NRK Meny
Normal

US Navy vil ha laservåpen

Den amerikanske marinen sier at laserkanoner på skipene deres kan bli en realitet innen fire år.

US-MILITARY-MK-15 PHALANX US-MILITARY-MK-15 PHALANX

Denne laseren klarte under en test i april i fjor å brenne hull i drivstofftanken til et krigsskip.

Foto: HO / Afp

Teknologer i den amerikanske marinen sier til Wired at de innen kun fire år vil ha utviklet en prototype av en laserkanon, klar til å plasseres i skip.

Marinen sier også at de kun er måneder unna å legge laserkanon-byggingen ut på anbud.

Den amerikanske marinen vil bruke laserkanoner mot raske mål som kryssermissiler, hurtigbåter og droner.

Prototype innen to år

Amerikanske Office of Naval Research, som er en en del av det amerikanske forsvarsdepartementet, jobber med å utvikle teknologi for den amerikanske marinen.

De sier til Wired at en fullt operativ prototype av et laservåpen er innen to års rekkevidde.

– Laservåpenet kan nok ikke tas i bruk før om fire år, men det er mulig vi kan demonstrere noe om bare to år. Det avhenger av hvilken laser-kilde entreprenøren velger, sier Roger Mcginnes i Office of Naval Research.

Etter at Office of Naval Research kan bevise at prototypen fungerer, vil de altså oppmuntre den amerikanske marinen å begynne å kjøpe laservåpnene.

– Om en måned eller to vil forsvarsdepartementet begynne prosessen med å invitere industri-representanter til et offisielt idé-møte, sier Mike Deitchmann, som fører tilsyn med utviklingen av våpen i Office of Naval Research.

Han forteller videre at en kontrakt for bygging av en prototype kan bli underskrevet i løpet av året.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Anerkjent, moden teknologi

Den amerikanske marinen sier at maritime laservåpen fullt og helt representerer en anerkjent, moden teknologi. Det mener de blant annet med bakgrunn i en test de gjorde i april i fjor.

Da klarte amerikanske forskere å brenne hull i drivstofftanken til en destroyer ute av drift, med en laser på 14 kilowatt. Med det tok amerikansk fremstilling av laservåpen et skritt framover. Se video over.

Denne testen ble gjort i gjenstridig sjø i California, mens fartøyet som var målet var i bevegelse to kilometer unna skipet som skjøt.

Seks meter stål på ett sekund

Amerikanske forskere vil nå utvikle laservåpen med en stråle på 100 kilowatt, en såkalt "laser i fast stoff", som fokuserer lys gjennom krystall- eller optiske fibre.

En slik stråle ville brent gjennom seks meter med stål på under ett sekund.

– En laser av denne typen vil håndtere mange ulike typer trusler, men ikke de mest utfordrende, sier Deichtmann.

Amerikanske ingeniører har i et tiår jobbet med å prøve å tilpasse et slikt våpen til skip marinen bruker. De har imidlertid ennå ikke noe svar på dette, og er også usikre på hvordan det skal produseres nok strøm ombord til å mate våpenet.

Dag Rist Aamoth, oberst og pressetalsmann i Det norske Forsvaret, sier at laservåpen på nåværende tidspunkt er uaktuelt for Sjøforsvaret i Norge.

– Forsvaret har ikke noen konkrete planer om laservåpen.

Som representant for Det norske forsvaret vil ikke Aamoth kommentere hvilke våpen forsvaret til en annen nasjon vil bruke.