Nå kommer vaksinen mot nikotin

Sliter du med å kutte røyken? For ikke å snakke om snusen? Snart kommer svenskene med redningen: Nikotinvaksinen.

Vaksine
Foto: ScanStockPhoto

I disse dager testes den ut på sterkt røykavhengige nordmenn, svensker og dansker. Til sommeren er testene ferdige, og arbeidet med å gjøre vaksinen klar til verdensmarkedet vil etter alt å dømme gå raskt. Dette er vaksinen som helsetilsyn over hele planeten har ventet på.

Sprøyte
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Kutter belønningen

Nikotinvaksinen er i første rekke tiltenkt røykerne, men måten den fungerer på gjør at den også vil være effektiv for de som ønsker å slutte med snus. Vaksinen tar tak i nikotinmolekylet, pakker det inn, og sørger for at det blir så stort at det ikke kommer gjennom blod-hjerne barrieren. Dermed blir det heller ingen effekt av nikotinet.

Det er den gode følelsen, belønningsmekanismen , som hindres av vaksinen. Det gjør ikke vondt å ta seg en røyk, men det gjør heller ikke godt, og dermed er forskerene overbevist om at røykingen vil opphøre.

Se saken i Schrödingers katt her: Vaksinen fjerner belønninga

To typer røykere

-Det finnes to typer røykere, sier professor Torgny Svensson . Han er forskningssjef ved Independent Pharmaceutica på Karolinska Institutet i Sverige, og har utvikla vaksinen: det er peekcekers og proof maintainers. De som røyker på fest, nå har jeg det kult og vil ha det ennå kulere, og så de som røyker hele dagen. De røyker ikke for å ha det kult, men for ikke å ha det ukult. For å holde borte depresjoner, sier Svensson.

Svensken vet at dersom vaksinen fungerer slik den skal, vil han bli en helt og en legende. Millioner av mennesker dør over hele verden som en følge av sigarettrøyking, og i følge en norsk undersøkelse forkorter røyking livet med opptil 20 år. Svensson er overbevist om at vaksinen kan få selv den mest ihuga røyker til å slutte.

Nesten alle sprekker

-Det er ingen heksekunst å slutte å røyke, det klarer de aller fleste. Dessverre er det slik at om lag 80 prosent av de som slutter, sprekker innen det har gått ett år, sier Svensson.

–Selv om vaksinen ikke hindrer alt nikotinet i å komme til hjernen, vil den i alle fall gi en forsinkelse, slik at den umiddelbare belønningen ikke kommer. Bare det er nok til at mange vil stumpe røyken, tror Svensson.

400 testpersoner har siden i sommer fått en prøvevaksine. Dersom flesteparten av dem holder seg røykfrie fram til neste sommer, vil vaksinen være klar for testing i stor skala. Kanskje kan den være å få kjøpt på apoteket, eller hos din fastlege, i løpet av 2010.