Verdens minste frosk

Det som trolig er verdens minste frosk er oppdaget av amerikanske forskere på Papa Ny-Guinea. Den spretne karen er bare 7 millimeter.

Paedophryne amauensis

Her sitter frosken på en mynt som er cirka 1,8 centimeter i diameter.

Foto: Christopher Austin / Ap

Paedophryne amauensis er navnet på den lille, nyoppdagede skapningen som trolig er verdens minste virveldyr. Funnet blir presentert i den vitenskapelige avisen Plos One Journal.

Det var ingen lett oppgave å finne den vesle frosken. Den lever på skogsbunnen der den spiser bladavfall. Frosken går lett i ett med sine omgivelser og den har kallesignaler som ligner på de insekter har.

– Det er utrolig mange lyder i skogen nattetid i Papa Ny-Guinea, sier Chris Austin fra Louisiana State Universitet i Baton Rouge i USA.

– Vi tok opp lyden av frosker, men begynte å spørre oss selv hva alle de andre lydene vi hørte var. Så lette vi mellom bladene på bakken. Vi strevde med å få tak i de små dyrene, og endte med å kaste en håndfull rusk og rask opp i en plastpose. Da så vi de små greiene som hoppet rundt, sier Austin til BBC.

På grunn av størrelsen har froskene tær som ikke egner seg bra til klatring. Froskene bor i løvrester og mose, noe som er vanlig for mini-frosker, skriver forskning.no.

Før denne frosken ble oppdaget i Papa Ny-Guinea, var det den brasilianske gullfrosken som var regnet som verdens minste. Den er over 1 centimeter lang.