Verdens sjeldneste gorilla fanga på film

Det finnes bare 300 Cross river-gorillaer i verden - se åtte av dem her.

For første gang i historien har Cross River-gorillaen blitt filma av ei kamerafelle.

Dette skjedde i Kagwene Gorilla Sanctuary i Kamerun. Det finnes bare mellom 250 og 300 eksemplarer av arten, og alle disse holder til i fjellskogen på Kamerun/Nigeria-grensa.

Den sterkt utrydningstrua gorillaarten er ekstremt folkesky, og stikker stort sett alltid av så fort den får ferten av mennesker.

– Man kan forske på disse dyrene i årevis uten å se snurten av en gorilla, sier Christopher Jameson, som er leder for Takamanda Mone Landscape Project, til LiveScience.

Skadd av felle

– Disse bildene er de første vi noen gang har sett av Cross River-goriallen som oppfører seg normalt i sitt eget habitat, sier Jameson.

Videoen viser en flokk på åtte individer som rusler gjennom skogen. Tempoet er bedagelig, helt til en svær gorilla løper mot kameraet og slår seg på brystet et drøyt minutt ut i videoen.

Rundt 1:18 ser vi en gorilla som mangler ei hånd. Wildlife Conservation Society, som er ansvarlige for kamerafellene, tror det kan skyldes ei felle.

– Cross River-gorillaene er så få, så en potensiell felleskade bør være en påminner om at vi trenger et sterkt lovverk som beskytter disse dyrene, sier Liz Macfie som jobber med gorillaer for WCS.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)