Kamera skal avsløre terrorister

Amerikanske imigrasjonsmyndigheter er i ferd med å utvikle et spesialkamera som skal avsløre terrorister bare ved å filme hvordan de ser ut, beveger seg og snakker. 

Illustrasjonsbilde
Foto: Sara Johannessen, Johannessen, Sara

Et grundig intervju med myndighetene har fram til nå vært obligatorisk for så og si alle som ønsker innreise til USA. Men nå kan det bli slutt på dette. Amerikanske myndigheter ønsker, ifølge den danske nettsiden Ingeniøren, å erstatte intervjuet med et overvåkningskamera.

 

Overvåkningskamera

Framtidas overvåkingskamera blir langt mer avanserte enn dagens.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Avsløres av ansiktet

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter er i ferd med å utvikle et kamera som skal spesialisere seg på turistenes ansiktsutrykk. De mener små, nesten umerkelige forandringer i mimikken kan avsløre om en person er vanlig turist eller terrorist.

Systemet skal også registrere stemmens klang og stabilitet og bevegelsene til personens hender. Filmingen skal skje mens   turistene svarer på kontrollørenes spørsmål, og kameraet skal registrere alt fra kroppstemperatur til hjertebank og pustefrekvens, og dermed kunne avsløre de fysiske tegnene på at noen lyver.

- Prototypen har allerede en presisjon på 78-81 prosent, sier lederen av Human Factors Division, Sharla Rausch, til Ingeniøren.

Hun innrømmer at presisjonen må bli enda bedre før systemet tas i bruk, men er optimistisk.

Klar i 2012

Systemet kalles Fast M2 (Future Attribute Screening Technologies Mobile Module) og skal kunne fraktes fra flyplass til flyplass i en konteiner.

Om kun to år skal en testversjon av systemet være på plass på de første flyplassene, og hvis utprøvingen går etter planen skal systemet tas i bruk allerede fra 2012.

Allerede nå ser folkene bak teknologien for seg andre alternative bruksområder. Ifølge magasinet Lexisnexis.com kan dette systemet også bli tatt i bruk i forbindelse med jobbintervju.

 

 LES: Hele artikkelen i Ingeniøren

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)