NRK Meny
Normal

Forurensning gir dårlig helgevær

Værdata fra tolv tyske meteorolgiske stasjoner gjennom femten år beviser det vi alle har hatt følelsen av lenge: Været er dårligere i helgene enn på hverdager.

 

Bilkø
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Forskere fra Universitetet i Karlsruhe har gjennomgått 6,3 millioner måleverdier fra værstasjoner i Tyskland og slår nå fast at været har en fast ukentlige syklus der lørdag er dagen med mest regn og lavest temperatur.

Best tidlig i uka

I gjennomsnitt skinner sola femten minutter lenger på tirsdager enn på lørdager, og temperaturen er i tillegg 0,2 grader lavere denne dagen enn på onsdager.

Forskerne ser ingen naturlige forklaringer på disse variasjonene, og mener forurensningen fra trafikk og industri er eneste mulige årsak til fenomenet.

- Avgassene skaper en fin tåke som stopper solstrålene, og bidrar til oppbygging av skyer, sier en talsmann for universitetet til den britiske avisen Daily Record. 

I helgene forurenser vi mennesker mindre. Det fører ifølge forskerne til at været blir bedre i starten av uka.  

-Trenger mer data

Andre fagfolk er skeptiske til funnene. Meteorologene ved Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik, mener studien baserer seg på data fra en for kort tidsperiode. De hevder at en trenger målinger fra en periode på 100 år for å kunne fastslå en slik sammenheng med sikkerhet.

 

Kristen Gislefoss
Foto: NRK