Veldig få er imot vaksinering

En ny undersøkelse viser at de fleste nordmenn er positive til vaksinering av barn. – Debatten i media har vært nyttig, mener farmasøyt.

vaksinering

I mars i år viste en måling at nesten en av fem nordmenn tror barn kan få alvorlige bivirkninger eller senskader av vaksiner. I en ny undersøkelse er langt flere positive.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er litt interessant at statistikken ikke viser det som er blitt sagt i media, sier forskningssjef hos Ipsos MMI, Jan-Paul Brekke, til NRK.

vaksinering barn

I undersøkelsen svarer 92 prosent at barn bør vaksineres, fire prosent svarer at det er gode grunner til å ikke vaksinere barn og like mange svarer «vet ikke».

Foto: Ipsos MMI

Flere var kritiske i mars

Det har vært mye blest om vaksinering av barn den siste tiden. I mars i år viste en måling InFact hadde gjort for VG, at nesten en av fem nordmenn tror barn kan få alvorlige bivirkninger eller senskader av vaksiner. Det var de i aldersgruppen 45–64 år som var mest kritiske.

Nå viser den nye undersøkelsen at hele 92 prosent av et representativt utvalg, mener barn bør vaksineres. 1100 personer i alderen 18 år og oppover er blitt spurt.

– Det er vi selv som har tatt initiativ til kartleggingen, nettopp for å se hva folk egentlig mener om temaet. Vi ville se om det var flere som var mot enn for, og ser nå at det ikke er tilfellet, sier Brekke.

Farmasøyt på vaksineavdelingen ved Folkehelseinstituttet, Britt Wolden, mener debatten i media har vært til nytte.

– Det har blitt gitt god og troverdig informasjon og jeg tror det har fått mange til å tenke, sier Wolden til NRK.

– Skulle vært 100 prosent

Overlege Preben Aavitsland fra Nasjonalt folkehelseinstitutt

Lege Preben Aavitsland mener de høye tallene ikke kommer av seg selv, og at helsemyndighetene må fortsette å spre budskapet om hvor viktig vaksinering er.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Tidligere overlege ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og leder for Epidemi AS, Preben Aavitsland, mener den høye prosentandelen viser at vaksinasjon har stor oppslutning blant det norske folk.

– Det viser at det kun er få personer som er negative, og det er nok disse som har uttalt seg til media. Jeg skulle jo selvfølgelig ønske at det var 100 prosent som var positive, men vi må vel si oss fornøyd med 92, sier Aavitsland til NRK.

En undersøkelse gjort av Nasjonalt vaksinasjonsregister viser at nærmere 95 prosent av alle barn i Norge ble vaksinert i 2013.

SE TABELL (Artikkelen fortsetter under):

statistikk

Tabell 1. Vaksinasjonsdekning (prosent) for hele landet, 2012 og 2013.

Foto: Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK)

– Jeg er ganske sikker på at tallene kommer til å være like høye, om ikke enda høyere når resultatene for 2014 kommer, sier Aavitsland.

Likevel poengterer legen at de høye tallene ikke er noe som kommer av seg selv.

– Det krever at helsemyndighetene og andre innenfor sektoren fortsetter å gi god informasjon og forteller hvor viktig det er å ta vaksiner, sier han.

Flere nyheter fra Viten

Nederlandske forskere har funnet ut at en tyrannosaurus rex gikk så sakte at et menneske trolig kunne løpt fra den. Video: Naturalis.nl

Nederlandske forskarar har funne ut at ein Tyrannosaurus rex gjekk så sakte at eit menneske truleg hadde klart å halda følgje. Video: Naturalis

Nederlandske forskarar har funne ut at ein Tyrannosaurus rex gjekk så sakte at eit menneske truleg hadde klart å halda følgje. Video: Naturalis

Tyrannosaurus rex var treigare enn kva ein har trudd – eit menneske hadde klart å halda fylgje