Marianne Meløy og Karl Vidar Lende

Artig på jobb! Marianne Meløy og Karl Vidar Lende har funnet tonen under leseprøvene til stykket Konfirmasjonen som har premiere på Trøndelag teater til høsten.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Verdens eldste sjekketriks

Sjimpanser ler, orangutanger ler. Men bare vi mennesker forteller morsomme vitser. Hva er grunnen til at arten vår utvikla en komplisert sans for humor? Jo - sjekking.

Bak et lukka sceneteppe på Gamle scene på Trøndelag Teater, sitter 30 teatermennesker og leser gjennom stykket Konfirmasjonen, som har premiere til høsten.

Marianne Meløy spiller alenemora som prøver å lage i stand en normal konfirmasjon for gutten sin. Det går visst ikke så bra.

– I dette manuset er det brudd på forventninger hele tida. Konfirmasjon skal være hyggelig, og det skal helst være en rosa sang. Alle forventningene brytes, sier Marianne Meløy

Og derfor blir det morsomt. Brudd på forventning får oss til å le.

Men hvor langt tilbake i tid har mennesket og våre forfedre og formødre flirt av artige ting?

– Lo Homo sapiens av neandertalerne? spør Marianne.

Marianne Meløy

Humor er selve kjernen i det å være menneske, mener skuespiller Marianne Meløy.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Sadistisk slapstick-humor

– Sjimpanser har humor. Litt sånn «Se han fikk en kokosnøtt i hodet, hahaha». Grovkorna, sadistisk slapstick-humor, sier Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum.

Sjimpanse smiler

Denne sjimpansen har kanskje akkurat sett en annen sjimpanse få en kokosnøtt i hodet?

Foto: DARREN STAPLES / REUTERS

At sjimpanser har humor betyr at de felles forfedrene til sjimpanser og mennesker mest sannsynlig også hadde humor. Trolig en ganske primitiv, sjimpanseaktig humor.

Men med det moderne mennesket, som begynte å befolke jorda for 150 000 til 200 000 tusen år siden, ble den humoristiske sansen mer komplisert.

– Humor er tett knytta til språk, sier Bøckman.

Jo mer komplisert språket ble, desto mer komplisert ble humoren.

Du avslører ikke skurker ved hjelp av humor, men du avslører dem som ikke har så mye hjerne.

Petter Bøckman, zoolog

Humor som sosial kontroll

Petter Bøckman

- God humor viser at en person har en god hjerne, og en god hjerne er igjen tegn på gode gener, sier zoolog Petter Bøckman.

Foto: Petter Sommer / NRK

Mennesker lever i mye større flokker enn sjimpanser, og større flokker er mer sosialt komplekse.

– Hvis det dukka opp en ubrukelig fyr i en liten flokk av sjimpanser eller apemennesker, fjerna man han ved å slå han i hjel. Det kom alltids en ny og tok hans plass, sier Bøckman.

Men da flokkene ble større, ble samfunnene mer finstilt og sofistikerte.

– I vårt samfunn har alle veldig spesialiserte roller. Alle er avhengige av hverandre. Da kan vi ikke drive å slå hverandre i hjel. Vi trenger andre sanksjonsmidler.

Og humor er ett av disse sanskjonsmidlene. Vi vil ikke bli ledd av. Derfor innordner vi oss.

– Humor er en form for sosial kontroll, på samme måte som sladder. Du avslører ikke skurker ved hjelp av humor, men du avslører dem som ikke har så mye hjerne. Folk som ikke skjønner humor har lav sosial kompetanse.

Bøckman ber meg gjøre følgende tankeeksperiment: du treffer to fyrer på en pub. Begge er like pene. Den ene er rasende festlig, og den andre eier ikke humor. Hvem har størst sjanse for å bli med deg hjem?

US-MUSEUM-LUCY

Lucy, apekvinnen som levde for drøyt tre millioner år siden, hadde trolig en litt mer avansert humor enn sjimpansene har i dag, tror zoolog Petter Bøckman. Sånn har en skulptør sett for seg at hun så ut.

Foto: Dave Einsel / AFP

Artige fyrer drar mange damer

Skuespiller Marianne Meløy lager nesten samme grimase når hun etterligner menn som når hun etterligner aper.

– Mange menn sier «Det at jeg er morsom gjør at jeg får meg dame», sier Marianne med apefjes.

Men sjøl om hun lager tullegrimase når hun sier det, gir hun mennene hun siterer rett.

– Det er jo de artige som har blitt valgt.

Gine Roll Skjærvø

- Humor kombinerer ofte to ting som ikke hører sammen for å skape overraskende poenger. Man må være smart både for å produsere og evaluere humor, sier evolusjonsbiolog Gine Roll Skjærvø.

Foto: Privat

Ja, vi velger faktisk de artige. Mange studier innafor evolusjonsbiologi viser at humor er en viktig faktor når mennesket velger livsledsager.

Faktisk får mange mer draget av å være morsom enn av å se bra ut. Men hva i all verden er grunnen til at vi faller for morsomme folk?

Det moderne menneskets overlegne fordel er vår store hjerne. Å være smart, tenke kjappere og lurere enn de andre, har gjort oss til den dominerende arten på jorda.

I dyreverdenen er det hunnen som velger partner. Hun bestemmer hvilket hankjønn som skal få spre genene sine videre gjennom hennes avkom. Ifølge evolusjonsbiologene fungerer det akkurat likt hos oss mennesker.

Kvinner liker menn som får dem til å le, menn liker kvinner som ler av vitsene deres.

Gine Skjærvø, evolusjonsbiolog

– Kvinnen investerer mye av livet sitt og ressursene sine i å bære fram og oppdra barn. Da er det naturlig at vi er kritiske til hva slags mann vi velger å få barn med, sier Gine Skjærvø, som forsker på human atferdsbiologi ved NTNU.

Og hva vil damer ha? De vil ha en ressurssterk mann som kan gi dem materiell trygghet, og med gode gener som kan gi dem friske, sunne barn, som igjen kan gi dem friske, sunne barnebarn.

– God sans for humor signaliserer gode sosiale evner, og at personen er kreativ og intelligent. Det er jo ikke så dumt å ha en sånn mann når du har unger, sier Skjærvø.

For høy intelligens er også et tegn på generelt gode gener.

Den amerikanske evolusjonspsykologen Geoffrey Miller formulerer det slik.

– Humor utvikla seg for at mennesket skulle kunne velge riktig seksuell partner ved å vurdere andres vitsefortellingsevner. Humor er seksuelt attraktivt fordi det viser intelligens, kreativitet, god mental helse og generelt god genkvalitet.

Gjennom evolusjonen har humor altså vært viktig i makevalget. Det tyder på at mennesker har foretrukket partnere med god humor så lenge arten har eksistert.

Menn forteller vitser, kvinner ler

Både menn og kvinner sier humor er en viktig egenskap hos drømmekjæresten. Men menn og kvinner definerer god humoristisk sans ulikt hos det motsatte kjønn.

– Kvinner liker menn som får dem til å le, menn liker kvinner som ler av vitsene deres, sier evolusjonsbiolog Gine Skjærvø.

Flere studier har nemlig bevist at gjennomsnittsmannen er flinkere til å produsere humor, mens gjennomsnittskvinnen er bedre til å analysere humor.

– Kvinnen er avhengig av å finne den beste mannen å få barn med. Hun må dermed være i besittelse av ganske mange silingsmekanismer. Menn er avhengige av å kunne tilfredsstille disse silingsmekanismene, sier Peter Bøckman.

Menn er altså flinkere til å fortelle vitser, mens kvinner er flinkere til å forstå vitsene.

par latter

Menn liker kvinner som ler av vitsene deres; kvinner liker menn som får dem til å le.

Foto: Colourbox

Kjernen av det menneskelige ligger i humoren.

Marianne Meløy, skuespiller

Ursjekketrikset

Humor er sjekketrikset over alle sjekketriks. Gjennom titusener av år har mennesket foredla denne egenskapen.

De kjedelige ble rett og slett ikke valgt. Det er de med humor som har fått ført genene sine videre.

– Vi kunne like gjerne sagt at det er de med menneskelighet som har blitt valgt. For det å være menneske handler om humor, kjernen av det menneskelige ligger i humoren, sier skuespiller Marianne Meløy.

– Humor handler om gjenkjennelse, og om å se seg sjøl utenfra.

Men lo homo sapiens av neandertalerne?

Petter Bøckman tror det.

– Latter er først og fremst sosialt, noe vi gjør for å styrke gruppesamhørigheten. Det å le av andre er ekstremt effektivt for å styrke gruppesamhørigheten.