Verden kjøles ned

Gjennomsnittstemperaturen i verden år vil være lavere enn i fjor. Men ifølge ekspertene betyr det likevel ikke at vi kan puste ut etter klimafeberen.

El Niña

Grunnen til at temperaturen synker i verden er værfenomenet La Niña . Den sørger for å kjøle ned de sentrale og østlige områdene av Stillehavet og dette får ringvirkninger i hele verden.

- La Niña er et vekslende fenomen, sier Michel Jarraud lederen for World Meteorological Organization til BBC . Og legger til at det alltid vært og vil alltid bli, kaldere og varmere perioder på jorda.

- Men det viktige for klimaet er at trenden er oppadgående, forklarer han. Dermed kan vi altså ikke avblåse alle advarsler om globale oppvarmingen.

Gutten varmet verden

Temperaturen i verden har sunket de tre siste årene og har aldri vært i nærheten av rekordtemperaturene i 1998. Temperaturene den gang skyldets motsatsen til La Niña, værfenomenet El Niño .

El Niño varmer opp Stillehavet, og denne effekten var ekstra kraftig i 1997 -1998. De to værfenomene dukker opp med to til sju års mellomrom og kan vare i opptil to år.

Endrer kjønnsbalanse?

I følge Meteorologisk institutt er det ulike teorier på hvordan den globale oppvarmingen påviker de to værfenomenene. Enkelte hevder at økt global oppvarming vil føre til flere La Niñaer, andre at det vil føre til flere El Niñoer.