Hopp til innhold

Gjør nytt forsøk på å de-utrydde utdødd fjellgeit

Den pyreneiske fjellgeita ble klonet tilbake fra de utdødde i 2003, men killingen døde etter sju minutter. Nå prøver spanske forskere på nytt.

Pyreneisk fjellgeit

Den pyrineiske fjellgeita er den eneste dyrearten vi har klart å få tilbake etter at den døde ut, men det varte bare i sju minutter.

Foto: Tambako the Jaguar

Kloning av utdødde dyrearter er ikke lenger utopi, forskere nærmer seg nå den nødvendige teknologien med relativt store skritt.

Det har faktisk blitt gjort allerede, med den pyreneiske fjellgeita, men prosjektet kan ikke sies å ha vært en udelt suksess.

Nå vil forskere gjøre et nytt forsøk på å klone fram Capra pyrenaica pyrenaica.

De-utrydda i sju minutter

I april 1999 ble Celia, den siste levende pyreneiske fjellgeita, fanga. Biologer tok vevsprøver, satte sporingsutstyr på henne, og slapp henne fri. Hun døde senere samme år, da et tre falt over henne i nasjonalparken Odesa nord i Spania.

Ei forskergruppe leda av José Folch begynte så å sette cellekjerner fra Celia inn i geiteegg som var tømt for egen DNA, og plasserte disse eggene i geiter som skulle fungere som surrogatmødre.

Etter 44 forsøk hadde sju dyr blitt gravide - seks av dem spontanaborterte.

I juli 2003, fire år etter at Celia døde, ble det på ny født ei pyreneisk fjellgeit - ved hjelp av keisersnitt.

Den nyfødte geitekillingen strevde åpenbart med å puste, og sju minutter senere var arten nok en gang utdødd.

Albert Fernandez-Arias forteller om Celia-kloninga:

Vil klone embryoer

Forskere fra CITA (Centre for Research and Food Technology of Aragon) i Zaragoza har nå begynt å se på levedyktigheten til Celias nedfrosne celler.

– Vi har foreløpig ikke iverksatt en plan for å få bestanden tilbake, i første omgang må vi se om Celias celler fortsatt er i live, sier Alberto Fernandez-Arias til BBC.

Han forteller at de også har planer om å klone embryoer, for så å sette dem inn i hunn-geiter.

– Det kan godt hende at vi ender opp med noen levende hunkjønnseksemplarer av den pyreneiske fjellgeita, i så fall kommer vi til å diskutere hvordan vi eventuelt kan få gjenoppretta bestanden.

Fernandez-Arias forklarer at én måte å gjøre det på er å krysse en frisk hunn-klone med en nært beslekta underart, for eksempel spansk fjellgeit eller vest-spansk fjellgeit.

Deretter må de forsterke de typiske pyreneisk fjellgeit-trekkene ved hjelp av selektiv avling av avkommene.

Aragon Hunting Federation, som samarbeider med CITA om dette prosjektet, sier i sin noe generelle kommentar at de først og fremst "vil utvikle øko-tiltak for å bevare miljø og habitat i sin naturlige form".