Utdrag av spørsmål og svar til nettmøtet

Kostholdsekspert Kaare Norum stilte i mars 2006 til nettmøte om stevia på Schrödingers katts nettside. Her er et utdrag av svarene han ga.

Kaare Norum

Professor Kaare Norum

Foto: PER LØCHEN / Scanpix

 

Stevia                                                   17.03.2006 12:04:07

 

Trond - Trondheim: Smaker stevia og sukker likt? Hvilke nærliggende land selger dette stoffet ferdig?

 

 

 

Kaare R. Norum: Steviabladene smaker godt søtt med en litt lakrisaktig ettersmak. Stevioside, som er hovedkomponenten av søtstoffene smaker omtrent som sukker, uten ettersmak. Jeg vet ikke hvilke nærliggende land som selger det. Det er jo forbudt i EU, men til salgs i USA.

 

Stevia                                                   17.03.2006 12:04:32

 

W.Thaysen - Drøbak: Kjenner produktet og er fornøyd med bruken! Fortviler over at vi ikke får tak i det lengre. I magasinet MAT & HELSE, nr.2/03 var det en fin artikkel om Stevia - og på denne linken:http://www.matoghelse.no/index.php?find=Stevia&x=20&y=5 kan du lese mye om søtningsstoffet.

 

Kaare R. Norum: Takk for opplysningen

 

 

Makt og penger                                     17.03.2006 11:55:36

 

Brynjar Engebråten - Oslo: I programmet sa en "ekspert" at det er vanskelig å få penger til grundig forskning på Stevia, fordi det ikke er selskaper som har store nok økonomiske interesser til å betale millionene. Hva med den norske stat?

 

Kaare R. Norum: Kanskje en alvorlig henvendelse til Norges Forskningsråd kunne gi noe?

 

 

Stevia som energi                                   17.03.2006 11:56:14

 

Ola: Gir stevia noen forbrenningsbar energi til kroppen, slik som sukker gir?

 

Kaare R. Norum: Nei, det gir ingen energi (kalorier) Det absorberes vanskelig fra tarmen.

 

 

Snusfornuftigen - Finnmark:

Hei! Dersom man vil bruke stevia som erstatning for sukker i for eksempel kakeoppskrifter, blir det jo et problem i forhold til volumet sukkeret skal ha i deigen, som steviaen ikke fyller. Hva gjør man med det? Kan du gi noen konkrete eksempel på i hvilken mat man kan bruke stevia, og på hvilken måte (blader, ekstrakt??)?

 

Kaare R. Norum: Jeg er ikke noen baker, og kan ikke hjelpe deg. Men du kan i alle fall bruke langt mindre sukker i boller, vafler og kanskje "sukkerbrød" om du bruker stevia i bakverket.

 

 

Stevia                                                   17.03.2006 11:43:25

 

Trond - Trondheim: Jeg har diabetes 2. Vil stevia virke på samme måte som vanlig sukker?

 

Kaare R. Norum: Nei, det er velegnet for diabetikere. Påvirker ikke blodsukkeret

 

 

Barnløshet                                             17.03.2006 11:31:54

 

Virik - Oslo: Vi er et par som sliter med ufrillig barnløshet pga nedsatt fruktbarnhet. Årsaken til problemet er uvisst. Men man vet at det er økte problemer med f.eks dårlig sædkvalitet blant norske menn. Dette er vel ikke noe man skal ta lett på?? Så hvis dette faktisk kan være et problem med Stevia er det vel ikke noe å anbefale? Jeg ville i allefall vært svært kritisk. Selv om jeg også er kritisk til sukkerindustrien!

 

Kaare R. Norum: Det er overhodet ingen forskningsresultater som viser at STEVIA reduserer fruktbarheten.

 

 

Stevia                                                     17.03.2006 11:44:40

 

Roar Ertesvåg - Molde: Jeg er ganske enkelt sjokkert etter kunnskapen jeg har fått om Stevia det siste døgnet. Pga sukkerforbruket i alle disse mine 40år har jeg kjeften full av kvikksølv og sjansen for diabetes er sikkert til stede. En ting er at oljeindustrien styrer vårt forbruksmønster, men at sukkerindustrien styrer meg og mine barns helse er ikke akseptabelt. Sukkerindustrien bør kjøres i retten på samme måten som tobakksindustrien. Er det håp om at dette sukkerstoffet kommer i handelen igjen?

 

Kaare R. Norum: Et visst mediapress og skikkelig opplysning kan nok få EU og Mattilsynet å skifte standpunk, liksom Food and Drug Administartion gjorde i USA

 

 

stevia og blodsukker                               17.03.2006 11:26:35

 

Marianne Moen - Kongsberg: Hei! Jeg lurer på om stevia påvirker blodsukkeret og i så fall i hvilken grad i forhold til andre søtnings midler og sukker? Takker for svar

 

Kaare R. Norum: Stevia påvirker ikke blodsukkeret. Det er faktisk vel egnet til folk med sukkersyke.

 

 

Helene Johbraaten - Åmot:

 

Hva er det som kan være farlig med stevia, og hva er det som gjør at det er forbudt i norge?

 

Kaare R. Norum: Vanskelig å svare på fordi det er ikke påvist noen farlige bivirkninger av steviabruk

 

 

hvordan bruke stevia                               17.03.2006 11:34:33

 

alf andreassen - vanse: Takk for et fint program. Jeg lurerpå hvordan man bruker steviaen. 1. Skal den brukes rett fra planten? 2. Er søthetskonsentrasjonen lik om man tørker den. Skal den males/knuses? 3.Kan man lage et uttrekk/utfelling og hvordan gjør man evnt. dette? 4.Hvordan beregnes hvor mye feks. oppmalt tørket stevia i forhold til en gitt mengde sukker i en oppskrift? 5.Har stevia noen innvirkning på gjær/bakepulver når sukker utelates?

 

Kaare R. Norum: 1.den kan brukes rett fra planten. Søtsmaken tåler både tørking og oppvarming. Tørre blader kna knuses og brukes som pulver. Man kan sikkert lage et uttrekk, men jeg vet ikke hvordan. Det er 300 ganger søtere enn sukker, vektmessig. Man må egentlig prøve seg frem. Stevia hemmer ikke gjæringen, men sukker gjærer jo fortere!

 

 

Stevia                                                    17.03.2006 11:39:13

 

Anne Thorshaug - 0571 oslo: Jeg synes det høres fantastisk ut. Er det noen som arbeider med å få det frigitt. Hvor lenge vil det ev. ta før det blir tilgjengelig eller brukt i industrien? Hvor eller hvordan kan man få kjøpt det idag? Kan man få kjøpt planten, og er det bare å spise bladene?

 

Kaare R. Norum: Det er ikke så meget å tjene på planten. Japanerne har tatt ut patent på hvordan ekstrhere stoffet som git søtsmak. Det er et vanlig søtningsstoff i Japan. Det er en del frøhandlere på Sørlandet som selger frø og planter. Bladene kan brukes hele i teen!

 

 

Omvendt bevisføring                              17.03.2006 11:45:04

 

Jørgen - Trondheim: Jeg synes det er litt rart at mattilsynet krever studier som bekrefter at Stevia er ufarlig. Hvor forventer de at disse studiene skal komme fra? Det finnes utallige japanske studier som ikke viser at stevia er skadelig. En offentlig publisert belgisk studie fra 2003 konkluderer med at stevia er ufarlig brukt som søtningsmiddel. Hvem er det som velger ut hvilke rapporter som skal leses og hvilke som skal overses? Når skal mattilsynet begynne å lese studier om effektene av sukker?

 

Kaare R. Norum: Enig!

 

 

Farlig?                                                     17.03.2006 11:40:47

 

Geir - Namsos: Synes det høres helt merelig ut at et søtningstoff som brukes i både Østen og i Sør-Amreika skal kunne gjøre menn ufruktbare. Er det noe som tyder på dette i de land de bruker stevia? Er det kun komersielle grunner til at Stevia ikke kommer på markedet i land som USA og Norge?

 

Kaare R. Norum: Ikke noe som tyder på innvirkning på fruktbarhet. Det er til salgs som kosttilskudd i USA. Det er EUs forbud som stenger for salg i Norge, fordi Mattilsynes følger EUS regelverk.

 

 

Stevia - en naturlig plante                          17.03.2006 11:46:15

 

Morten Raknes - Slemmestad: Stevia er noe av det mest testede, og gjennomprøvde produktet. Vi MÅ få ned sukkerkonsumet. Vis mot og legaliser noe som burde være en naturlig del av kostholdet vårt siden 70 tallet. Drep sukkerbaronene - vi må forby Sorbitol, Aspartam, Cyclamat etc... snarest. Vi tillater solhattolje som skal ha dårlig virkning på sædproduksjon, men for stevia viser ingen tester dette er tilfelle. Fjern sukker og la oss bli sunne. Jeg vil nå importere selv. Gjør noe!!

 

Kaare R. Norum: Enig med mye av det du sier. Stevia er i alle fall etter hva jeg har lest og hørt ikke skadelig.

 

 

Arild Grytøyr - bodø:

Hvordan utvinnes søtningsstoffet? Må det utvinnes industrielt, eller er det en enkel prosess? Hvor får jeg tak i frø?

 

Kaare R. Norum: Det kan brukes som blader fra planten. Det er det enkleste. Men det som gir søtsmaken kan utvinnes industrielt Det er vanskelig å få planten til å vokse fra frø. Stiklinger er best.

 

 

Stevia                                                       17.03.2006 11:22:36

 

Einar Schinnes - Vestfossen: Takk for et fint innslag om stevia. Flott at du var positiv til produktet. Det eneste som kunne kommet bedre fram er at sukker, som vi vet er skadelig er tillatt, mens stevia som ikke er dokumentert skadelig er ulovlig.

 

Kaare R. Norum: Jeg er forsåvidt enig med deg. Men husk at sukker ikke er en gift. Det er skadelig i store mengder, men ikke ved moderat og fornuftig bruk.

 

 

Forskning stevia                                        17.03.2006 11:30:29

 

Brede Holst - Rosthaug vgs: Hva viser forskningsresultater om innholdsstoffene og mulig fare? - og nytte. Hva slags planter er stevia? Kan de dyrkes i Norge

 

Kaare R. Norum: Det er utført en rekke toksikologiske tester på en rekke dyr. Konklusjonene slik jeg leser dem er at stevia er ufarlig i vanlig bruk som søtningsmiddel. Plantene i stavias familie kommer fra sentral-Amerika og er varmekrevende planter. De dyrkes best i drivhus eller i vinduskarmen. Plantens offisielle navn er Stevia rebaudiana.

 

 

Sukker                                                     17.03.2006 11:42:34

 

Eli Wold Bakken - Elverum: Jeg har candida og skal ikke ha sukker og gjær. Jeg har blitt veldig bra etter at jeg sluttet med dette. Men jeg savner jo av og til noe søtt. I de oppskriftene jeg har, er det ofte brukt stevia. Da det ikke fins noen erstatning for det er oppskriftene også ubrukelige. Er det noen mulighet til å få kjøpt stevia noe sted ? Jeg er 57 og skal selfølgelig ikke ha flere barn hvis det er der problemet ligger. Stevia har vært brukt i Norge før tror jeg. Kunstig søtstoff som vi får i Norge er ikke noe hjelp

 

Kaare R. Norum: Steviafrø er til salgs. Bruk Internett så finner du sikkert noen utsalgsteder.

 

 

Stevia og fruktoseintoleranse                   17.03.2006 11:42:58

 

Annelise Bolland - Bodø: Jeg har fruktoseintoleranse og kan bare bruke glukose og kunstige søtstoffer. Inneholder stevia fruktose?

 

Kaare R. Norum: Nei

 

 

Stevia                                                     17.03.2006 11:46:49

 

Erik W. Falck - 375 Ramnes: Stevia er langt sunnere enn Aspartam - Hvorfor er så det ene tillatt og det andre ikke?

 

Kaare R. Norum: Spør Mattilsynet, men de har det jo ganske travelt med andre saker i disse dager

 

 

Forskningsrapporter                                17.03.2006 12:01:58

 

Espen - Oslo: Dersom den eneste forskningen som finnes kan trekkes i tvil pga habilitet ift. sukkerindustrien, hvorfor er det ikke gjort andre, uavhengige undersøkelser? Er slik forskning noe WHO/andre vil initiere? Mvh Espen

 

Kaare R. Norum: Det er gjort en hel del undersøkelser. Den beste oversikten er skrevet av Jan M.C. Geuns i Phytochemistry 64 (2003) 913-921

 

 

Stevia                                                      17.03.2006 12:05:32

 

Nina Elisabeth Berg - Vestby: Hei. Ble SÅ glad for endelig å se en debatt om stevia. Flott, takk skal dere ha. Jeg har brukt stevia både som pulver og i dråpeform. Som pulver kjøpte jeg tidligere i Norge et hvitt pulver. Fra utlandet har jeg fått tak i et grønt pulver. Kan du si noe om forskjellen på disse?

 

Kaare R. Norum: Det hvite er antagelig Stevioside, det grønne et mindre renset produkt, kanskje bare pulver fra tørkede blader.

 

 

Stevia                                                      17.03.2006 11:47:17

 

Trine Lise Bryn - Sola: Jeg har insulinresistens, og kan derfor ikke ha sukker og andre søtningsstoffer som lett fører til høyt blodsukker. Fører stevia til blodsukkerstigning på samme måte som vanlig sukker?

 

Kaare R. Norum: Nei, Stevia virker ikke på blodsukkerreguleringen

 

 

Stevia                                                      17.03.2006 11:48:38

 

Henry Søderholm - Vadsø: Kan stevia brukes som søtningsstoff i te? I programmet ble det servert saft av stevia, hvordan kan jeg lage slik saft?

 

Kaare R. Norum: Det kan brukes i te. Jeg vet ikke riktig hvordan man lager saften. Men det finnes retninglinjer for slik bruk på internett. Slå opp på Stevia på Goggle!

 

 

Diabetes og stevia                                    17.03.2006 11:49:16

 

Almar Andreas Nyborg - Rygge: Er stevia tllatt solgt i Sverige?

 

Kaare R. Norum: Tror ikke det. Sverige er medlem av EU, som forbyr stevia-salg

 

 

Hvorfor ikke lønnsomt?                            17.03.2006 11:50:07

 

Tore Stabell Kulø - Oslo: Hei! Det ble sagt i programmet at man ikke forsker på stevia fordi ingen vil betale for forskningen - ingen vil tjene store penger på det. Men det forstår jeg ikke: Hvis Freia kommer med sjokolade uten sukker, ingen hull i tennene og ingen kalorier, ville ikke det selge som bare det? Freia kunne betalt, eller slått seg sammen med andre sjokoladeprodusenter?

 

Kaare R. Norum: God ide, men det er Kraft som bestemmer.

 

 

Stevia                                                      17.03.2006 11:50:28

 

Halvard Holen - Sola: Det ble sagt i NRK programmet torsdag at stevia kunne brukes som tilsetning i dyrefôr. Det betyr vel at stevia er tilgjengelig her i Norge, men hvordan?

 

Kaare R. Norum: Dette vet jeg ikke noe om, desverre.

 

 

Oppskrift                                                 17.03.2006 11:54:19

 

Torunn Løne Vinje - Voss: Eg har fleire steviaplantar - dei eldste er no 4 år. Har brukt planta mest som søtningsstoff i urtete til no. Kvar kan eg få tips om korleis eg kan bruka både fersk og turka stevia meir generelt i matlaging t.d. baking?

 

Kaare R. Norum: Tror det beste er å bruke internett og bruke Stevia som leteord. Det finnes flere amerikanske oppskriftsbøker. En er skrevet av Ray Sahelian og Donna Gates og heter The Stevia Cookbook. den biblioteknr er ISBN 0-89529-926-7