Sju nye underverk

Den mer enn 2000 år gamle lista over verdens sju underverker skal nå oppdateres. Og du kan bestemme hvem som fortjener tittelen.

 

Pyramidane i Giza
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Den 07.07.07 ble det klart: Da ble verdens sju nye underverker kåret. I seks år nå har den sveitsisk- canadiske filmskaperen Bernard Weber jobbet for å få til en slik kåring, og nå er det klart hvilke av verdens byggverk som har gjort seg fortjent til den ærefulle tittelen.

Verdens sju nye underverk  

Tapte skatter

Seks av sju på den opprinnelige lista er gått tapt i branner og jordskjelv. De hengende hager i Babylon, Zevs-statuen i Olympia, Artemistempelet i Efesos, Mausoleet i Halikarnassos, Kolossen på Rhodos og Fyret i Alexandria kan dermed ikke kjempe om å få beholde sin status. Pyramidene i Giza er det eneste gjenværende av verdens underverker, og de er også blant favorittene i årets kåring. 

Stor avstemning

Oppslutningen om underverk-kåringen har vært særlig stor i India og Latin-Amerika. Mange har sett avstemningen som et verdensmesterskap i turistattraksjoner, og det finnes en rekke nettsider som promoterer eller latterliggjør prosjektet. 

Kåringen er blitt kalt verdens første verdensomspennende avstemningsprosjekt, og flere titalls millioner mennesker har gitt sin stemme.

Nyere bygg

21 kandidater er med i kåringen. De kommer fra alle verdensdeler, men ingen av de potensielle underverkene ligger her i landet. Det nærmeste Norge kommer noen av underverkene er vel at kobberet til Frihetsstatuen ble utvunnet på Karmøy. 

Avstemningens offisielle hjemmeside