Viktig skritt mot influensavaksine

Nederlandske forskere har funnet tre antistoffer som beskytter mot mange varianter av influensaviruset. Dette kan lede mot universelle medisiner og vaksiner mot influensa.

Influensa A-virus

Influensa A-virus, fargelagt versjon. På verdensbasis er influensavirus et problem det er vanskelig å finne en kur mot, fordi virusene forandrer seg så fort. Nå har imidlertid forskere tatt et skritt mot å finne en vaksine mot sykdommen.

Foto: C. S. Goldsmith og A. Balish

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Influensa koster verdens samfunn dyrt. Hvert år blir mange syke og utsatte grupper kan være i livsfare. Og over det hele henger trusselen om et nytt kjempeutbrudd med en spesielt dødelig variant av viruset.

Derfor jobber forskerne stadig med å finne bedre medisiner og ikke minst vaksiner mot sykdommen. Problemet er bare at influensavirusene endrer seg svært raskt.

Selv om det går an å utvikle vaksiner mot årets utgave av uhumskhetene, gir behandlinga liten eller ingen beskyttelse mot andre varianter.

Influensaforskernes hellige gral er dermed å finne et svakt punkt som er felles for alle de ulike typene, og som ikke forandrer seg raskt. Medisiner og vaksiner som angriper et slikt svakt punkt vil fungere som universelle midler mot alle typer influensa.

Les hele saken hos Forskning.no.