff start på livet. Han ble for lenge i mammas mage og vokste seg så stor at det måtte keisersnitt til for å få ham ut.

Foto: NRK