Hopp til innhold

Vellykket bjørnefødsel på film

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Svartbjørnen Jewel fikk i går to velskapte unger. Fødselen ble tatt opp på video, til bjørneforskeres begeistring.

For et par dager siden skrev vi om den tamme svartbjørnen Jewel som hvert øyeblikk skulle føde.

I går var ventingen over– for både tre år gamle Jewel og forskerne i Wildlife Research Institute. Jewel hadde født to velskapte bjørnunger.

Amerikanske bjørneforskere hadde plassert et webkamera i hiet til Jewel, for å få bedre forståelse av hvordan en bjørnefødsel foregikk.

Bjørneforskerne har under drektigheten til Jewel kommet med daglige oppdateringer. I forkant av fødselen fulgte forskerne kontinuerlig med på webkameraet etter tegn på at fødselen var i gang.

Grei fødsel

Ifølge forskerne gikk fødselen bra. Den var kortere og og lettere enn med Jewel's søster Lily. Forskerne filmet også hennes fødsel for et par år siden, for å tilegne seg unik kunnskap om bjørnefødsler.

Cato Haakseth, daglig leder i Polar Zoo i Bardu i Troms, skriver til NRK.no på e-post at bjørnefødsler vanligvis går lett.

– Normalt går en fødsel veldig lett, fordi ungene er små. Når en bjørnunge blir født veier den cirka 400 gram.

Jewel fikk to unger, og det er ifølge Haakseth normalt.

– Bjørner pleier å få to- tre unger, men de kan også få opp til fire.

Bjørnungene "gråter"

I filmen lager bjørnungene lyder som er overraskende lik babygråt.

– Ungene kommer til å skrike slik i noen uker. Akkurat som mennesker skriker de slik fordi de søker oppmerksomhet og omsorg av moren, forteller Haakseth.

Tidlig i mars vil bjørnungene åpne øynene. I april de kan mest sannsynlig begynne å leke i snøen og oppleve sitt første dagslys.

– Når bjørnemødre og unger forlater hiet varierer litt, men i starten av april vil nok den lille familien begynne å ta korte turer ut, skriver Haakseth.